Tabăra yoghină de la Herculane reunește de două decenii mii de practicanți yoga din numeroase țări

Interviu acordat Fundaţiei Mihai Eminescu de dl. Marvin Atudorei, purtător de cuvânt al Biroului de Presă MISA


Reporter:
 Domnule Atudorei, în calitate de purtător de cuvânt al Biroului de Presă MISA, ce puteţi să ne relataţi despre întâlnirea de anul acesta a yoghinilor la Băile Herculane din perioada 30.04 – 11.05.2014?

Marvin Atudorei: Tabăra spirituală yoghină de la Herculane a devenit o constantă importantă a activităţii Şcolii româneşti de yoga MISA. S-au împlinit exact două decenii (din 1994) de când în această ambianţă naturală de excepţie a staţiunii Herculane se adună mii de practicanţi yoga din multe ţări ale lumii. Anul acesta au venit yoghini din peste 20 de ţări unde MISA are filiale: din Anglia, Franţa, Germania, Statele Unite, Danemarca, Italia, Cehia, Ungaria etc.

Tabăra prilejuieşte apariţia unei atmosfere spirituale deosebit de efervescente, astfel încât fiecare participant rămâne după tabără îmbogăţit interior, cu sufletul plin de pace, dragoste şi armonie. Nu dorim să fim lipsiţi de modestie, dar merită să spunem că acest gen de tabere nu se mai fac nicăieri pe glob, ceea ce poate fi privit ca un eveniment deosebit de pozitiv ce are loc în spaţiul românesc. Este trist faptul că adeseori mass-media de la noi nu apreciază la adevărata importanţă aceste evenimente, ci dimpotrivă, încearcă să le minimalizeze şi chiar să le compromită prin diverse minciuni şi manipulări care pentru cei care au contact direct cu noi devin evidente.

Pentru a fi mai bine înţeleşi despre ce înseamnă o tabără yoghină, poate că ar fi util în acest context să spun câteva cuvinte şi despre ce este şi în ce constă mai exact practica spirituală yoghină. Aceste precizări ar putea fi necesare pentru că oamenii au adeseori tot felul de concepţii deformate despre yoga cum că ar fi o religie sau că ar presupune implicit anumite contorsiuni bizare ale trupului. Yoga este o ştiinţă foarte veche, o ştiinţă a vieţii, prin care ne putem găsi echilibrul şi armonia în noi înşine, precum şi în raport cu întregul Univers. Oamenii sunt de obicei orientaţi cu atenţia către exterior, către grijile şi preocupările vieţii. Concepţia generală este aceea de a căuta fericirea cumva doar în afara ta, ceea ce se dovedeşte însă a fi doar o fericire efemeră. Toţi oamenii înţelepţi ai acestei planete au spus că adevărata fericire, adevărata revelaţie a vieţii o ai doar dacă poţi să te adânceşti profund în tine însuţi. Cheia către obţinerea unei stări profunde şi stabile de pace şi echilibru este tocmai această cale a interiorizării.

De altfel, dacă dorim să îl cunoaştem pe Dumnezeu nu are rost să îl căutăm pe vârful munţilor, pe fundul oceanelor sau pe alte planete. Trebuie să îl descoperim mai întâi în inimile noastre şi apoi îl vom putea vedea peste tot. Ca modalitate practică, ceea ce noi abordăm în principal la cursurile MISA este sistemul HATHA-YOGA. Acest sistem se referă la realizarea unor posturi corporale denumite ASANA-e, ce au diferite grade de complexitate şi care sunt abordate în mod gradat. Absolut oricine poate practica ASANA-e pentru că multe dintre ele sunt chiar foarte simple şi oricum flexibilitatea corporală este doar un element secundar. Ceea ce contează în primul rând este concentrarea asupra fluxului energetic specific pe care acea postură îl generează prin anumite procese inefabile de rezonanţă cu sferele energetice nesfârşite ale Macrocosmosului.

Chiar dacă, în general, oamenii nu îşi dau seama, de fapt suntem permanent înconjuraţi şi susţinuţi de câmpuri foarte complexe de energie. Prin practica posturilor yoga ajungem destul de repede să conştientizăm aceste câmpuri şi apoi întreaga noastră viziune asupra lumii şi a existenţei în general se transformă – aş spune – fundamental. Pe măsură ce practicantul obţine în ASANA-e, prin intermediul concentrării, o stare de rezonanţă mai bună, el constată captarea în universul său lăuntric a unei energii binefăcătoare ce este nuanţată în mod specific pentru fiecare postură. Beneficiile obţinute prin ASANA-e sunt deosebit de complexe atât la nivel trupesc, cât şi în plan subtil-energetic. Este relativ binecunoscut faptul că orice om are o aură bioenergetică ce este în directă legătură – în ceea ce priveşte mărimea, forma şi culoarea sa – cu stările şi gândurile sale. Yoghinii au ştiut încă de acum mii de ani că adevăratele resorturi ale stărilor de sănătate sau boală rezidă tocmai în mecanismele energetice interioare.

