Străinii reinvestesc doar o fărâmă din profituri și ne fentează cu redevențele
Investitorii străini au realocat în ultimii ani mult mai puţin decât au câștigat, deşi au obţinut profituri uriașe în România. În topurile celor mai profitabile companii, multinaţionalele domină an de an, raportând câştiguri de miliarde de euro. Un exemplu elocvent în acest sens este dat de clasamentul „România Top 100 Companii”, realizat anual de FinMedia. Evaluând datele clasamentului, analistul economic Ilie Șerbănescu a subliniat că „Este limpede ce s-a întâmplat cu profiturile, străinii nu au venit aici să ajute economia, ci să facă bani. Într-adevăr, nu există statistici oficiale actualizate care să arate ce profituri totalizează firmele străine în România (statistici care ar fi foarte utile), dar e de la sine înţeles că discrepanţa dintre cât câştigă şi cât reinvestesc este imensă”.
Iată cum au evoluat reinvestirile de profituri străine în perioada 2006-2010, potrivit datelor referitoare la evoluţia economiei raportate de Institutul Naţional de Statistică: în primele semestre din 2006, 2007 şi 2008 depăşeau miliardul de euro pe perioadă. În 2009 au scăzut la 272 de milioane, pentru ca în 2010 (primul semestru) să ajungă la numai 75 de milioane de euro… Potrivit analiştilor, străinii au realizat în România o treime (34%) din cifra totală de afaceri, utilizând în schimb doar 16% din forţa de muncă autohtonă.
O analiză mai recentă, din 2017, realizată de Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, arată că „Deși avem 21.880 de exportatori în România, primii 100 fac 49% din exportul României. Cu tristețe o spun că în primii 100 sunt doar șase firme românești”. Aceasta atrage, bineînțeles, o serioasă carență a capitalului străin în economia românească deoarece companiile străine își exportă masiv profiturile către companiile-mamă, aspect pe care Mihai Daraban îl corelează inclusiv cu faptul că la nivelul țărilor membre UE România se situează „pe ultimul loc la inovare-cercetare și pe penultimul loc la productivitatea muncii și la digitalizarea administrativă”.
Un alt aspect foarte grav care trebuie semnalat este că – în conformitate cu o declarație a senatorului Daniel Zamfir, publicată în decembrie 2017 de Cotidianul – în România își desfășoară activitatea zeci de corporații multinaționale care nu au plătit NICIODATĂ niciun leu redevență (taxe de extracție) statului român, deși ne exploatează resursele de peste 20 de ani.
Un exemplu foarte elocvent îl reprezintă exploatările din Marea Neagră, unde România are un uriaș depozit de petrol și gaze naturale. Companiile străine se înghesuie să exploateze aproape pe gratis, așa cum au făcut în trecut cu complicitatea criminală a guvernanților români corupți. Deputatul Daniel Gheorghe a avut curajul să explice cum stau lucrurile într-o ședință a Parlamentului din 5 septembrie 2018: „Am văzut că pentru legea offshore și exploatarea resurselor României se fac foarte mari presiuni din afara țării, chiar ministrul de Externe al Austriei a vizitat țara noastră în acest scop. Cred că ar trebui să ne regândim foarte bine felul în care vom concepe strategia de exploatare a petrolului și gazelor, prin a începe să impunem redevențe la nivel de țară civilizată, nu de lumea a patra, cum se întâmplă acum”. Deputatul PNL Daniel Gheorghe a precizat că până acum s-au extras resurse în valoare de 2,5 miliarde de euro, de pe urma cărora bugetul de stat al României nu a beneficiat însă decât de 200 de milioane de euro, adică un rușinos 8%. De reținut că în Norvegia, de exemplu, rata efectivă de taxare este de aproximativ 78% din valoarea resurselor extrase, conform ziarului Economica din iulie 2018.
Creșterea acestor taxe – de altfel perfect justificate – este însă mult mai dificilă decât ar putea să pară la prima vedere. Imediat ce guvernul PSD a propus în Parlament o lege offshore prin care statul român să perceapă redevențe mai mari, „partenerul strategic”, Statele Unite, a protestat vehement prin vocea ambasadorului Hans Klemm, care a făcut presiuni ca legea modificată să nu fie votată. Mai mult decât atât, se pare că nici actualul scandal politic din România, prin care guvernul a devenit indezirabil pentru interesele Bruxelles-ului sau ale „societății civile” nu este străin de acest puseu de suveranitate prin care „colonia” aflată sub patronaj străin mai încearcă să aibă pretenții…
Citiți și:
Multinaționalele, cel mai practicat «offshore» din România. Profiturile de miliarde de euro ale marilor companii străine sunt scoase pe şest din țară
Cine exploatează de fapt resursele României şi câţi bani plătesc pentru ele cei care o fac
Un senator român face acuzații grave: Peste jumătate din firmele străine nu au plătit niciun leu din redevențele datorate statului român
yogaesoteric
8 septembrie 2018