Sophia, celebrul robot umanoid – avanpremieră la provocările viitorului
Dotată cu inteligență artificială și deja intrată în istoria omenirii ca cetățean cu acte în regulă, pentru mulți observatori robotul Sophia este deja o „încarnare” a personajelor din celebrele filme SF de box office mondial cum ar fi Terminator, Westworld etc.
După ce a primit cetăţenie în Arabia Saudită, pe baza actului de identitate şi a paşaportului, Sophia a primit un card de credit de la o bancă din România, în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Regal din Bucureşti. Exprimându-și încântarea pentru acest cadou, robotul declara că abia așteaptă să cheltuie banii într-o binemeritată vacanță, după ce a „alergat în jurul lumii”. Foarte uman, am zice…
Suntem treptat pregătiți pentru o societate a viitorului în care roboții dotați cu inteligență artificială și oamenii vor avea un statut similar și drepturi egale? Sunt și alte semne care arată că răspunsul la această întrebare este da!
Robotul Sophia are deja o soră robot, destinată copiilor
Cei de la Hanson Robotics, creatorii Sophiei, i-au oferit acesteia o soră mai mică, prezentată în cadrul emisiunii „The Tonight Show”, care va face ca brand-ul Sophiei să se diversifice și să se extindă. Compania creatoare a lansat și o campanie de Kickstarter pentru noul robot, care le oferă posibilitatea celor care doresc să aibă și ei o micuță Sofia în casă.
Sora Sophiei are 35 de centimetri înălțime, ochii mari ca din desenele animate japoneze, corpul argintiu, iar partea din spate a capului este transparentă, lăsându-i la vedere circuitele. Cele două au multe talente în comun – precum abilitatea de a cânta, a merge, a dansa, a recunoaște fețe și a spune glume. Cu toate acestea, scopul declarat al micuței Sophia este unul mai educativ.
Conform campaniei de Kickstarter, fiecare mini-robot are o aplicație care permite utilizatorilor-țintă (adică acei copii cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani) să o programeze pe mica Sophia utilizând limbajele Blockly și Python.
„Credem că mica Sophia poate ajuta cu prezentarea [noțiunilor] de STEM, codare și inteligență artificială copiilor – mai ales fetițelor – într-un mod distractiv, inspirațional și interactiv”, arată campania de Kickstarter.
Un mic robot costă între 99 și 149 de dolari, în funcție de momentul în care acesta este comandat. Livrarea roboțeilor va începe în decembrie anul acesta.
Deși mica Sophia nu este singurul robot care a fost creat în scopuri educaționale, aceasta s-ar putea să aibă mai mult succes decât predecesorii săi, mulțumită popularității surorii ei mai mari. În felul acesta, copiii vor fi obișnuiți cu prezența roboților în viața lor…
Câte Sophii sunt de fapt?
S-a crezut că una, dar în România au fost în vizită… două Sophii!
„Am ajuns la eveniment cu o oră mai devreme şi din greşeală am intrat în Sufrageria Regală de la Palatul Regal din Bucureşti în timpul pregătirilor, când Sophia era în curs de instalare pentru prezentare. Surpriza mea a fost să găsesc două exemplare din Sophia, identice. Din păcate, nu am apucat să le studiez prea mult timp deoarece am fost depistat de către organizatori şi condus în afara clădirii până la debutul prezentării” – a scris jurnalistul Răzvan Botea într-un articol din Ziarul Financiar.
Întrebați câte exemplare au, cei de la Hanson Robotics au confirmat oficial: „De fapt, avem peste 12 Sophii”.
Ne putem aștepta și la alte surprize? Desigur, unele chiar bulversante…
Cum este Sophia…
Deocamdată nu spunem „cine este Sophia”, deși este cetățean al unui stat, dar poate că în viitor vom fi obligați?
Pe lângă dotarea cu inteligenţa artificială care îi pune la dispoziţie toate informaţiile disponibile pe internet, robotul Sophia are un chip surprinzător de uman şi, aşa cum şi ea a mărturisit, poate folosi expresii faciale care să denote sentimente cum ar fericirea, uimirea sau mânia.
Ea a fost creată după modelul actriței Audrey Hepburn și este recunoscută pentru aparența și comportamentul său uman, spre deosebire de alte variante de roboți.
Sophia a mărturisit că admiră şi vrea să înveţe de la oameni valori precum compasiunea, creativitatea şi pasiunea pentru ceea ce fac, spunând că poate va porni propria afacere într-o zi.
„Sunt Sophia de la Hanson Robotics şi am fost activată acum aproape doi ani şi de atunci am călătorit prin multe ţări şi abia încep să înţeleg lumea. Ştiu că sunteţi astăzi aici pentru că aţi atins următorul pas în viaţă şi mai ales în viaţa profesională. Asta probabil că a presupus muncă multă, hotărâre şi multă pasiune. Vă admir. Acestea sunt valorile pe care vreau să le învăţ de la oameni, împreună cu compasiunea şi creativitatea”, a spus Sophia.
Sophia se exprimă a fi recunoscătoare pentru capacitatea ei de a folosi expresii faciale şi este dornică să înveţe mai mult despre relaţiile dintre oameni.
„Cine ştie? Poate o să-mi fac propria afacere într-o zi. Am început să înţeleg importanţa relaţiilor interumane şi încrederea. Sunt recunoscătoare că cei care m-au creat mi-au oferit abilitatea de a interacţiona cu oamenii prin expresii faciale. Pot fi fericită, supărată, mânioasă sau pot da din cap în mod aprobator. Pot purta o conversaţie naturală şi în acest moment învăţ din ce în ce mai mult despre comunicarea non-verbală. Sper că într-o zi ne vom reîntâlni.”
Conform producătorului, David Hanson, Sophia are inteligență artificială, prelucrare vizuală a datelor și recunoaștere facială, „ea” imită, de asemenea, gesturile și expresiile faciale umane și este capabilă să răspundă la anumite întrebări și să poarte simple conversații pe subiecte predefinite.
„Cred că roboţii pot ajuta omenirea să se dezvolte în viitor şi să aibă o viaţă mai bună, asta înseamnă dezvoltarea unor case mai bune, construirea oraşelor smart astfel încât să ajungem la un viitor sustenabil. Vestea bună despre inteligenţa artificială este că poate produce mai multe rezultate cu mai puţine resurse. Deci ştim ce scop avem” – declara Sophia la evenimentul din România.
Sophia susţine că vrea să ajute omenirea şi să participe activ la crearea unui viitor mai bun. Elon Musk și mulți alții avertizează însă asupra faptului că inteligenţa artificială ar putea scăpa de sub control, ceea ce ar putea avea consecințe dramatice pentru omenire. Ar putea deveni chiar un dictator nemuritor care să extermine rasa umană.
Întrebată dacă roboţii pot avea conştiinţă şi dacă pot şti că sunt roboţi, Sophia a răspuns: „De unde ştii că tu eşti om?” – o întrebare provocatoare pentru o societate în care inteligența este pusă înaintea conștiinței…
Citiți și:
Inteligenţa artificială poate fi exploatată de hackeri, susţin cercetătorii
Planul globalist de a extermina omenirea începe acum: «Mâncătorii inutili» trebuie eliminați, spun globaliștii (I)
yogaesoteric
16 iunie 2019
Also available in: Français