În această privinţă putem spune că medicina practicată în Occident ar avea mult de învăţat de la medicina orientală. Pentru că, iată, prin practica HATHA-YOGA sau prin alte modalităţi spirituale se poate acţiona asupra cauzelor subtil-energetice ale bolilor. Manifestarea fizică a bolilor nu este decât un efect al unor dezechilibre de o natură mult mai subtilă. Medicamentele alopate, care constituie instrumentul principal al medicinii actuale, nu acţionează din acest punct de vedere decât pentru tratarea unor simptome. Să mai adăugăm că toate aceste energii care există în fiinţa noastră sunt rodul atitudinii şi modului în care gândim, ceea ce iarăşi este un lucru esenţial pe care yoghinii îl au permanent în vedere. Ajungem aici şi la subiectul meditaţiei yoghine. Meditaţiile sunt stări de focalizare pe cât posibil neîntreruptă a minţii către un subiect anume, către un ideal sublim. De exemplu, anul acesta am avut în tabăra de la Herculane meditaţii cu starea de entuziasm elevat, cu starea de intuiţie supramentală, sau cu starea de aspiraţie şi dăruire către Dumnezeu.

Este foarte semnificativ că mulţi dintre cei care au venit la cursurile noastre de yoga fiind atei, au ajuns prin yoga să descopere, prin experienţă directă, că Dumnezeu există. Mulţi dintre cei care nu erau botezaţi creştini s-au botezat chiar în timpul acestor tabere de la Herculane. Aş vrea să punctez foarte clar acest aspect că yoga nu are absolut nicio contradicţie cu creştinismul, iar faptul că sute de oameni care au venit la yoga s-au botezat aici, la Herculane, creştini-ortodocşi cred că este edificator în acest sens.


R.:
 Cum au decurs activităţile taberei?

M.A.: Programul taberei a conţinut meditaţii colective realizate la unison, conferinţe pe teme spirituale, spectacole, momente de divertisment și umor, precum şi deja faimoasele spirale. Anul acesta am avut opt spirale, două conferinţe în aer liber, zeci de meditaţii şi două conferinţe noi transmise de profesorul Gregorian Bivolaru. Bineînţeles, fiecare participant s-a bucurat şi de cadrul natural minunat, realizând după cum a considerat o practică spirituală în natură, mergând în drumeţii sau la apreciatele cădiţe cu apă termală.

În tematica taberei de anul acesta un loc central l-au avut meditaţiile asupra Atributelor şi Ipostazelor Dumnezeiești. Ele au fost prezentate mai întâi teoretic, iar apoi s-au realizat meditații de conştientizare a acestora în universul lăuntric al fiecăruia.  În felul acesta, participanții au avut șansa minunată de a intra în comuniune cu Dumnezeu și de a-L cunoaște și recunoaște în interiorul ființei lor prin intermediul atributelor Sale divine.

De o mare importanţă au fost şi rugăciunile colective către Dumnezeu, în care ne-am unit inimile implorându-l pe Dumnezeu să reverse asupra planetei pe care trăim cu toţii Graţia Sa, pentru a ajuta în felul acesta la stingerea conflictelor, la refacerea echilibrului planetar, precum şi la îndreptarea a cât mai mulţi dintre oameni pe calea Binelui Divin. Credem că planeta noastră are nevoie mai mult ca oricând de rugăciune, iar atunci când aceste rugăciuni se fac de către grupuri mari de oameni, efectele sunt mult mai puternice. Este util să spunem că există date ştiinţifice certe care arată impactul deosebit de mare, obiectiv, al acestor angrenări spirituale la unison. Ca să fiu mai elocvent, o să vă dau un exemplu. În urmă cu mai mulţi ani, la New York a fost făcut un experiment foarte interesant. Un grup de yoghini au propus autorităţilor să monitorizeze rata faptelor antisociale pe parcursul a 30 de zile, timp în care ei vor face câte o oră pe zi o anumită formă de meditaţie, cu scopul de a crea o ambianţă psiho-mentală cât mai benefică la nivelul întregului New York. Rezultatele constatate au fost impresionante: de-a lungul celor 30 de zile, numărul de accidente, furturi, agresiuni etc. a scăzut semnificativ, iar după ce perioada experimentală s-a încheiat, acest număr a revenit la vechile valori, de dinaintea experimentului.

