Să realizăm periodic un bilanț al tuturor transformărilor benefice care au apărut deja în viaţa noastră. Importanța cunoașterii celor patru țeluri fundamentale ale existenţei umane
de profesor de yoga Gregorian Bivolaru
Privind dintr-un punct de vedere practic, vom observa că după o perioadă de observare ce este corelată cu o anumită transformare urmează în mod necesar bilanțul. Este util ca acest bilanţ al realizărilor şi al transformărilor noastre să fie realizat periodic. Pentru aceasta este bine să revedem fiecare dintre principalele aspecte ale vieții noastre, unul după celălalt. În acest bilanţ periodic vom insista mai ales asupra acelor faţete ale existenţei noastre în care au survenit transformări remarcabile ce ne-au îmbunătățit apoi existenţa în ansamblu.
Tradiţia spirituală orientală indică în mod precis şi sistematic existenţa a patru ţeluri majore ale vieţii umane, pe care le putem corela cu patru domenii majore ale existenţei şi activităţii omeneşti. Cunoaşterea şi conştientizarea adecvată a realităţii acestor patru domenii majore ale vieții ne favorizează accesul la o mult mai bună cunoaştere de sine şi totodată ne permite un control înţelept asupra propriei noastre existenţe.
Cele patru domenii majore ale vieţii umane subîmpart întreg spectrul de preocupări, gânduri şi activități umane în patru aspecte ale vieţii: 1. viaţa concretă, ce este caracterizată de preocuparea preponderentă a fiinţei umane pentru subzistenţă şi pentru aspectele imediate, materiale, 2. viaţa relațională, ce include aspectele legate de raporturile cu celelalte ființe umane, 3. viaţa aşa-zis profesională, alcătuită din ceea ce constituie îndatoririle sociale ale fiinţei şi 4. viața spirituală, ce este legată de modul de raportare al fiinţei la valorile de ordin superior, dumnezeiesc, ce constituie esenţa existenţei umane.
În tradiția hindusă, cele patru țeluri fundamentale ale existenţei umane sunt numite artha (atingerea succesului în plan material şi social prin acţiune consacrată şi dumnezeiesc integrată), kama (amorul cu continență erotică amoroasă ce duce la împlinirea prin satisfacția erotică plenară), dharma (respectarea legilor dumnezeiești şi împlinirea propriei meniri) şi moksha (elanul în direcţia Eliberării spirituale). Cunoaşterea adecvată a acestor țeluri esențiale ale vieţii umane poate constitui pentru omul modern un foarte valoros etalon practic în realizarea bilanțului periodic al vieţii de zi cu zi şi totodată un instrument de măsură a progresului înregistrat de la o etapă la alta a evoluţiei personale, în direcţia armonizării vieţii de zi cu zi.
Aspectul concret al vieţii materiale de zi cu zi (corelat cu artha, idealul împlinirii prin atingerea succesului în plan material)
Prin intermediul armonizării acestui aspect fundamental al vieţii (artha), fiecare dintre noi ne asigurăm subzistenţa şi mijloacele materiale, concrete, ce sunt necesare vieţii noastre trupeşti. Obiectivele pe care oamenii şi le stabilesc în acest domeniu al vieţii sunt diferite de la o fiinţă umană la alta. Ele diferă atât calitativ, cât şi cantitativ, în funcţie de specificul şi de necesităţile fiecăruia. Identificarea acestor necesități începe bineînţeles de la necesităţile de bază ale vieţii trupeşti, cum sunt hrana, apa, aerul, somnul, condiţiile de trai, mijloacele materiale etc.
Principiul esențial care poate asigura menţinerea acestui domeniu al vieţii este punerea în practică, cu înţelepciune, a Legii dumnezeiești a folosinței înţelepte. În acest sens, nici lipsurile şi nici excesul nu sunt de dorit.
De asemenea, este posibil ca uneori anumite dificultăţi ce ţin de gestionarea defectuoasă a celorlalte trei aspecte ale vieţii să se reflecte sub forma unor preocupări anormale şi excesive pentru domeniul material. Cel înţelept va fi necesar să vegheze ca să nu se producă astfel de alunecări, iar aspectul material al vieţii să fie abordat cu măsura şi rostul care îi sunt specifice. Pentru a ne obiectiva acest aspect putem nota în bilanțul periodic pe care îl realizăm cât timp (aproximativ) alocăm în mod curent în cursul unei zile preocupărilor şi activităţilor din acest domeniu al vieţii şi apoi să comparăm cu măsura obţinută din analiza celorlalte trei domenii.
