Se obişnuieşte în Kali Yuga: atacul la maestru
de Angela Anghel
Motto: „Pentru lume înţelepciunea este nebunie,
pentru cel înţelept lumea este nebunească”.
„Oamenii vor deveni formali sau ostili faţă de practicile religioase şi faţă de căile spirituale pe care le vor urî sau se vor teme de ele” (Mahanirvana Tantra)
„Deturnaţi în masă de sceptici, de necredincioşi şi de atei, oamenii se vor întreba «Ce autoritate au textele sacre tradiţionale?» Normele care leagă pe un discipol de maestrul său nu vor mai avea aproape deloc forţă. Se va crede cu infatuare că oricine poate atinge, pe orice cale, starea de iluminare divină şi de regenerare spirituală” (Vishnu Purana)
„Marea majoritate a oamenilor din Kali Yuga vor fi stăpâniţi de cele mai joase instincte. Ei îşi vor alege de regulă idealuri false. Unii nu vor ezita să îi persecute cu îndârjire pe cei înţelepţi şi evoluaţi spiritual. Majoritatea noilor conducători îi vor prigoni cu îndârjire şi cruzime pe preoţii şi deţinătorii cunoaşterii divine autentice“ (Linga Purana)
Aşa descriu textele sacre Kali Yuga – epoca decăderii spirituale. Dacă nu ar data de acum câteva mii de ani, am fi spus că un contemporan de-al nostru scrie despre ceea ce se petrece în jurul lui, atât de mare este acurateţea cu care ele descriu epoca în care trăim acum. Pe întreaga planetă şcolile spirituale sunt atacate, denigrate sau chiar distruse, în timp ce peste tot răutatea, urâţenia, violenţa, crimele, drogurile şi bolile sunt tot mai prezente. Învăţăturile spirituale care şi-au păstrat nealterată valabilitatea de-a lungul mileniilor sunt acum luate în derâdere sau prezentate ca fiind neştiinţifice, în timp ce ideile care dăunează vieţii şi fericirii sunt intens propagate şi susţinute de aşa-zisa ştiinţă. Maeştrii spirituali, înţelepţii sunt calomniaţi, batjocoriţi, prezentaţi ca nişte şarlatani sau infractori, în timp ce manipulatorii, hoţii, mincinoşii şi criminalii se erijează în conducători şi hotărăsc destinele mulţumilor.
Vom prezenta în continuare câteva dintre cazurile cele mai cunoscute la nivel mondial de discreditare a unor conducători de şcoli spirituale. De fiecare dată avem de-a face cu acelaşi scenariu, dovada cea mai clară că în spate se află aceleaşi forţe. Este atacat întemeietorul sau conducătorul şcolii în speranţa că întregul edificiu se va prăbuşi. De cele mai multe ori efectul nu este însă cel scontat, deşi campaniile de denigrare se întind pe ani de zile. De fiecare dată instrumentele sunt chiar unii discipoli rătăciţi care îşi aduc brusc aminte că în urmă cu mulţi ani au fost agresaţi sau exploataţi. Aceştia fie se răzbună pentru că au fost excluşi din grupul respectiv din cauza unor comportamente inadecvate, fie sunt şantajaţi chiar de autorităţi. De fiecare dată acuzaţiile sunt alese astfel încât să atingă subiecte sensibile: sexualitatea, minorii, banii, puterea. Se urmăreşte astfel nu doar îndepărtarea celor care ar putea să se înscrie în astfel de şcoli spirituale, ci mai ales dezbinarea lor prin discreditarea conducătorului în faţa discipolilor.
“Dacă un nebun are cocoaşă nimeni nu o observă, dar dacă un înţelept are un furuncul toată lumea vorbeşte despre el” (proverb rusesc)
Swami Chetanananda este fondatorul Institutului Nityananda din Indiana, SUA. Până în 1986 a studiat în India shivaismul caşmirian, cale pe cale a urmat-o şi la întoarcerea în Statele Unite. La şcoala sa se predau Kundalini Yoga şi Trika Yoga, iar el îşi învaţă elevii că practica este cel mai important vehicol al realizării şi că nu renunţarea la lume reprezintă mijlocul evoluţiei spirituale, ci orientarea către acţiuni benefice şi dezvoltarea discernământului. La Institutul Nityananda sunt traduse texte sacre sanskrite şi tibetane, chiar Swami Chetanananda fiind specializat în arheologia Extremului Orient şi în artă tibetană, indiană şi indoneziană.
