Studiu: Legumele și fructele, tratate cu pesticide pline de poluanți eterni, care se acumulează în trupul uman – „Amestecarea pesticidelor cu poluanții eterni adaugă o povară în plus generației următoare și un risc crescut de boli cronice”

Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS), supranumite „poluanți eterni”, sunt din ce în ce mai utilizate în pesticide în Statele Unite, conform unui studiu, o tendință ce facilitează răspândirea acestor elemente toxice pentru sănătate în mediul înconjurător, relatează AFP, citată de stiripesurse.ro. Aproape indestructibile, substanțele PFAS se acumulează în timp și ajung în cele din urmă în trupul uman.

În timp ce autoritățile de reglementare au limitat sau interzis treptat utilizarea acestora într-un număr mare de obiecte și produse, substanțele folosite în agricultură – utilizate direct, de exemplu, pe fructe și legume, înainte de contaminarea cursurilor de apă – nu sunt vizate în Statele Unite.

Acest studiu, publicat în jurnalul Environmental Health Perspectives (Perspective privind sănătatea mediului), face apel la includerea lor, pentru o mai bună reglementare.

Cu cât le căutăm mai mult, cu atât găsim mai multe”, a declarat pentru AFP Alexis Temkin, coautor al studiului și toxicolog la asociația Environmental Working Group. O expunere ridicată la aceste PFAS poate slăbi sistemul imunitar, poate reduce fertilitatea sau poate perturba ciclul hormonal, potrivit oamenilor de știință, chiar dacă informațiile legate de aceste substanțe sunt încă incomplete.

Pentru acest studiu, cercetătorii au compilat date nu numai cu privire la ingredientele active ale pesticidelor, ci și la substanțele – descrise uneori drept „inerte” – care le însoțesc, în special adjuvanții, care le îmbunătățesc eficiența pe câmpuri.

Conform rezultatelor, 14% dintre toate ingredientele luate în considerare ca ingrediente active ale pesticidelor în SUA sunt PFAS, inclusiv aproape o treime dintre ingredientele active autorizate în ultimii zece ani.

Opt substanțe autorizate ca adjuvanți sunt PFAS, inclusiv teflonul. Compania cu același nume a încetat să mai comercializeze celebrele sale tigăi în 2013, însă autoritatea de reglementare din SUA a lansat abia recent procesul de interzicere a teflonului în pesticide.

Potrivit unui alt coautor al studiului, David Andrews, unul dintre motive este acela că această autoritate de reglementare, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) din SUA, este mai puțin scrupuloasă comparativ cu standardele adoptate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), o instituție care reunește țările dezvoltate.

Studiul subliniază că ambalajele pesticidelor și îngrășămintelor conțin, de asemenea, „poluanți eterni”. Interzicerea de către EPA a uneia dintre aceste substanțe a fost blocată de un tribunal.

Rezultatele studiului sunt descrise drept „o veste înspăimântătoare, deoarece pesticidele se numără printre poluanții cei mai răspândiți în lume”, potrivit unui alt coautor, Nathan Donley.

A amesteca pesticidele cu poluanți eterni este ca și cum ai adăuga o povară în plus generației următoare, cu mai multe boli cronice și o curățare devenită aproape imposibilă”, a adăugat el.

Printre recomandările autorilor studiului se numără interzicerea ambalajelor care conțin PFAS, o mai mare transparență cu privire la ingredientele utilizate și mai multe cercetări privind răspândirea acestor poluanți și impactul lor asupra sănătății.

Citiți și:
Produsele de make-up, contaminate cu substanțe toxice ca cele din teflon. Fondul de ten este pe listă
Bombă toxică în ambalajele alimentare fast-food. Substanțe chimice care nu dispar

 

yogaesoteric
9 septembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More