Studiu: cum se dezvoltă creierul copiilor crescuţi cu multă dragoste, care așa cum știm este o energie ce provine de la Dumnezeu
Rezultatele unui studiu au dezvăluit informaţii importante despre dezvoltarea creierului copiilor. Concret, creierul copiilor care primesc afecţiunea necondiţionată, mai ales a mamei, creşte de două ori mai repede comparativ cu cel al copiilor neglijaţi.
Demonstrarea acestui fenomen a fost posibilă cu ajutorul rezonanţei magnetice, care a dovedit diferenţe de volum în regiunea hipocampului, zona responsabilă de învăţare, memorie, dar şi de controlul emoţiilor şi recompensei. Practic, tehnica imagistică pune în evidenţă gradul de activare şi localizarea zonei cerebrale implicate, arătând o creştere a fluxului de sânge.
Mamele au fost rugate să simuleze o situaţie reală de viaţă: executarea unei sarcini în timpul căreia la un moment dat era necesar să oprească copilul să desfacă un cadou împachetat într-un ambalaj foarte colorat. Au fost evaluate înregistrările video ale interacţiunilor între mamă şi copil şi punctate îndeplinirea sarcinii, păstrarea calmului în momentul în care copilul îi distrage atenţia şi suportul emoţional oferit copilului frustrat că nu poate face ce-şi doreşte. Imagistica a arătat un volum dublu în cazul hipocampului copiilor ale căror mame au fost mai calme şi au reuşit să ofere suport emoţional copiilor, cu un scor peste medie.
Există câteva structuri speciale care sunt implicate în experimentarea afecţiunii: hipotalamusul, glanda pituitară, amigdala şi hipocampul fiind dintre cele mai importante. Aceste zone speciale din creier se influenţează una pe alta prin eliberarea de neuromediatori şi hormoni ce produc efecte diverse. Substanţele cele mai importante implicate în apariţia afecţiunii sunt dopamina, serotonina, oxitocina şi vasopresina.
Un copil care se simte în siguranţă şi este „crescut cu dragoste” produce în hipotalamus dopamină, şi pe măsură ce creşte cantitatea de dopamină, cea de serotonină scade. Dopamina în cantitate mare creşte plăcerea şi motivarea şi scade tristeţea.
Oxitocina şi vasopresina sunt eliberate în circulaţie de către hipotalamusul mamei care alăptează şi prin laptele matern sunt transmise copilului. Oxitocina este responsabilă de ataşament crescut şi încredere şi scade frica, iar vasopresina creşte atracţia şi scade anxietatea. Pe măsură ce creşte ataşamentul este stimulată secreţia de oxitocină.
Activarea zonelor responsabile de apariţia afecţiunii se face în paralel cu dezactivarea amigdalei, care este responsabilă de controlul fricii şi stresului, iar rezultatul este scăderea gândirii critice şi a standardelor pentru evaluarea celor din jur, scăderea fricii şi stresului şi un sentiment de comuniune între persoane.
Copiii neglijaţi în perioada preşcolară nu pot recupera suficient
Un copil neglijat, expus stresului nu are o curbă de creştere a hipocampului optimă, pentru că anatomia şi funcţia acestei regiuni din creier este afectată. Creierul are o proprietate numită neuroplasticitate, care reprezintă abilitatea creierului de a se transforma pe tot parcursul vieţii, adică de a se reorganiza prin formarea de noi conexiuni între neuroni. Neuroplasticitatea este însă maximă în perioada primilor 6 ani şi de aceea experienţele primilor ani influenţează atât de mult dezvoltarea creierului.
„Creşterea cu multă dragoste” este cea mai importantă variabilă care asigură succesul şi starea de bine a unui copil.
Citiți și:
Părinţii sunt «neuro-arhitecţii» creierului copiilor lor. Fraza pe care fiecare părinte ar trebui să le-o spună copiilor
Secretul funcționării creierului la copii. Orice părinte ar trebui să știe asta…
yogaesoteric
8 ianuarie 2020