SUA cere imunitate de la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru a-şi acoperi subvenţiile agricole ilegale

de Mihai Vasilescu


Pe 24 iulie 2006, după aproape cinci ani de discuţii la nivel internaţional, negocierile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) au eşuat în mod irevocabil, după părerea unor analişti economici. În ianuarie 2007, miniştrii comerţului din SUA, UE, Brazilia, India, Japonia şi Australia au declarat că au ajuns într-un impas, în principal în ceea ce priveşte comerţul agricol. Mass-media corporatistă nu a dezvăluit deloc conţinutul acestor negocieri, ce ofereau diferitele părţi implicate şi ce aşteptau în schimb. Presa independentă a aflat însă că SUA a cerut imunitate juridică, asigurându-şi astfel protecţia în cazul în care alte ţări ar fi dat-o în judecată pentru practici ilegale.


O stratagemă pentru a acoperi subvenţiile ilegale

În cadrul acestor negocieri SUA a făcut o propunere de ultim moment, care nu era inclusă pe agenda iniţială. Prin aceasta SUA cerea cu insistenţă includerea în toate acordurile comerciale a unei „clauze de pace” care acordă imunitate juridică statelor care utilizează subvenţiile ilegale pentru agricultură. Astfel, SUA şi-a asigurat cadrul propice pentru a introduce nestingherită în alte ţări produse agricole la preţuri de dumping (mult sub preţul pieţei autohtone), fapt ce duce inevitabil la o distrugere a agriculturii locale. Ţara respectivă nu are nici măcar dreptul să dea în judecată SUA.  Aceasta nu este nici pe departe o practică nouă. Conform raportului organizaţiei Oxfam, 38 de ţări în curs de dezvoltare au suferit până acum de pe urma competiţiei neloiale generate de SUA.

O clauză asemănătoare existase până în 2003, iar cele petrecute după expirarea acesteia au determinat SUA să recurgă cu prima ocazie la o soluţie disperată. În 2003, Brazilia a dat în judecată SUA pentru subvenţii ilegale în domeniul bumbacului care au dus la o prăbuşire globală a pieţei, astfel încât doar SUA îşi mai putea permite să acopere costurile de producţie fără a ieşi în pierdere. Acest lucru a afectat producătorii de bumbac din întreaga lume, dar mai ales pe cei brazilieni. Brazilia a câştigat procesul.

Practici comerciale denaturante

În 2005, Organizaţia Mondială a Comerţului a cerut SUA să înceteze distribuţia de subvenţii agricole ilegale.  Însă SUA nu avea niciun interes să facă aceasta. În iulie 2006, în urma eşuării negocierilor comerciale de la Doha, Canada a cerut OMC să ancheteze acuzaţiile conform cărora SUA continuă să utilizeze subvenţii agricole ilegale. Acuzaţiile erau legate mai ales de fermele americane de porumb, dar s-a descoperit că aceasta era o practică generalizată la nivelul întregii agriculturi americane.

În iunie 2007, guvernul canadian a cerut OMC să stabilească o comisie care să investigheze faptul că SUA acordă anual subvenţii agricole în valoare de 19,1 miliarde de dolari, considerate a fi „comercial denaturante”. Canada susţinea că în perioada 1999-2005 SUA a încălcat prevederile OMC în fiecare an, cu excepţia lui 2003.

Pe de altă parte, SUA admite că recurge la aceste practici, din moment ce spune că a avut nevoie să ceară introducerea clauzei de pace pentru a se proteja de procese în timp ce face încercări de a reduce subvenţiile comerciale denaturante. Organizaţii precum Oxfam arată că din contră, introducerea acestei clauze crează un teren favorabil pentru ca SUA să crească nivelul acestor subvenţii ilegale, fiind deja planificată o mărire a acestora de la 23 de miliarde de dolari la 33 de miliarde de dolari în peridoada următoare.  Iar ţările sărace, care nu au de unde să îşi susţină fermierii, se vor trezi asaltate de produse agricole americane, ieftine şi de o calitate biologică mult mai proastă decât cele autohtone şi nu vor avea niciun mijloc de a se apăra de această invazie.

Citiţi şi:
Acordurile comerciale de liber schimb, o ameninţare la adresa ţărilor sărace
KIA – Invazia neoliberală a Indiei
Efectele nocive ale substanţelor toxice sunt transmise genetic

yogaesoteric
20 aprilie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More