Summitul G20 de la Hamburg, cel mai tensionat din istoria organizaţiei. Prima întâlnire dintre Donald Trump și Vladimir Putin
Discuţii delicate ale președintelui american cu Xi Jinping şi Angela Merkel
Summitul G20 care a avut loc la începutul lunii iulie la Hamburg, se anunţa a fi unul dintre cele mai conflictuale de la crearea acestui forum, în 2008, tensiunile bilaterale fiind hrănite de actualitatea internaţională şi de divergenţele de fond cu preşedintele american Donald Trump.
Momentul cel mai așteptat: prima întâlnire dintre președinții Donald Trump și Vladimir Putin.
Iată mai jos care erau considerate principalele surse de conflicte:
Tensiuni bilaterale
Discuţiile dintre Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping se anunţau a fi dificile, după lansarea primei rachete intercontinentale de către Coreea de Nord, marţi 4 iulie, o provocare evidentă de ziua naţională a Americii. Beijingul, principalul aliat al Phenianului, a acuzat la 3 iulie apariţia unor „factori negativi” în relaţiile cu SUA, după ce o navă americană de război a trecut aproape de o insulă revendicată de China.
Hamburgul a găzduit şi prima întâlnire dintre Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin, în urma căreia se așteaptă normalizarea relaţiilor dintre Washington şi Moscova, puternic afectate de criza ucraineană, de războiul din Siria şi de acuzaţiile de ingerinţă rusească în campania electorală americană.
În fine, relaţiile dintre Germania şi Turcia nu au încetat să se degradeze după lovitura de stat ratată împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, în iulie 2016. Berlinul a iritat şi mai mult Ankara după ce a respins la finalul lunii iunie o cerere a lui Erdogan de a se adresa comunităţii turce din Germania, în marja G20.
Climatul
Cancelarul german Angela Merkel se declarase pesimistă în ceea ce priveşte şansele de a se ajunge la o poziţie comună în chestiunea încălzirii globale, înțelegere puternic compromisă de anunţul american de retragere din acordul de la Paris.
Înainte de acest anunţ, care a survenit la 1 iunie, germanii încercau să pună la punct un „plan de acţiuni” pentru a pune în practică acordul încheiat în 2015 în capitala franceză, şi care îşi propunea să limiteze creşterea temperaturilor medii mondiale sub 2 grade Celsius în raport cu era pre-industrială.
Conform declarațiilor de la finalul summitului, liderii G20 ar fi reușit să ajungă la un acord.
Site-ul specializat Climate Home a afirmat însă că documentul a fost puternic remaniat în perioada martie – mai, sub presiunea americană, până la punctul în care au fost incluse anumite energii fosile în cadrul tehnologiilor „curate” şi retragerea angajamentului de a stopa subvenţionarea acestora după 2025.
Comerţul mondial
Washingtonul a trimis pe această temă semnale contradictorii, sfârşind prin a accepta greu o formulă privind ataşamentul la liberul schimb la summitul G7 de la Taormina, gest nesperat având în vedere linia protecţionistă a lui Donald Trump.
Dar SUA s-au dovedit mai puţin conciliante în iunie în cadrul reuniunii OCDE de la Paris iar Donald Trump a continuat să acuze în special excedentul comercial german, pe care îl consideră excesiv. Casa Albă a pus, de asemenea, pe masa discuţiilor „supracapacitatea mondială de oţel”, cu obiectivul de a apăra siderurgia americană în faţa oţelului chinezesc la preţuri de dumping.
Și de această dată, reuniunea G20 a fost acompaniată de proteste violente, la care au participat peste 100.000 de persoane.
Prima întâlnire faţă în faţă între Donald Tump şi Vladimir Putin
Preşedintele american Donald Trump a avut vineri, 7 iulie, prima întâlnire faţă în faţă cu liderul rus Vladimir Putin.
