Scurgere masivă de informaţii secrete ce provin din acordul UE-SUA. Liber la OMG şi carne cu hormoni

 
Organizaţia non-guvernamentală ecologistă Greenpeace a anunţat că a intrat în posesia a 248 de pagini de documente confidenţiale ce cuprind aproximativ două treimi din proiectul de acord al viitorului tratat transatlantic de liber-schimb, ce va fi încheiat între UE şi SUA. Din lectura acestor documente rezultă că executivul european a acceptat concesii privind relaxarea normelor de protecţie a sănătăţii şi mediului, susţine Greenpeace.
 
Într-o conferinţă de presă organizată după ce au publicat documentele, experţii Greenpeace au prezentat în detaliu modul în care SUA presează UE să cumpere mai multe produse agricole americane.
 

 
Negocierile privind TTIP (Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții) se poartă în spatele uşilor închise „cu intenţia de a crea un berbec de asalt care să elimine şi cele mai solide prevederi privind protecţia mediului înconjurător şi a consumatorilor”, a declarat Juergen Knirsch, expert pe probleme de comerţ la Greenpeace.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană, care conduce echipa de negociatori a UE, ar trebui să recunoască faptul că nu a informat în mod adecvat publicul în legătură cu termenii acordului şi, de asemenea, ar trebui să apese pe „butonul de restart”, deoarece actuala formă a acordului nu mai poate fi salvată.

Potrivit Greenpeace, TTIP ar duce la eliminarea acelor prevederi din normele de protecţie a consumatorilor care blochează organismele modificate genetic şi carnea tratată cu hormoni, prin înlăturarea principiului preventiv al UE care impune o prudenţă în reglementare atunci când există îndoieli ştiinţifice cu privire la adecvarea unui produs pentru consumul uman.

Documentele mai arată că autorităţile de la Washington au ameninţat UE că vor bloca eforturile destinate facilitării exporturilor de autoturisme europene dacă, în schimb, Europa nu acceptă să permită vânzarea mai multor produse agricole americane.

Reacţia Comisiei Europene

Comisia Europeană (CE) şi-a exprimat, la începutul lunii mai, regretul faţă de „neînţelegerile” provocate de această scurgere de informaţii confidenţiale despre acordul transatlantic de liber-schimb (TTIP), aflat în curs de negociere cu SUA. CE a susţinut că nu va accepta „niciodată” o diminuare a standardelor de protecţie a consumatorilor şi mediului în blocul comunitar.
 

 

„Niciodată UE nu va semna vreun acord comercial care să diminueze nivelul de protecţie a consumatorilor, securitatea alimentară sau protecţia mediului”, a scris pe blogul personal comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom.

„Acordurile comerciale nu vor schimba legile noastre privind organismele modificate genetic sau modul de producţie a cărnii de vacă în deplină securitate ori modul în care ne protejăm mediul”, a adăugat ea.

„Nu voi fi eu cea care va relaxa normele”, a continuat comisarul european în postarea pe blog, susţinând, de asemenea, că documentele publicate de ONG-ul Greenpeace „nu reflectă ce va rezulta în urma negocierilor” aflate în derulare.

În opinia Ceciliei Malmstrom, în această chestiune este vorba despre „unele neînţelegeri”, iar documentele la care face referire Greenpeace „reflectă poziţiile de negociere ale fiecărei părţi, nimic altceva”.

„Un acord încheiat de UE nu poate schimba legislaţia decât pentru a o consolida. Putem să cădem de acord cu un partener pentru a înăspri regulile privind securitatea medicamentelor, de exemplu, dar nu pentru a le slăbi”, a insistat ea.

UE şi SUA negociază de trei ani un acord al cărui obiectiv este eliminarea barierelor vamale şi de reglementare în relaţiile lor comerciale bilaterale, dar iniţiativa se loveşte de o puternică rezistenţă în societatea civilă, care îi critică opacitatea şi impactul pe care l-ar putea avea asupra agriculturii, sănătăţii sau mediului.
 

 

De la debutul discuţiilor privind TTIP, activiştii de mediu au cerut dezvăluirea tuturor documentelor din acest dosar, însă oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului au subliniat importanța secretului negocierilor pentru a se ajunge la cel mai bun acord posibil.

După finalizare, TTIP ar urma să creeze cea mai mare zonă de liber schimb din lume, care va acoperi aproximativ 800 de milioane de persoane. Acordul final va avea însă nevoie de aprobarea Parlamentului European şi a guvernelor statelor membre UE.

Citiți și:

Acordurile comerciale de liber schimb, o ameninţare la adresa ţărilor sărace

Dincolo de aparenţe, este evident că Uniunea Europeană este deja vârful de lance pentru instaurarea sinistrei «Noi ordini mondiale» (I)

Europa a ajuns să se jefuiască pe ea însăşi. Marile bănci și UE îndeamnă țările să facă împrumuturi păguboase pentru programe de dezvoltare 

yogaesoteric
1 iunie 2016

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More