Aspectul relațional și al vieţii fericite de cuplu (corelat cu kama, idealul împlinirii prin amorul cu continență erotică amoroasă)
Literal, cuvântul sanscrit kama înseamnă „dorinţă” şi se referă chiar la dorinţa erotică, ce este legată de una dintre cele mai puternice energii ale ființei umane, energia erotică-amoroasă creatoare, motorul fundamental al vieţii. Cuvântul kama reprezintă, de fapt, ansamblul aspectelor vieții ce sunt legate de dorinţă, năzuință, plăcere, satisfacţie, mulțumire, dragoste, afecţiune, dar totodată desemnează la modul fundamental toate acele stări elevate care ne aduc bucurie şi împlinire în raporturile cu ceilalţi oameni şi în particular împlinirea erotică plenară, care poate fi atinsă prin angrenarea plină de iubire, cu consacrarea roadelor, cu transfigurare şi continenţă erotică amoroasă perfectă într-un cuplu polar opus. Cel de-al doilea țel principal al vieţii (kama) vizează toate aspectele relaţionale armonioase, precum şi viaţa amoroasă, de cuplu ce este împlinitoare şi fericită. Dimpotrivă, atunci când bucuria şi satisfacţia ce rezultă în urma interacţiunilor cu ceilalți oameni şi mai ales cu cei apropiaţi scade, sau atunci când tindem să ne izolăm în muncă sau în preocupări materiale, atunci este imperios necesar să ne acordăm un moment de răgaz pentru a face un bilanţ lucid al acestui domeniu al vieţii noastre. Pentru aceasta putem revizui cu luciditate, chiar pe larg, ce anume nu ne mulţumeşte, ce este nesatisfăcător, precum şi ceea ce ne face cu adevărat fericiţi în viaţa noastră de cuplu, de familie sau din cadrul comunităţii celor apropiaţi, cu care convieţuim. Este util chiar să măsurăm timpul pe care îl oferim celor care ne sunt dragi, celor pe care îi iubim.
O perspectivă sinceră şi lucidă asupra relațiilor noastre ne poate fi de mare folos, fie că o realizăm din proprie iniţiativă în tăcere, fie că o realizăm în urma lecturii unei cărți inspirate din domeniu, fie că o discutăm cu un prieten sau cu o fiinţă apropiată față de care ne putem deschide sufleteşte cu mare uşurinţă. După o astfel de privire introspectivă iluminatoare ne putem nota chiar şi observaţiile pline de bun-simț ale fiinţelor care ne sunt apropiate, ale prietenilor, în special pe cele care apar mai frecvent, într-o formă asemănătoare.
Cel mai simplu este să realizăm acest bilanţ creator şi totodată transformator împreună cu ființa iubită, cu sinceritate şi curaj, conştientizând astfel puterea transformatoare magică a deschiderii sufleteşti ce este realizată pe fondul unei stări profunde de iubire reciprocă.
Aspectul vieții profesionale şi al muncii de zi cu zi (corelat cu dharma, idealul respectării Legilor dumnezeiești)
Cuvântul sanscrit dharma desemnează linia fundamentală de conduită şi orientare pe care ființa umană este necesar să o urmeze în existenţa sa, în acord cu legea fundamentală a armoniei şi a necesității dumnezeiești. Din punct de vedere personal, atingerea acestui al treilea obiectiv fundamental constă în revelarea, cu ajutorul graţiei tainice a lui Dumnezeu, a rostului nostru fundamental în această existenţă, a menirii noastre fundamentale în această viaţă şi în ducerea cu consecvență la îndeplinire a acestei direcții fundamentale a existenţei noastre, direcţie care este cea mai potrivită pentru noi la modul personal vorbind, iar această potrivire este o reflectare a integrării noastre în această lege fundamentală a ființei.
La modul practic vorbind, pentru a duce la îndeplinire acest obiectiv esenţial al vieţii ființei umane, fiecare dintre noi este necesar să facem ceva anume sau, altfel spus, să acționăm, să lucrăm, să muncim sau să facem efectiv ceva folositor, acționând în mod constant şi creator, punându-ne astfel în valoare capacităţile şi înzestrările de care dispunem.
