Super poliţie cu puteri extinse de supraveghere în Germania
de Mihai Vasilescu
În decembrie 2008, Parlamentul german a aprobat o lege antiterorism, care dă puteri de supraveghere fără precedent Poliţiei federale şi încalcă dreptul la viaţă privată.
Noua lege permite instalarea de camere video şi microfoane ascunse în locuinţe private, utilizarea de programe de data-mining şi supravegherea prin internet a computerelor personale, înregistrarea convorbirilor telefonice şi monitorizarea telefoanelor mobile în vederea localizării unei persoane, accesul la informaţii personale stocate în bazele de date ale unor terţi (cabinete medicale sau de avocatură, companii de telefonie sau bancare, etc.). Totul în numele protejării siguranţei naţionale şi a luptei împotriva terorismului. În proiectul iniţial al legii, poliţiştilor li se acorda dreptul ca în situaţii de urgenţă să aplice aceste măsuri, fără a avea un mandat judecătoresc prealabil, însă aveau datoria să îl obţină ulterior, în termen de trei zile.
În ceea ce priveşte instalarea de camere video şi microfoane în locuinţele private, acestea nu se limitează doar la „suspecţi.” Ele sunt permise şi în locurile frecventate de aceştia, chiar dacă acestea sunt locuinţe private ale altor persoane nesuspectate.
Ministrul de interne, Wolfgang Schäuble, un mare admirator al modelului american de combatere a terorismului, a dezvăluit faptul că astfel de metode sunt deja permise în mai multe landuri germane, fără ca nimeni să ştie. Ele sunt utilizate şi de Serviciul Federal de Informaţii (BND), Serviciul de Informaţii al Armatei (MAD) şi de Biroul Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV).
Legea a iscat puternice controverse în Germania, inclusiv din partea unor parlamentari. Aprobarea ei s-a făcut în două etape, în cele două camere ale Parlamentului, iar opoziţia a cerut aducerea acestui proiect de lege în faţa Curţii Constituţionale. Wolfgang Schäuble şi-a manifestat pe faţă nemulţumirea că procesul de aprobare al acestei legi a fost astfel mult încetinit. „Ştim foarte bine ce permite Constituţia şi ce nu”, a spus el iritat. „Consider amânarea aceasta ruşinoasă.” Graba lui Wolfgang Schäuble este explicată de presiunile din partea cancelarului Angela Merkel, care ţinea cu tot dinadinsul ca aceste măsuri să fie aprobate până la Crăciun, pentru ca ele să poată intra în vigoare de la începutul lui 2009.
În cele din urmă, controversata lege a fost aprobată şi de a doua cameră a Parlamentului, Bundesrat, pe 19 decembrie 2008. Oamenii politici care s-au opus şi grupurile de apărare a drepturilor omului au reuşit să obţină doar câteva mici amendamente: obligativitatea obţinerii prealabile a unui mandat judecătoresc pentru supravegherea computerelor, chiar şi în caz de urgenţă şi analizarea informaţiilor de către mai multe persoane pentru a evita subiectivismul.
Aprobarea acestei legi a iscat mare îngrijorare şi printre jurnalişti, medici şi avocaţi, cărora legea le impune să pună la dispoziţie informaţii confidenţiale despre clienţii lor. Ei au protestat şi au cerut să li se acorde dreptul de a refuza să furnizeze informaţii sau să depună mărturie, ca şi dreptul de a nu fi puşi şi ei sub urmărire, sub pretextul interacţiunii cu persoane suspectate de terorism.
Ministerul de interne al Berlinului Ehrhart Koerting a protestat : „Nu văd niciun motiv care să justifice supravegherea video în locuinţele private”, a spus el. Ulla Jelpke, expert în probleme de securitate pentru Partidul German de Stânga a calificat măsurile drept „o cale deschisă pentru domnia arbitrariului şi un stat totalitar”. Renate Künast, liderul grupului parlamentar ecologic l-a acuzat pe Schäuble că vrea să creeze un FBI german. Alţii au comparat noua poliţie federală cu puteri extinse cu STASI, poliţia secretă a fostei Republici Democrate Germane (RDG).
Comparaţiile cu FBI şi STASI sunt juste, întrucât prin această lege Poliţia are dreptul de a utiliza metode, care până acum erau doar de apanajul serviciilor secrete. Va face însă aceasta fără a fi controlată de instituţiile statului, care în mod normal trebuie să supervizeze activităţile serviciilor secrete.
Citiţi şi:
În universităţile din SUA, telefoanele mobile cu dispozitive de urmărire vor fi obligatorii
Control total asupra informaţiilor electronice pe teritoriul Marii Britanii
yogaesoteric
25 ianuarie 2009