În august 2005 câteva dintre elevele sale l-au acuzat că le-a exploatat financiar şi sexual… cu şapte ani în urmă. Una dintre ele, Dana Swift, de profesie barman povesteşte că în acea perioadă l-a vizitat pe Swami de mai multe ori şi acesta i-a făcut avansuri sexuale. În urma acestor acuzaţii Swami Chetanananda a declarat oficial că într-adevăr, şi lui, ca oricărui alt bărbat i se petrece ca din când în când să facă dragoste cu femei pe care le iubeşte şi care îl iubesc. El a mai adăugat că oricine care este deranjat de acest lucru este liber să îşi caute un alt maestru mai apropiat de viziunea despre lume pe care o are. Într-un răspuns scris dat acestor acuzaţii el a mai spus că toate acestea au fost puse la cale de un “mic cerc de foşti membri care se întâlnesc periodic şi planifică cum să împrăştie cât mai multe calomnii despre el. Aceste acuzaţii sunt atât de mincinoase şi de distorsionate încât este pur şi simplu imposibil să le răspunzi”. Diane Asay şi alţi discipoli confirmă că au asistat la scene în care femeile care l-au acuzat se băteau pur şi simplu pentru a-i atrage atenţia lui Swami Chetananda şi a ajunge aproape de el, iar cele care nu au reuşit şi-au propus să se răzbune pe el. Ca dovadă că şi-au “amintit” abia după şapte ani că au fost „agresate”.
“Câinii latră, ursul trece” (proverb românesc)
Swami Muktananda (Baba) este unul dintre discopolii lui Bhagawan Nityananda care a părăsit India şi a fondat în SUA o şcoală de Siddha Yoga – SYDA Foundation. În ultimii ani ai vieţii lui şcoala a trecut printr-o perioadă dificilă pentru că unii dintre discipolii săi au început să se bată pe locul de succesor la conducerea ashramului pe care el îl întemeiase. Lupta lor pentru putere a făcut să apară tot felul de zvonuri care au luat o mare amploare mai ales după moartea sa. Se spunea că a făcut milioane de dolari exploatându-şi discipolii prin muncă forţată, că în ashramurile sale se aflau arme şi se făceau acte de violenţă şi că şi-a încălcat jurămintele de castitate întreţinând relaţii sexuale cu elevele tinere.
Pe când trăia, el a răspuns în felul următor acestor zvonuri, citându-l pe poetul Kabir: “Elefantul se deplasează în ritmul său atunci când câinii aleargă după el lătrând” şi le-a atras atenţia discipolilor că ar trebui să se bazeze pe ceea ce ştiu din proprie experienţă şi nu pe ceea ce citesc sau aud. Cei mai apropiaţi discipoli care locuiau tot timpul lângă camera lui au afirmat că nu au asistat niciodată la ceva care să confirme aceste acuzaţii.
“Cel înţelept iartă insultele la fel de uşor cum ingratul uită binele care i s-a făcut” (proverb german)
În 1991 pe când ţinea o conferinţă Sri Swami Satchidananda a fost întrerupt brutal de o voce din sală care striga: “Cum te poţi considera un conducător spiritual când abuzezi sexual de femeile din comunitatea pe care o conduci?” Cea care striga astfel era Susan Cohen, o fostă discipolă care îl acuza de fapte petrecute în urmă cu… 20 de ani. Înţeleptul cu barbă albă în vârstă de 76 de ani, aşezat liniştit într-o postură de meditaţie nu a părut deloc perturbat de această intervenţie şi şi-a continuat conferinţa despre pacea interioară, în timp ce Susan părăsea sala plină de furie.
“Un înţelept nu spune ceea ce face şi nu face ceea ce nu poate fi spus” (proverb chinez)
Acuzaţiile calomnioase aduse lui Sri Chinmoy sunt printre cele mai numeroase şi mai fanteziste. A fost acuzat de faptul că primeşte cantităţi importante de bani, că exercită un control absolut asupra discipolilor, că le interzice să facă tratamente medicale punându-le în pericol sănătatea, etc. În mod uluitor şi sfindând orice urmă de bun simţ foste discipole l-au acuzat de abuzuri sexuale afirmând în acelaşi timp că “are un organ sexual foarte mic şi de-abia intră în erecţie”! Alte acuzaţii la fel de uimitoare sunt că mănâncă pe ascuns şi mai ales mănâncă cu “multă lăcomie” carne deşi susţine că este vegetarian şi îşi “obligă” discipolii să aibe un regim vegetarian. Sri Chinmoy nu a considerat de cuvinţă să răspundă acestor calomnii tocmai pentru că sunt atât de mizerabile şi le-a cerut discipolilor săi ca nici ei să nu răspundă.