Pentru a avea un cât mai bun control asupra acestui domeniul al vieţii, este util să realizăm periodic câte o mică evidenţă cotidiană, ce va fi realizată în mod succint, indicând în acest bilanţ plusurile şi minusurile pe care le-am observat noi înşine. Vom compara apoi aceste observaţii cu obiectivele şi cerințele celor cu care lucrăm împreună. Totodată, notăm în paralel care sunt obiectivele pe care ni le-am propus. Putem evoca, de asemenea, care sunt cele mai frumoase amintiri, precum şi care sunt momentele dificile pe care le-am traversat în cursul experienţei noastre de viaţă. Suplimentar, putem face o listă cu cele mai semnificative remarci, plăcute sau neplăcute, ale colegilor, şefilor, colaboratorilor sau celor cu care am interacționat în cadrul muncii şi activității noastre, în care ei s-au referit la noi şi la ceea ce facem. Le vom analiza apoi cu luciditate, în mod discriminativ, pentru a ne forma astfel o cât mai justă opinie asupra modului în care noi acţionăm în prezent. Pe baza unui astfel de bilanț, ce va fi realizat cu înţelepciune şi bun-simț, vom putea apoi să corectăm în mod creator defectele şi să amplificăm calitățile care există în fiinţa noastră.
Aspectul vieții spirituale a ființei umane (corelat cu moksha, idealul Eliberării spirituale)
Indiferent cât de mult am fi marcaţi de specificul vieții noastre cotidiene, de necesitățile noastre materiale, de ceea ce ne place sau de ceea ce considerăm că este de datoria noastră să realizăm, în realitate fiecare dintre noi avem o serie de aspirații şi năzuințe profunde ale sufletului, care hrănesc în mod tainic ceea ce mulți oameni numesc viaţa spirituală a omului.
Delimitându-ne de spectrul necesităţilor materiale, al celor relaţionale şi al celor profesionale, fiecare dintre noi putem să descoperim că în realitate fiecare suflet personal aspiră, în intimitatea sa cea mai profundă, să descopere care este sursa esențială a existenței și a vieții și astfel, într-o formă sau alta, aspiră la o anumită formă subtilă, spirituală, de comuniune cu Dumnezeu.
Putem astfel să constatăm, mai ales în anumite momente de cumpănă ale existenţei noastre, că necesitatea unui aşa-zis bilanţ al vieţii noastre spirituale se impune. Tocmai de aceea, este bine să îl realizăm periodic, mai ales în anumite momente de răgaz, de exemplu, în zilele de sărbătoare spirituală sau poate cel mai bine săptămânal, în fiecare duminică, pentru a face astfel o trecere în revistă a celor mai profunde năzuinţe spirituale, precum şi a transformărilor esențiale de natură spirituală care s-au petrecut sau care tocmai se produc în ființa noastră.
Printr-un astfel de bilanț periodic al vieţii noastre spirituale putem măsura, într-un anume fel, gradul nostru, mai mic sau mai mare, de deschidere faţă de dimensiunea spirituală a existenţei, ne putem evalua în mod lucid preocupările şi efortul depus pentru a avea cu adevărat o viaţă spirituală autentică şi transformatoare, putem avea o măsură a roadelor practicii noastre spirituale pe care am angrenat-o zi de zi şi putem să facem bilanţul modului în care cunoaşterea spirituală este fructificată în mod creator de către noi în ceea ce întreprindem în mod curent.
O astfel de privire lucidă asupra vieţii noastre spirituale ne va face să avem totodată şi o perspectivă echilibrată şi armonioasă asupra tuturor domeniilor vieţii. Procedând astfel vom putea înțelege, cu ajutorul ghidării inspiratoare a lui Dumnezeu, care este rostul fiecărui aspect al vieții noastre. O viziune unificatoare, armonioasă şi plină de bun-simţ asupra tuturor celor patru domenii majore ale vieţii ne va deveni atunci din ce în ce mai accesibilă şi astfel vom putea descoperi extaziați adevărul fundamental că Dumnezeu este în permanenţă prezent pretutindeni, în tot şi în toate.
Fragment din lucrarea Sfaturi înţelepte pentru armonizarea vieţii de zi cu zi, volumul 2, publicată la Editura Shambala, tipărită la Ganesha Publishing House.
Citiți și:
Dumnezeu a sădit de la început sămânța fericirii în inima fiecărei fiinţe umane ca să o atragă astfel la El, căci este singurul care poate împlini această aspirație (I)
Cum să alegem un mod înţelept şi creator de îndeplinire a acţiunilor profund benefice şi dumnezeiesc integrate
Cum să scriem jurnalul fericirii – CARPE DIEM
yogaesoteric
18 aprilie 2024