SUA continuă să-şi monitorizeze ca de obicei aliaţii strategici
Conform unui articol publicat de curând de Wall Street Journal, preşedintele american Barack Obama a menţinut în privat monitorizarea premierului israelian Benjamin Netanyahu, pe motiv că această mişcare ar servi unui „scop legat de securitatea naţională”.
Obama anunţase cu ani în urmă că va reduce activitatea de spionaj împotriva liderilor din statele prietene, după ce întreaga lume a aflat despre programele secrete de supraveghere desfăşurate de SUA. Dar se pare că Bibi, cum mai este alintat premierul israelian, ar fi o excepţie de la acea promisiune. În cazul lui Netanyahu, susţine Wall Street Journal, Washingtonul a fost în special îngrijorat de faptul că Israelul încerca să monitorizeze negocierile americane cu Teheranul pentru a submina eforturile de ajungere la un acord asupra programului nuclear iranian.
Fostul angajat al NSA, Edward Snowden – suspectat de unii analişti de spionaj în favoarea Chinei – a expus o mare parte din operaţiunile de spionaj ale agenţiei americane şi, după aceste dezvăluiri şi o evaluare din partea Casei Albe, preşedintele Obama a anunţat că va restrânge astfel de activităţi în cazul liderilor de stat care sunt consideraţi prieteni ai SUA. Casa Albă a întocmit o aşa-numită listă de aliaţi protejaţi pe care se află preşedintele francez François Hollande, cancelarul german Angela Merkel şi alţi lideri din unele state NATO. Surprinzător, sau poate nu, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan nu s-ar afla pe lista prietenilor protejaţi de SUA.
Citiţi şi:
«Campionatul» jocurilor de spionaj de la ONU
Cum spionează americanii Europa şi Naţiunile Unite
Kissinger cere SUA să trateze Rusia ca fiind o mare putere
yogaesoteric
1 iulie 2016