«Suveranitatea» proclamată de Dragnea, doar praf în ochi: România renunță la un atribut fundamental al oricărui stat suveran
Planul național de adoptare a monedei euro, propus spre asumare politică până la 15 noiembrie 2018
La Congresul extraordinar al PSD din luna martie, președintele acestei formațiuni, Liviu Dragnea, promitea întărirea suveranității naționale, explicând cum „desenul suveranității românești trebuie făcut în România, nu în afara țării”.
„Cu un respect sincer și îndatorat față de statele occidentale, care au contribuit și contribuie la modernizarea noastră ca națiune, ca economie, ca societate și ca stat, afirm că desenul suveranității românești trebuie făcut în România, nu în afara țării”, spunea el atunci.
Puseul suveranist al liderului PSD s-a ofilit repede, însă. La scurt timp, guvernul PSD a înființat o comisie care va coordona trecerea României la moneda Euro, cu alte cuvinte, renunțarea la un atribut fundamental al oricărui stat suveran: baterea monedei proprii.
Pașii pe care România trebuie să îi urmeze pentru a adopta moneda unică euro în 2024 vor fi inițiați, urmăriți și coordonați de către comisia ce îi are printre membri pe prim-ministru, guvernatorul BNR, președinții de la Statistică și Prognoză, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale și Academiei Române, după cum se precizează în textul Hotărârii de Guvern, publicată pe site-ul Secretariatului General al Guvernului. O astfel de participare largă are ca scop, spune guvernul, să creeze un consens național cu privire la strategia pe care trebuie să o adopte România în vederea unui pas atât de important cum este renunțarea la moneda națională și adoptarea euro ca monedă unică.
Conform guvernului, principalele atribuții ale Comisiei Naționale de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro sunt:
a) elaborarea Planului național pentru trecerea la moneda euro și a calendarului acțiunilor necesare pentru adoptarea monedei euro;
b) evaluarea stadiului de îndeplinire a criteriilor de convergență;
c) evaluarea cadrului legislativ în vigoare și pregătirea de noi proiecte legislative pentru introducerea monedei euro;
d) pregătirea sistemului statistic național pentru actualizarea seriilor de date;
e) monitorizarea pregătirii sistemelor naționale pentru trecerea la moneda euro, modificarea/compatibilizarea sistemului de plăți, a contabilității naționale (dezvoltarea de ghiduri pentru societăți privind aspectele contabile);
f) identificarea acțiunilor necesare și a entităților care să fie implicate în organizarea de campanii de informare a publicului larg privind adoptarea euro, dezvoltarea și actualizarea unor site-uri dedicate și înființarea de puncte info help-desk pentru cetățeni și companii. Comisia Națională se va asigura că publicul este informat clar, obiectiv, în timp util și cu acuratețe ridicată despre adoptarea monedei euro;
g) stabilirea și monitorizarea elementelor specifice – circulația paralelă a monedei naționale – euro; perioada afișării prețurilor în moneda națională și euro.
Comisia va putea înființa grupuri de lucru tematice iar experții care vor lucra aici vor putea fi detașați din diverse instituții implicate, la nominalizarea Conducerii. Salarizarea lor va rămâne cea din instituția de proveniență.
Comisia Națională va prezenta pentru asumare politică calendarul de trecere la moneda euro și Planul național de adoptare a monedei euro până la data de 15 noiembrie 2018.
Citiți și:
Academician român: integrarea în UE este de fapt dezintegrare
Ilie Șerbănescu: «Occidentul a preluat România în NATO şi UE şi, în numai zece ani, cu o viteză inimaginabilă la scară istorică, a terminat-o!»
yogaesoteric
10 noiembrie 2018