Șapte predicții științifice împlinite în 2013 vor schimba radical omenirea, în timpul vieții noastre

 

Topuri realizate de site-uri științifice se întrec în a consemna progresele realizate în ultimii ani. Unele predicții făcute în urmă cu decenii au fost confirmate în 2013. Cuplarea creierelor, omul bionic, nano-computerul, fuziunea nucleară, cooperarea între roboți prin internet sau controlul minților sunt câteva teme SF care au devenit realitate. În vreme ce mulți le consideră încă excentricități de laborator, marile firme le-au transpus în planuri de afaceri, proiectând comercializarea acestor descoperiri în doar câțiva ani. Intrarea Google pe piața serviciilor medicale în cel mai sensibil și promițător domeniu, al stopării îmbătrânirii, a demonstrat că viitorul este mult mai aproape decât cred oamenii obișnuiți.

Implicațiile celor mai importante evenimente științifice din 2013, consemnate de site-ul io9, ar fi:

Oprirea îmbătrânirii

Cercetările pentru stoparea îmbătrânirii și prelungirea radicală a duratei de viață au intrat în atenția industriei. Inversarea procesului de îmbătrânire a mușchilor cardiaci, la șoareci, a șocat lumea medicală și a atras interesul industriei. În septembrie 2013, Google a creat o companie care vrea să devină principalul jucător pe piață. Succesul comercial al companiei Calico va declanșa un cutremur social la scară planetară, modificând demografia, stilul de viață, comportamentele, dar și relațiile interstatale. Inechitățile, presiunea pe resurse și polarizarea socială vor crește atât în interiorul țărilor occidentale, cât și în relația acestora cu statele în curs de dezvoltare. Pe de altă parte, a fost perfecționată clonarea, care permite acum auto-reproducerea fără limite.

Cuplarea creierelor

Interfața pentru conexiunea creierelor a devenit operațională în 2013. Cercetătorii au reușit să realizeze conexiuni între creierele unor șobolani de laborator sau între un animal de laborator și un om. Omul a putut face șobolanul să-și miște coada doar gândindu-se la acest lucru. Momentan, cuplarea neurală se folosește în scop terapeutic. În viitorul apropiat, tehnologia va realiza conexiunea cu computerele, sau va folosi grupuri de creiere umane la prelucrarea datelor, ca pe niște computere interconectate.



Moartea vieții private

Există, de asemenea, temerea că s-ar putea utiliza cuplarea neurală pentru controlul social. Fără conexiunea cu sfera de date accesată direct din creier oamenii nu se vor putea integra în societatea viitorului. Odată conectați, vor putea fi controlați de computere. Edward Snowden a confirmat predicția scriitorului David Brin, care a scris în 1998 un roman despre societatea supravegherii permanente și totale. Snowden avertiza că un copil născut în 2013 nu va cunoaște nici o clipă viața privată, nemonitorizată.

Omul bionic

În 2013 a fost recunoscut oficial primul cyborg. Neil Harbisson a devenit prima persoană în al cărei pașaport este consemnat că folosește un ochi artificial, implantat, denumit eyeborg. Acesta îl ajută să vadă culorile, compensând un defect din naștere. Coordonarea unui exoschelet artificial cu ajutorul comenzilor mentale va permite persoanelor paralizate să meargă, dar și apariția unor roboți telecomandați care să lupte în războaiele viitorului apropiat. În acest sens, apuntarea unui avion de luptă fără echipaj, dirijat de computer, a fost considerată un moment istoric de către Marina Americană. Softul avionului a costat 1,4 miliarde de dolari.

Robotizarea totală

Robotizarea face inutilă intervenția oamenilor în multe domenii. Fabricile complet automatizate sunt deja banale, dar mai nou se extinde diagnosticul computerizat, în medicină, care face inutilă intervenția medicului. Aceste evoluții afectează piața muncii, fiind imposibilă conversia milioanelor de lucrători, așa cum s-a întâmplat în timpul industrializării convenționale. Cei care sperau că vor apare noi job-uri de programator pentru roboții industriali au de ce se teme: Google și NASA au deschis primul laborator de inteligență artificială, în anul 2013. Mai mult, tot în 2013 au fost programați roboți care cooperează folosind conexiunile internet!

Nano-computerul operațional

Primul computer realizat prin nanotehnologie a devenit operațional în 2013. Acesta are doar 178 de tranzistori, dar evoluția PC-urilor ne arată că în câțiva ani va deveni suficient de performant ca să înlocuiască aparatele care folosesc chip-uri de siliciu. Începe deci o nouă revoluție a miniaturizării. Nano-computerele au dimensiuni microscopice, la nivelul unor lanțuri de carbon. Gândiți-vă că servere care astăzi ocupă un etaj vor putea fi reduse la dimensiuni ce permit atașarea lor la telefonul mobil sau chiar implantarea în creier.

Obținerea de energie prin fuziune nucleară

Cercetătorii americani au realizat prima reacție de fuziune nucleară în care s-a generat mai multă energie decât a fost necesară pentru inițiere. Este primul succes major în tentativa de a folosi fuziunea nucleară la producerea de energie. Uzinele bazate pe fuziune nucleară ar folosi hidrogenul, un combustibil practic nelimitat, rezolvând criza de resurse cu care se confruntă omenirea de la nașterea sa.


Citiţi şi:

Mitul tinereţii fără bătrâneţe în lumina noilor descoperiri ştiinţifice

Cele mai noi tehnologii nu sunt neapărat şi cele mai bune tehnologii pentru umanitate
 


yogaeosteric
30 iulie 2015


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More