Televiziune franceză: România, laborator pentru experimente de suspendare a democrației. Presa franceză o desființează pe Ursula: s-a amestecat nepermis în alegerile din România

Televiziune franceză: România, laborator pentru experimente de suspendare a democrației

Într-un editorial prezentat la postul tv francez CNews, al doilea ca audiență în Franța, și citat de mariustuca.ro, jurnalistul Mathieu Bock-Côté a analizat controversa electorală recentă din România, sugerând că țara a devenit un „laborator al suspendării democrației” în Europa.

Când istoria lumii se joacă în Carpați, nu doar din cauza lui Dracula, deși există, într-un fel, o «politică a lui Dracula» acolo. Pe scurt, acum câteva zile au avut loc alegeri în România, iar un candidat surpriză a reușit să ajungă în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Acest candidat a fost acuzat că este pro-rus, că promovează teorii ale conspirației și că este un mistic ortodox. Tipul pare puțin dubios, să fim sinceri. Totuși, a reușit să treacă de primul tur, ceea ce este un fapt incontestabil.

Rezultatul a generat un scandal electoral neașteptat: la Bruxelles, în Europa, peste tot unde există sensibilitate față de orice asociere pro-rusă. Cu doar două zile înainte de turul al doilea, Curtea Constituțională din România a decis să anuleze rezultatele primului tur. Motivul? Se susține că alegerile ar fi fost manipulate de ruși, în special prin intermediul platformei TikTok, care ar fi «favorizat» candidatura «surpriză» a lui Călin Georgescu. Astfel, TikTok a fost considerat principalul responsabil pentru perturbarea rezultatului, iar această justificare a fost folosită pentru a anula scrutinul. Deci, din moment ce TikTok a perturbat rezultatele alegerilor, este legitim să abolim, deci nu numai să neutralizăm, să încadrăm, ci să abolim alegerile care au avut loc.

De ce vreau să închei cu asta? Pentru că ceea ce se petrece în Carpați amintește de ceea ce se petrece peste tot din 2016 încoace.

Amintiți-vă de Brexit. În cazul Brexit-ului, ni s-a spus că rezultatul ar fi fost diferit dacă nu ar fi existat manipularea Cambridge Analytica. În 2016, victoria lui Trump a fost atribuită intervenției rusești. Trump nu a câștigat în 2016, ci rușii au câștigat pentru el. Iar în 2024, s-a discutat despre influența lui Elon Musk, prin Twitter/X, asupra rezultatelor alegerilor din SUA. Cu toate acestea, este mult mai dificil să anulezi rezultatele alegerilor din Statele Unite, un «imperiu» al vremurilor noastre, decât să faci asta într-o țară mai mică, cum este România.

Anularea unor alegeri democratice în România pe motiv că rezultatul nu este pe placul unora ridică întrebări serioase. Sub pretextul combaterii dezinformării – un subiect central al discursului politic european, inclusiv al Ursulei von der Leyen, apropo, să nu uităm – vedem cum democrația este suspendată atunci când votul nu corespunde așteptărilor și când se consideră că oamenii au votat «greșit».

România pare să fi devenit astăzi un laborator pentru astfel de experimente de suspendare a democrației, când se consideră că oamenii votează «prost». Mi se pare fascinant ce s-a petrecut acolo și chiar dacă acest candidat în cauză este un pic controversat, să nu uităm ……. că nu toți românii sunt complet proști. L-au votat. Alegerile au avut loc în mod liber și democratic. Și astfel decidem să anulăm alegerile pentru că nu ne place rezultatul. Cum să nu vedem în această situație reflexia unui «spirit» al Uniunii Europene?” a afirmat jurnalistul.

Presa franceză o desființează pe Ursula: s-a amestecat nepermis în alegerile din România

Influentul cotidian francez France Soir o critică foarte aspru pe șefa CE, Ursula von der Leyen, despre care afirmă că i se cam strânge lațul în jurul gâtului în scandalul vaccinurilor, trăgând-o după ea și pe șefa EPPO, Laura Kovesi. Ziarul o taxează pe șefa CE și pentru recenta imixtiune nepermisă în alegerile din România, care se alătură altor imixtiuni similare în treburile unor state, în afara mandatului său.

