Siropul 100% natural din păpădie tratează hepatita, bolile de ficat, de rinichi și de stomac
Floarea galbenă neînsemnată pe care o găsim în această perioadă peste tot tratează hepatita, bolile de ficat, de rinichi, de stomac…
Păpădia (Taraxacum officinalis) este o plantă perenă ierboasă, care creşte până la o înălțime de 10-30 cm. Frunzele adânc zimţate se desprind de la bază, iar singura floare galbenă apare în aprilie şi mai.
Floarea este urmată de seminţe, fiecare încununată de perişori moi, care sunt luate de curenţii de aer, ajutând la răspândirea plantei.
Rădăcina şi frunzele de păpădie sunt bogate în fructoză şi insulină; conţin principii active (lactone sesquiterpenice), acizi fenolici şi steroli. Frunzele au în compoziţie şi flavonoide, săruri de potasiu şi cumarine.
Păpădia a fost apreciată de mii de ani și proprietățile sale medicinale au fost utilizate în tratamentul diferitelor boli și condiții de sănătate. Detoxifică ficatul, stimulează producția de bilă, reglează nivelul de colesterol, tratează alergiile și este de mare ajutor pentru femeile gravide și femeile aflate la menopauză.
Cel mai bine este să fie consumată de la începutul primăverii, în luna aprilie, și o puteți recolta din locuri care nu sunt prea poluate.
Tulpina este cea mai bogată în beneficii parte, deoarece tratează diabetul, purifică sângele, reglează metabolismul și tratează problemele de stomac.
Frunzele de păpădie sunt bogate în vitamine și pot fi adăugate la salate și diferite preparate pentru a te ajuta să pierzi în greutate și totodată să iei nutrienții necesari.
Florile de păpădie sunt folosite pentru a prepara un sirop care purifică sângele, ajută la digestie și ameliorează tusea.
Rădăcinile sunt extrem de benefice pentru ficat, vezică biliară, rinichi și limfă. Sunt eficiente în tratamentul constipației, acneei, hepatitei, reumatismului, precum și împotriva chisturilor și tumorilor.
Rădăcinile se curăță bine de pământ, se taie și se lasă să se usuce la aer proaspăt, timp de 15 zile. Atunci când sunt uscate bine, vor fi casante la atingere. Se păstrează într-un borcan într-un loc întunecat și rece.
Păpădia este deosebit de eficientă și utilă în tratamentul bolilor specifice feminine și problemelor legate de alăptare.
Rețetă de sirop de păpădie
Ingrediente necesare:
– 400 grame de flori de păpădie galbene
– 4 lămâi tăiate felii
– 4 portocale felii
– 3 litri de apă
– 2 căni de miere naturală de albine
Adăuga florile de păpădie, lămâile și portocalele tăiate felii în apă și lasă-le astfel timp de 24 de ore. Apoi se strecoară, se adaugă 2 căni de miere naturală de albine și se amestecă foarte bine până devine un sirop omogen. Se pune în borcane și se păstrează la frigider.
Folosiți acest sirop pentru a trata răcelile comune, tusea persistentă și bronșita.
Rețetă de ceai sub formă de macerat la rece
Maceratul de păpădie se face dintr-un amestec de rădăcini uscate, măcinate fin, și frunze de păpădie. O jumătate de linguriță de amestec de plantă se adăugă la un pahar cu apă pură de izvor sau apă plată și se lasă la macerat timp de 6 ore.
Amestecul pentru ceai se poate face și în următoarea proporție: 60 de grame de frunze și flori și 30 de grame de rădăcini de păpădie uscate și măcinate fin.
Se folosește o linguriță de amestec de plantă la un pahar cu apă, și se lasă la macerat timp de 8 ore. Se adaugă și un pic de sare.
Se bea câte un pahar de trei ori pe zi.
Citiți și:
Păpădia – un ajutor valoros, aflat la îndemână, pentru menținerea și redobândirea stării de sănătate
Din darurile naturii: verdețuri de primăvară (I)
yogaesoteric
10 mai 2019