Supervulcanul Yellowstone poate erupe oricând!
Brian Wilcox, fost angajat la NASA Advisory Council on Planetary Defense, a făcut public un raport alarmant al agenției. Acesta conține un plan ambițios prin care NASA speră să poată preveni o erupție devastatoare a supervulcanului Yellowstone, scrie Daily Mail. Una dintre metodele propuse de cercetători este foarte riscantă, pentru că poate declanșa accidental erupția. Planul presupune săparea la baza vulcanului și folosirea apei la presiune ridicată, pentru a elibera căldura acumulată în rezervorul de magmă.
Declaraţiile lui Brain Wilcox sunt de-a dreptul alarmante. El spune că în timpul activităţii sale, când a analizat riscul planetar al unui impact cu comete sau asteroizi, şi-a dat seama că o ameninţare mai mare pentru Terra vine de la supervulcani, nu din spaţiu.
Planeta noastră are 20 de supervulcani, care dacă erup vor produce efecte devastatoare pentru ecosistem şi pentru climă. Erupţii majore de acest fel au loc, în medie, o dată la 100.000 de ani, iar ultima a avut loc în Noua Zeelandă, acum 26.500 de ani. Dacă un fenomen de asemenea amploare ar avea loc acum, ONU estimează că oamenii vor avea suficientă hrană doar pentru 74 de zile. Va urma foametea la nivel global şi o lungă iarnă nucleară.
Din păcate, nu există metode sigure pentru a preveni erupţia unui supervulcan. Soluţiile găsite de NASA ar putea fi respinse de autorităţi, pentru că sunt destul de riscante şi pot declanşa accidental o erupţie.
Supervulcanul Yellowstone din Statele Unite este considerat acum cel mai periculos, pentru că se acumulează multă presiune în camera magmei, iar temperatura creşte foarte mult. Doar 70% din căldură este eliberată acum în atmosferă, prin crăpături care aruncă apă fierbinte. Restul se acumulează în interior, sub formă de gaze volatile. În timp, căldura şi presiunea se acumulează în interior şi o explozie este iminentă.
O metodă propusă de NASA presupune săparea unui puţ de 10 km prin părţile laterale ale vulcanului, care să ajungă până la rezervorul de magmă. Apoi în interior va fi pompată apă la presiune foarte ridicată, pentru a răci magma, iar căldura va fi disipată. Astfel, temperatura din camera magmei va scădea cu aproximativ 35%. Căldura eliminată ar putea fi folosită pentru alimentarea unei centrale geotermale, care va genera energie electrică foarte ieftină.
Proiectul va costa aproximativ 3,5 miliarde de dolari şi este foarte riscant, dar experţii NASA susţin că aceasta este cea mai bună soluţie.
Vara aceasta au avut loc peste 1.500 de cutremure în zona supervulcanului Yellowstone. Activitatea seismică poate fi un indiciu că se apropie momentul unei erupţii. Este însă imposibil de prezis când va avea loc aceasta.
Citiţi şi:
Uraganul HARVEY din Houston: o urmare firească a «terorismului meteorologic» sau o răzvrătire a naturii împotriva omului?
O specie ameninţată: OMUL
yogaesoteric
8 noiembrie 2017
Also available in: Français