“Dacă 100 de oameni îl numesc pe un înţelept nebun, el rămâne tot înţelept” (proverb albanez)
Satya Sai Baba este unul dintre cei mai cunoscuţi maeştri yoghini contemporani. Are milioane de discipoli în întreaga lume, printre ei aflându-se într-o vreme chiar prim-ministrul Indiei. El este foarte bine cunoscut atât pentru înţelepciunea sa cât şi pentru vindecările miraculoase şi realizarea de materializări ale cenuşei sfinte Vibhuti.
Cu toate acestea, foştii adepţi şi presa l-au acuzat de cele mai ciudate lucruri. A fost acuzat că materializările sale sunt de fapt acte de prestigiditaţie menite să manipuleze pe cei prezenţi. Nu s-a decoperit însă nimic de acest gen. O altă acuzaţie şi mai aberantă este aceea de abuz sexual asupra unor băieţi minori. Totul a început în 1976, când un fost adept din America, dornic de faimă a scris o carte – “Avatar of Night”, despre care a uitat însă să specifice că este o totală ficţiune. Discipolii săi cred că la baza acestor invenţii ar putea sta faptul că Sai Baba masează atunci când este necesar anumite puncte de pe corp pentru a facilita vindecarea. Astfel de acţiuni terapeutice sunt realizate în faţa unui public numeros, şi doar o minte bolnavă şi dornică să îl discrediteze le-ar putea interpreta ca fiind avansuri sexuale.
Carole Alderman, care îl ajută pe Sai Baba în ceea ce priveşte operele de caritate spune: «Am asistat la numeroase miracole, am văzut oameni venind în scaune cu rotile şi plecând pe propriile picioare. Am văzut materializându-se tot felul de lucruri, care apăreau de nicăieri, în repetate rânduri. De ce cuvântul meu ar trebui să cântărească mai puţin ca al lor? Acuzaţiile acestea nu au fundament, toţi cei care îl cunosc ştiu asta.”
Cu o mare fermitate Sai Baba a răspuns acestor atacuri astfel: “Isus a avut de suportat cele mai teribile probe din cauza invidiei şi geloziei celorlalţi. În acele vremuri exista doar un singur Iuda, astăzi sunt mii. Anumite persoane vor să mă oprească, dar nu au cum să reuşească. Cei care mă urmează fac aceasta pentru că ei cunosc adevărul pe care eu îl reprezint şi iubirea care este fundamentul fiinţei mele.”
Încheiere
Vedem deci cum atacurile de acest gen sunt orientate cu precădere asupra întemeietorilor, conducătorilor sau maeştrilor şcolilor spirituale. Acuzaţiile aduse de foşti discipoli sunt atât de uimitoare şi de grosiere încât orice om cu bun simţ s-ar întreba cum este posibil să fie atât de uşor şi de rapid acceptate de către cei care culeg astfel de mărturii. Din păcate singura concluzie la care se poate ajunge este că aceştia pornesc cu intenţia de a aduna tocmai astfel de acuzaţii şi nu de a investiga pentru a afla adevărul. Dincolo de rumoarea de moment, timpul le oferă acestor pseudo-discipoli uitarea şi indiferenţa pe care o merită, în timp ce maeştrii spirituali continuă să fie iubiţi şi respectaţi de adevăraţii căutători ai luminii divine.
Bibliografie:
www.chetanananda.org
http://www.siddhayoga.org/guru-muktananda-baba.html
www.swamisatchidananda.org
http://www.srichinmoy.org/
www.sectes-infos.net
Citiţi şi:
FALUNG GONG – O şcoală spirituală decimată în China comunistă
Zguduitoarea persecuţie a yoghinilor polonezi
Operaţiunea ANANDA
Cazul OSHO
1 decembrie 2006
yogaesoteric
Also available in: Français