Guvernul German a publicat online imagini cu prima strângere de mână dintre cei doi şefi de stat, care sunt surprinși în timp ce dau mâna și spun glume, înainte de întâlnirea oficială. În timp ce liderii se adunau în jurul mesei, Trump i-a întins mâna lui Putin, iar acesta l-a bătut pe cot. Amândoi au zâmbit. Într-un alt clip, Trump îl bate pe Putin pe spate, în timp ce stau unul lângă celălalt.
Înainte de întâlnire ambii declaraseră că doresc să repare legăturile bilaterale, care au fost afectate de crizele din Siria şi Ucraina şi, de asemenea, de presupusa implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA, după cum informa BBCNews în pagina electronică.
Cu o zi înainte, Donald Trump a folosit un discurs în capitala poloneză Varşovia pentru a cere Rusiei să oprească „destabilizarea” Ucrainei şi a altor ţări. Moscova ar trebui, de asemenea, să pună capăt sprijinului pentru „regimurile ostile”, cum ar fi cele din Siria şi Iran şi „să se alăture comunităţii naţiunilor responsabile”, a mai spus preşedintele american. Preşedintele Trump a cerut Rusiei să se alăture „luptei împotriva duşmanilor, în apărarea civilizaţiei în sine”.
Rusia a anexat Peninsula Crimeea din sudul Ucrainei în 2014 şi este acuzată că trimite trupe şi arme separatiştilor din estul Ucrainei.
Moscova a negat afirmaţiile, dar a admis că „voluntari” ruşi luptă cu rebelii.
În Siria, Washingtonul susţine anumite grupări armate de opoziţie, în timp ce Moscova este principalul aliat al preşedintelui Bashar al-Assad.
Întâlnirea a început la ora 17,15 și a durat 140 de minute, față de 30 de minute cât se anunțaseră inițial. La întâlnire au participat și șefii diplomațiilor rusă și americană, Serghei Lavrov și Rex Tillesron. În prima parte a întrevederii au avut acces şi jurnaliştii.
Donald Trump și Vladimir Putin „și-au strâns mâinile și au zâmbit”, explică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Trump și Putin au stat, în sfârșit, față-n față, pentru prima dată. „Este o onoare să fiu cu tine”, i-a spus Donald Trump lui Vladimir Putin în fața jurnaliștilor, în cursul primei întrevederi oficiale de la preluarea mandatului, la începutul acestui an.
„Întâlnirea decurge foarte bine”, a adăugat Donald Trump, iar Putin i-a răpuns, la fel, cu amabilitate: „Sunt încântat să vă întâlnesc personal și sper că întâlnirea noastră va aduce rezultate. Cu siguranță, avem nevoie de întâlniri personale.”
Liderul de la Kremlin a continuat: „Am vorbit telefonic de câteva ori despre probleme bilaterale și internaționale importante. Dar conversația telefonică nu este niciodată suficientă”, a spus Putin. „Dacă Moscova și Washington-ul vor să aplaneze probleme bilaterale și internaționale acute, avem nevoie de întâlniri personale. Sunt încântat să vă întâlnesc personal și sper, așa cum ați spus, că întâlnirea va aduce rezultate bune.”
Întrebat de un jurnalist despre ingerințele ruse în scrutinul prezidențial american, Donald Trump a refuzat să răspundă, însă i-a spus lui Vladimir Putin: „Aștept să se întâmple o serie de lucruri favorabile pentru Rusia și Statele Unite.ˮ
Potrivit Washingtonului, Donald Trump a fost în ofensivă față de Vladimir Putin în problema foarte sensibilă privind presupusa ingerință a Moscovei în alegerile prezidențiale din SUA. La rândul său, Moscova a oferit o altă versiune, afirmând că noul președinte american „a acceptat” infirmările lui Vladimir Putin privind o astfel de ingerință.
Cei doi lideri au abordat, de asemenea, alte două probleme importante: situația din Ucraina și cea din Siria.
