Studiu Pew Research Center: «În cei opt ani de activitate, administrația progresistă a lui Obama s-a ocupat sistematic să distrugă religia»
Într-un nou studiu al moștenirii administrației președintelui Obama, Pew Research Center a constatat că atât afilierea religioasă cât și practica religioasă au scăzut dramatic în timpul celor două mandate de la Casa Albă ale progresistului Obama.
„În ceea ce privește identitatea religioasă a națiunii americane, cea mai mare tendință din timpul președinției lui Obama o reprezintă creșterea numărului celor care pretind că nu mai au nicio religie”, afirmă Pew Research Center într-un raport publicat în ianuarie 2017, intitulat „Cum s-a schimbat America în timpul președinției lui Barack Obama”.
Atunci când Barack Obama a preluat mandatul, cei care afirmau că sunt atei sau agnostici, împreună cu cei care au declarat că religia lor nu reprezenta „nimic special”, totalizau doar 16% din populația adultă a SUA. Opt ani mai târziu, persoanele non-religioase din America reprezentau aproape 25% din populație.
Pe de altă parte, „procentul de americani care afirmă că ei cred în Dumnezeu, consideră religia ca fiind foarte importantă în viața lor, practică rugăciunea zilnic și participă cel puțin lunar la slujbele religioase, a scăzut permanent pe parcursul anilor administrației Obama”, arată Pew.
Cel mai mare segment demografic religios din America, și anume cei care se declară creștini, a scăzut de la 78% din populația adultă a SUA până la 71% opt ani mai târziu. Majoritatea acestor pierderi s-au înregistrat în rândul ramurii principale a religiei protestante cât și în rândurile catolicilor. În comparație cu acest fenomen, protestantismul evanghelic și confesiunile creștine secundare au rămas în general stabile.
Pe parcursul celor opt ani în calitate de președinte al SUA, Obama a iritat permanent cultele religioase conservatoare, cu acțiuni care păreau premeditate pentru a submina libertatea religioasă de exprimare.
Potrivit lui Tim Schultz, președintele Parteneriatului pentru Primul Amendament, administrația Obama a considerat frecvent religia ca pe un inamic aflat în calea obiectivelor sale politice.
„Administrația Obama consideră libertatea religioasă ca un inconvenient care le îngreunează viteza de realizare a obiectivelor politice specifice”, a spus Schultz.
În primăvara anului trecut, administrația Obama a înfuriat pe mulți conservatori cu o scrisoare ce începea cu „Dragă Coleg”, provenită de la Departamentul de Justiție, și care prin Departamentul de Educație mandata școlile publice să permită elevilor să folosească băi corespunzătoare cu identitatea lor de gen, mai degrabă decât asociate cu sexul lor biologic (de pildă, un băiat care se declara pe o perioadă de timp ca fiind de identitate feminină, să folosească numai toaleta femeilor și fetelor).
Exemplul cel mai ieșit din comun de ostilitate a administrației Obama împotriva religiei a fost cel numit „războiul lui Obama împotriva Micilor Surori ale săracilor”. Administrația Obama a pretins că are puterea de a impune grupurilor religioase să ofere produse și servicii legate de avort și metode contraceptive comunităților respective, hărțuind grupul Micilor Surori (Little Sisters) – un ordin de călugărițe catolice activ în plan comunitar – să facă aceasta chiar împotriva convingerilor lor religioase.
Dar antipatia administrației prezidențiale față de libertatea religioasă a devenit explicit manifestată încă din 2016, așa cum dezvăluie un raport întocmit de către Comisia SUA privind drepturile civile (USCCR), în care libertatea religioasă este atacată ca fiind un așa-zis pretext pentru discriminare.
La apariția raportului, președintele numit de Obama, Martin R. Castro, a declarat că libertatea religioasă a fost pur și simplu o justificare pentru bigotism, prejudecăți și discriminare. Castro a susținut, de asemenea, că expresiile „libertate religioasă” („religious liberty”) și „independență religioasă” („religious freedom”) au fost „cuvinte de cod pentru discriminare, intoleranță, rasism, sexism, homofobie, islamofobie sau orice altă formă de intoleranță”.
Președintele numit pentru întocmirea raportului a declarat în continuare că „astăzi, ca și în trecut, religia este folosită atât ca o armă cât și ca un scut de către cei care doresc să nege altora egalitatea de șanse”.
„Vedem acum argumente de genul «libertatea religioasă» se furișează înapoi în discursul nostru politic și constituțional”, a declarat Castro, „într-un efort susținut de a submina drepturile unor cetățeni americani”.
Raportul USCCR „Coexistență pașnică: Reconcilierea principiilor nondiscriminării cu libertățile civile”, a examinat diverse aspecte juridice și constituționale care apar atunci când legile anti-discriminare și libertatea religioasă intră în conflict.
În „Constatări și recomandări,” raportul este ferm de partea legilor anti-discriminare care să primeze în raport cu libertatea religioasă, declarând că protecția drepturilor civile care să asigure absența discriminării sunt de o „importanță preeminentă” (mai presus de orice) în jurisprudența americană, în timp ce derogările religioase „încalcă în mod semnificativ aceste drepturi civile”.
Comisia a precizat, de asemenea, că excepțiile religioase de la legile și politicile împotriva discriminării este necesar să fie „strict definite”.
În declarații aproape unanime, membrii comisiei care a întocmit raportul au avertizat că amenințările la adresa libertăților civile „camuflate sub forma legilor de protejare a libertății religioase încep să apară în zeci de state și localități din întreaga Americă”.
Citiți și:
Furtuna care se apropie: Libertatea religioasă – cum mai arată aceasta după triumful revoluției sexuale
România, una dintre cele mai religioase țări din lume. Suedia, Cehia și Regatul Unit, printre țările cu cei mai mulți atei
yogaesoteric
18 ianuarie 2019