Sistemul fiscal italian, aliatul bogaților
Sistemul fiscal din Italia este distorsionat într-un mod care permite celor mai bogați 7% din societate să plătească proporțional mai puțin impozit decât persoanele cu venituri mici și medii.
În țările dezvoltate, bogații, ajutați de consilieri financiari și impozite reduse pe investiții, găsesc modalități de a maximiza randamentele capitalului și de a reduce facturile fiscale, iar primii 1-2% plătesc adesea proporțional mai puțin, relatează Reuters. Dar în Italia distorsiunile apar mult mai devreme pe scala veniturilor și averilor, conform studiului realizat de cinci economiști, inclusiv fostul oficial al Trezoreriei, Alessandro Santoro.
Studiul, care a declanșat o dezbatere în a treia economie ca mărime din zona euro, arată că sistemul este regresiv nu doar pentru primii 1-2%, ci și pentru primii 7%, implicând salarii medii și mari, precum și pe cei super-bogați.
Ce înseamnă impozitare progresivă: cu cât ai mai mult, cu atât plătești mai mult ca proporție din veniturile și activele tale. Sistemul devine regresiv atunci când acest principiu este inversat.
„Există dovezi că regresivitatea în Italia este remarcabilă în comparație cu economiile similare și afectează veniturile de peste 76.000 de euro cu o avere de aproximativ 450.000 de euro,” a declarat Santoro.
Economiștii spun că majorarea impozitelor pentru persoanele cu venituri medii și mari ar reduce inegalitatea într-o țară în care sărăcia a crescut în ultimii ani și ar permite guvernului să reducă a doua cea mai mare datorie din zona euro.
Alternativ, ar putea oferi spațiu pentru reducerea impozitelor celor cu venituri mai mici, care cheltuiesc proporțional mai mult din venitul lor decât cei bogați, ajutând potențial consumul și creșterea în cea mai cronic lentă economie din blocul valutar.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe a declarat că guvernul se opune creșterii impozitelor și a subliniat reducerile fiscale pentru persoanele cu venituri mici și medii în bugetul din 2025.
„Am ales un amestec extremist de rate ale impozitelor”
Italia este o țară cu taxe relativ mari, cu impozite de toate tipurile care reprezintă 41,5% din produsul intern brut. Dar povara este distribuită inegal.
Impozite reduse pe anumite proprietăți și active financiare sunt surse tipice de venit pentru cei bogați. Între timp, lucrătorii cu salarii mici pierd mai mult din salariul lor brut la impozite și contribuții la asigurările sociale decât în orice altă țară din UE, arată datele Comisiei Europene.
„Am ales un amestec extremist de rate ale impozitelor”, a subliniat Marco Leonardi, profesor de economie la Universitatea Statale din Milano și fost consilier al predecesorului prim-ministrului Giorgia Meloni, Mario Draghi.
Citiți și:
UE pregătește fascismul fiscal
După CNP-ul fiscal, ministrul Boloș a anunțat Declarația Unică Digitală, un document precompletat cu informații de la ANAF
yogaesoteric
11 decembrie 2024