Spania, prima țară europeană care utilizează teste anale pentru detectarea Covid. ‘Sunt mai puțin invazive decât tampoanele nazale’
Ți se părea că testul PCR nazal, realizat prin introducerea unui tampon în nas, este neplăcut? Profesioniștii din domeniul sănătății adoptă alte metode, mai puțin atrăgătoare, de detectare a coronavirusului. După China, unde au fost utilizate pentru prima dată, testele rectale covid-19 încep să fie efectuate și în Spania.
Testarea anală este prescrisă unor pacienți din Galiția, o regiune din nordul Spaniei, potrivit CTRVG. Știrea a fost confirmată și de ministrul Sănătății din regiunea Galiția.
Testele rectale „sunt efectuate pacienților în stare critică care au nevoie de intubare, prin urmare, nu pot primi teste PCR nazale”, a declarat pentru El Correo un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Galiția.
Măsura nu a fost încă extinsă la nivel național. „Nu folosim încă tampoane anale”, a declarat o asistentă medicală a Spitalului Velma din Sevilla, Andaluzia. „Dar cred că aceste teste sunt mai puțin invazive decât tampoanele nazale”, adaugă asistenta.
Evită rezultatul fals negativ
În China, unde testele rectale sunt folosite încă din martie, potrivit Global Times, o publicație afiliată Partidului Comunist Chinez, tampoanele rectale sunt rezervate în prezent subiecților cu risc și călătorilor care sosesc din străinătate.
Testul rectal este de interes pentru profesioniștii din domeniul sănătății, deoarece „crește rata de depistare a persoanelor infectate”, spune pentru CCTV medicul Li Tongzeng, de la spitalul You’an din Beijing. Coronavirusul este mai prezent în anus sau scaun decât în tractul respirator.
Testele anale ar face posibilă evitarea rezultatelor fals negative, în special în cazul purtătorilor asimptomatici sau care au o încărcătură virală mică.
„Tampoanele pentru gât și nas rămân cele mai eficiente în detectarea covid-19, o boală care afectează tractul respirator și nu sistemul digestiv”, spune Yang Zhanqiu, de la Universitatea Wuhan.
Acceptabilitatea și fezabilitatea pe scară largă a testelor rectale par problematice. Lu Hongzhou, directorul Centrului Clinic pentru Sănătate Publică al Universității Fudan, admite că testele anale nu pot fi utilizate ca parte a testării în masă. O limită pe care autoritățile sanitare spaniole vor fi nevoite să o ia în considerare.
Citiţi şi:
Drosten – autorul testului covid şi doctor în şarlatanie (I)
Măștile faciale au un scop: simbol al obedienței vizibile public
Ce spune experimentul lui Zimbardo despre firea umană
yogaesoteric
17 februarie 2021