„Între cei doi şefi de stat, Trump și Putin, s-a ajuns la un acord privind o încetare a focului în sud-vestul Siriei care a intrat în vigoare a treia zi după întrevedere la miezul zilei, ora locală”, a precizat EFE. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, susţine că cei doi lideri s-au angajat să acționeze pentru ca „toate părțile” implicate în conflict să respecte acordul de încetare a focului.
Pentru prima lor întâlnire, Donald Trump și Vladimir Putin s-au înțeles bine și a fost o «alchimie pozitivă» între ei”, a afirmat secretarul de stat american, Rex Tillerson, potrivit AFP. „Întâlnirea a fost foarte constructivă, legătura dintre cei doi lideri s-a făcut foarte repede”, a declarat presei Rex Tillerson, care consideră că „există foarte clar o alchimie pozitivă între ei.”
„Întrevederea a durat aproape două ore și 15 minute”, a precizat șeful diplomației de la Washington. „Au fost atâtea subiecte pe masă (…) Aproape toate au fost abordate (…) Nici unul, nici celălalt nu doreau să pună capăt reuniunii”, a subliniat demnitarul american.
După întrevedere, la începutul unei reuniuni cu premierul japonez Shinzo Abe, Vladimir Putin a declarat pentru Sputnik News: „Am avut o conversaţie foarte lungă cu preşedintele Statelor Unite, au fost multe chestiuni, precum Ucraina, Siria, alte probleme, nişte aspecte bilaterale”.
„Ne-am întors la chestiunile legate de lupta împotriva terorismului şi de securitate informatică”, a adăugat Putin.
La rândul său, președintele Trump a calificat drept „formidabilă” prima sa întrevedere cu liderul rus: „Întrevederea a fost formidabilă”, a declarat el la începutul unei întâlniri cu premierul britanic Theresa May, în cadrul reuniunii summit-ului G20.
Donald Trump și Vladimir Putin au avut și o întâlnire secretă la summitul G20
Despre prima întâlnire dintre președintele Statelor Unite, Donald Trump, și omologul său rus, Vladimir Putin, s-a relatat pe larg la momentul respectiv, dar a doua a rămas secretă până marți, 18 iulie, când existența acesteia a fost confirmată de un oficial de la Casa Albă, citat de Reuters.
A doua conversație între cei doi a avut loc în timpul unui dineu pentru șefii de stat participanți la evenimentul de la Hamburg, a afirmat Ian Bremmer, președintele firmei de consultanță de risc politic Eurasia Group, primul care a dezvăluit existența dialogului respectiv într-o notă către clienți, a arătat Agerpres.
La scurt timp după ce agențiile de presă au menționat a doua întâlnire între cei doi șefi de stat, Casa Albă a minimalizat importanța ei: un oficial a afirmat că a fost „doar o scurtă discuție”. El a precizat că Trump și Putin au folosit serviciile translatorului rus, întrucât translatorul care îl însoțea pe președintele american nu cunoștea limba rusă.
Imaginile televizate de la dineu au arătat că lângă Vladimir Putin a fost așezată la masă Melania Trump, soția președintelui Statelor Unite. Bremmer a afirmat că Trump s-a ridicat de la masă în timpul dineului și a discutat timp de o jumătate de oră cu președintele rus, „în particular și animat”, asistat doar de translatorul lui Putin.
Bremmer mai susține că absența unui translator american i-a mirat pe participanții la dineu și ar fi constituit o încălcare a protocolului național de securitate.
Citiţi şi:
Donald Trump: O relație bună cu Rusia e un lucru bun. Doar proștii cred că este un lucru rău
CNN, redenumit FNN (Fake News Network) de Donald Trump, minte pentru rating
Iohannis în postura de servitor la Poarta Washingtonului, tratat în bătaie de joc atât de Trump cât şi de jurnaliştii americani de la faţa locului
yogaesoteric
28 octombrie 2017
Also available in: Français