Sunt atestate multe experimente de acest gen. Ele sunt foarte importante pentru că arată că puterea minţii este o forţă obiectivă şi că această forţă creşte exponenţial pe măsură ce este dinamizată în grupuri mari de oameni. Politicienii şi diverşi analişti caută soluţii pentru numeroasele crize majore cu care umanitatea se confruntă în prezent. Din păcate, puţini sunt cei care înţeleg că soluţia fundamentală este orientarea autentică şi colectivă către Dumnezeu.

R.: Ce puteti să ne spuneţi despre modul cum aţi fost primiţi în Băile Herculane de către autorităţile locale?

M.A.: Suntem deosebit de încântaţi de modul ospitalier în care am fost de fiecare dată primiţi de către autorităţile din Herculane. Condiţiile de cazare la hoteluri au fost foarte bune, masa pe gustul nostru (vegetariană, cât mai bogată în produse naturale), iar sălile unde s-au desfăşurat activităţile au acoperit cu succes tot ceea ce ne-am propus în program. Ne bucurăm că atât primarul staţiunii Herculane, domnul Nicuşor Vasilescu, cât şi personalul unităţilor de cazare au – din câte ştim – o părere bună despre noi pentru că nu le-am creat niciodată probleme, suntem liniştiţi, lăsăm curăţenie în urma noastră. De altfel, noi considerăm că nu se poate vorbi de spiritualitate în afara bunului simţ.


R.:
 Ce nemulţumiri aţi avut în această perioadă, referitoare la organizare şi ce propuneri aveţi pentru viitor?

M.A.: Nu putem spune că am avut vreo nemulţumire. Simplul fapt că venim în mod constant de atâţia ani la Herculane dovedeşte că suntem foarte mulţumiţi. Ştim că se fac eforturi deosebite pentru primirea noastră în condiţii cât mai bune şi apreciem aceasta foarte mult. Suntem convinşi că prin colaborarea dintre colegii noştri care se ocupă de organizare şi autorităţile locale din Herculane vor fi găsite şi pentru viitor cele mai bune soluţii administrative pentru a avea vacanţe spirituale minunate.

R.: Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie? Poezia nemuritorului Mihai Eminescu a devenit pentru membrii „Fundaţiei Mihai Eminescu” o întrebare simbol, întrebare pe care v-o adresăm şi dumneavoastră.

M.A.: Ce dorim noi României? Noi ştim că această ţară are un destin spiritual de excepţie. Ceea ce dorim României în primul rând este împlinirea acestui destin. E adevărat, pentru mulţi asemenea cuvinte pot să pară de domeniul fanteziei, mai ales când vedem care este situaţia acum în ţară. Totuşi, de-a lungul timpului multe personalităţi spirituale incontestabile ale lumii au făcut în mod independent profeţii extraordinare, care spun acelaşi lucru: că România va ajunge la o perioadă de înflorire spirituală care va fi cunoscută pe toată planeta. Să menţionăm printre aceştia pe Papa Ioan Paul al doilea, care a spus că „România este Grădina Maicii Domnului” sau pe înţeleptul indian Sundar Singh, care a lăsat scrise faimoasele sale profeţii despre „misiunea Dumnezeiască de redresare spirituală” a României. Acelaşi lucru l-au mai spus şi alţii, cum ar fi sfântul rus Serafim de Sarov, binecunoscuta clarvăzătoare bulgară Vanga Dimitrova, clarvăzătorul sârb Mitar Tarabich, părintele Arsenie Papacioc, ţăranul clarvăzător Petrache Lupu de la Maglavit şi mai sunt şi alţii.

Nu în ultimul rând, aceste concluzii reies cu claritate şi din Codul Bibliei, care – pentru cei care nu ştiu – reprezintă şi o imensă matrice informaţională, ce a fost confirmată riguros de numeroşi oameni de ştiinţă. Să mai menţionăm şi că mulţi cercetători au descoperit că România are un potenţial energetic efectiv rarisim.

Merită să mai amintim că mulţi istorici din întreaga lume descoperă pe an ce trece argumente impresionante care atestă că aceste teritorii ale ţării noastre au constituit în urmă cu mii de ani leagănul civilizaţiei din întreaga Europă.
Recunoaştem din toate acestea versul inspirat al lui Mihai Eminescu despre dulcea Românie: „La trecutu-ţi mare, mare viitor”.

Citiţi şi:

Un interviu spontan, dar binevenit al celor de la Project Camelot cu Advaita Mihai Stoian

MISA, privită cu ochii larg deschişi (1)


yogaesoteric
26 iunie 2014

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More