Studiu de caz. Cum funcţionează manipularea prin presă: articolul din Adevărul din 23 mai
Departe de adevăr
de Mihai Vasilescu
„Importantă nu este realitatea vieţii, ci ceea ce cred oamenii.
Găsirea cuvintelor care au efect este mai importantă
decât analizarea datelor obiective.” – Roger Mucchielli, Subversiunea
După ce Suedia l-a primit cu braţele deschise pe Gregorian Bivolaru acordându-i azil politic, acum abuzurile comise împotriva MISA au ajuns pe masa comisarilor europeni de la Bruxelles. În ţară, postul de televiziune naţional TVR 1 a avut curajul să difuzeze două emisiuni în care MISA a fost prezentată, în premieră, obiectiv. Toate acestea au pus în mare pericol mincinosul eşafodaj construit până acum de serviciile secrete şi procuratură cu ajutorul presei avide de senzaţional. Minciunile lor îşi pierd pe zi ce trece credibilitatea şi au început să fie înlocuite în mintea românilor cu adevărul.
În aceste condiţii, artizanii din umbră ai războiului declarat lui Gregorian Bivolaru pentru a distruge MISA nu stau degeaba. În loc să recunoască, aşa cum era firesc, abuzurile difuzate aproape în direct la televizor, aplică în continuare principiul nazistului Goebbels: „O minciună repetată de o mie de ori rămâne o minciună, o minciună repetată de un milion de ori devine adevăr.”(1) Câţi bani va mai plăti din buzunar românul de rând până când domnii de la serviciile secrete şi de la procuratură îşi vor da seama că Europa nu le mai înghite minciunile?
Pentru că până în prezent în cazul MISA s-au cheltuit milioane de euro doar pentru a-i convinge pe reprezentanţii Uniunii Europene că în România practicile de tip gestapo sunt la ele acasă, exact ca pe vremea comunismului. Vorba lui Bogdan Olteanu, numit recent Preşedinte al Camerei Deputaţilor în locul lui Adrian Năstase: „Eu nu vreau sa fac nici o comparaţie, dar să ştiţi că şi Ceauşescu tot aşa zicea, că nu-s motive să ceară azil politic românii pe vremea lui”(2), spunea acesta referindu-se la comentariile cum că Suedia nu avea nici un motiv să îi acorde azil lui Gregorian Bivolaru.
Cel mai recent atac din partea serviciilor secrete prin intermediul presei la adresa şcolii de yoga MISA sunt aşa-zisele dezvăluiri publicate de ziarul Adevărul din 23 mai 2006 în articolul „Ritualurile şocante ale sectei lui Bivolaru. Adevărul prezintă modalităţile prin care adepţii MISA ajung, de fapt, sclavi pe plantaţia „dumnezeului” Guru Bivolaru” de Andrei Bădin. Activităţile desfăşurate în cadrul şcolii de MISA şi la cursurile de yoga sunt departe de înşiruirea de falsuri şi interpretări, făcute cu rea-voinţă, publicate de Adevărul. Minciunile aberante din acest articol arată că avem de-a face, din nou, cu un proces clasic de dezinformare şi intoxicare a opiniei publice. În plus, zelul cu care postul de televiziune Antena 1 i-a făcut publicitate la o oră de maximă audienţă cu o zi înainte de publicarea articolului, este cea mai bună dovadă a adevăratelor intenţii cu care acest articol a fost fabricat. Din păcate, astfel de dovezi de solidaritate jurnalistică arată doar că în spatele tuturor acestor ştiri se află aceeaşi mână.
Articolul din Adevărul este un exemplu viu al aplicării tehnicilor de manipulare a opiniei publice pe care Vladimir Volkoff le descrie în al său „Tratat de dezinformare”. În urma publicării cărţilor sale, Vladimir Volkoff a fost el însuşi victima unei avalanşe de calomnii, minciuni, injurii, insulte, acuzaţii nedrepte pe care el le numeşte sugestiv „ţipete de păsări rănite”.
Iată ce scrie Vladimir Volkof: „Un fapt nu este o informaţie. Un fapt nu devine informaţie decât atunci când un informator informează un informat receptor. „Plouă” nu este o informaţie atâta timp cât, de exemplu, nu v-am telefonat pentru a vă informa că plouă. Informaţiile sunt trecute printr-o selecţie cu minimum trei factori: evaluarea sursei, evaluarea informaţiei, coroborarea informaţiei. Chiar presupunând că nu obţin nici un avantaj din a vă transmite elemente false asupra condiţiilor atmosferice, orice informaţie presupune prezenţa a trei variabile în care nu se poate avea absolută încredere:
– informatorul. Poate că sunt un pesimist înnăscut care tinde să descopere că plouă atunci când doar burniţează sau mi se pare că e probabil să plouă şi nu m-am mai deranjat să mă uit pe fereastră. Poate că nu văd bine şi am confundat stropii de la un furtun cu ploaia trimisă de bunul Dumnezeu. Poate că am găsit că era mai simplu să vă spun „plouă” fiindcă mă gândeam că „va ploua” sau constatasem că „a plouat”.
– mijlocul de comunicare. Dacă v-am telefonat s-ar putea ca aparatul să fi hârâit şi dumneavoastră să fi auzit prost. Eu am spus pulovăr sau ouă, nu plouă. Dacă v-am scris am o caligrafie atât de detestabilă încât s-ar putea ca dumneavoastră să fi citit plouă în loc de plasă, plană, plină, prună, glumă sau chiar haină.
– informatul. Poate că sunteţi atât de optimist încât veţi exclama „mereu exagerează, sunt sigur că se va face frumos”. Sau dimpotrivă vă veţi nelinişti pentru mine şi-mi veţi aduce o umbrelă sau un impermeabil, când eu credeam de fapt că va ploua fiindcă eram trist.”(1)
Revenind acum la articolul din Adevărul, textul lui Andrei Bădin este puternic alterat de viziunea sa eronată asupra realităţii. Şi el şi colegii săi de la Antena 1 ştiu foarte bine acest lucru, altfel nu s-ar fi străduit să sublinieze că: „ziariştii de la Adevărul sunt convinşi de veridicitatea documentelor”. O altă jalnică aplicaţie a tehnicilor de dezinformare: „în tot ceea ce are legătură cu opinia publică, diversele criterii de obiectivitate pe care ni le propun mijloacele de informare „A zis-o cutare, care e un om cinstit”, „vedeţi cu proprii ochi imaginea televizată”, „este părerea majorităţii” nu sunt destinate să ne asigure că lucrurile chiar aşa stau.”(1)
Adevărul spus o singură dată are o putere mult mai mare decât mii de minciuni. Adevărul spus de mai multe ori are o putere şi mai mare de a contracara minciuna. Şi îl vom repeta de fiecare dată până când va lua locul minciunii. Nici la percheziţiile din martie 2004 şi nici după aceea nu s-au găsit nici un fel de droguri. Printre yoghinii MISA nu există persoane subnutrite sau „epuizate de muncă”. MISA este o şcoală spirituală a cărei valoare este recunoscută de cea mai înaltă autoritate în materie: Federaţia Internaţională de Yoga. Karma Yoga este un concept milenar pe care autorităţile şi presa română au reuşit performanţă să îl prezinte aberant ca trafic de fiinţe umane. Şi putem continua aşa la nesfârşit, căci lista de dezinformări propagate de mass-media este foarte lungă.
Bibliografie:
(1) Valdimir Volkoff, Tratat de dezinformare, Editura Antet
(2) Emisiunea Zece Fix, Realitatea TV, 11.01.2006
yogaesoteric.net
29 mai 2006