UrsulaGates: pe lângă plângerile împotriva Ursulei von der Leyen, lobbyștii belgieni Frédéric Baldan și Diane Protat au anunțat că au depus o plângere împotriva Laurei Kövesi, șefa EPPO”, titrează France Soir.

În ciuda numeroaselor manevre ale EPPO și a omertei majorității mass-media, lațul pare să se strângă în jurul Ursulei von der Leyen datorită plângerii penale depuse inițial de Frédéric Baldan. Până în prezent, peste 1.000 de reclamanți s-au alăturat plângerii inițiale, iar mass-media începe să se intereseze de acest caz, care este deja bine mediatizat de presă. La audierea cu ușile închise de vineri (6 decembrie), așteptată cu nerăbdare de toate părțile, fără notificare prealabilă, EPPO a precizat că Curtea de Apel se va pronunța la 6 ianuarie 2024 asupra diferitelor aspecte ale cazului (admisibilitatea reclamanților, imunitatea lui von der Leyen și competența EPPO). Prin urmare, președinta Anne-Marie Jacquemart a preferat să amâne ședința fără a stabili o dată, pentru a asculta decizia secției de punere sub acuzare. Această manevră a fost denunțată de toate părțile ca un atac la adresa drepturilor apărării, demonstrând încă o dată jocurile obscure ale agenției de cooperare și coordonare care se numește Parchetul European.

Iată un rezumat al principalelor cazuri și controverse în care Ursula von der Leyen a fost sau este implicată.

În 2015, ea a fost acuzată de plagiat al tezei sale de doctorat scrisă în 1991. Analizele au arătat că până la 43,5% din paginile tezei sale conțineau plagiat, deși universitatea a concluzionat că nu a existat nicio intenție de înșelăciune și a ales să nu-i retragă diploma.

În al doilea rând, «Berateraffäre» sau afacerea consultanților, în care von der Leyen a fost aspru criticată cu privire la gestionarea contractelor atribuite consultanților externi de către Ministerul german al Apărării pe vremea când era ministru al Apărării. Criticile se referă la atribuirea de contracte fără un control adecvat și la legăturile informale și privilegiate dintre anumiți consultanți și funcționari ministeriali. Corupție sau nepotism?

În plus, în timpul anchetei Parlamentului german privind acest caz, von der Leyen a fost, de asemenea, acuzată că a șters date oficiale din telefonul său. Această ștergere de date ar fi fost justificată din motive de securitate, dar a fost considerată ca sabotarea anchetei. Distrugere de documente?

Apoi există așa-numita afacere «PfizerGate» sau «UrsulaGates», conform cărții cu același nume a lui Frédéric Baldan. Deși a fost exclusă în mod oficial de la negocierile cu Pfizer privind contractul de vaccinare anti-covid-19, aproape 1.000 de persoane au depus plângeri penale împotriva sa pentru «interferență cu funcțiile publice, distrugere de documente publice, corupție și dobândirea unui interes ilegal». Deși Uniunea Europeană nu a cheltuit niciun ban pentru cel de-al treilea contract de vaccinare, Parchetul European a intervenit în acest caz – o intervenție contestată vehement de părțile civile, care consideră că EPPO nu are competență în materie.

În cele din urmă, von der Leyen a fost criticată pe scară largă pentru comentariile și acțiunile sale în calitate de președintă a Comisiei Europene pentru ceea ce ar putea fi perceput ca interferență în afacerile interne ale altor state membre. Aceasta este valabil în special pentru declarațiile sale cu privire la situația politică din Polonia în 2017 sau, mai recent, cu privire la alegerile din România sau la semnarea acordului Mercosur, care a făcut obiectul unor critici acerbe din partea multor țări. Intervenții politice unilaterale?

Peste 1.000 de reclamanți în plângerea penală împotriva lui von der Leyen, Bourla, Pfizer și BioNtech

În aprilie 2023, Frédéric Baldan a depus o plângere penală împotriva Ursulei von der Leyen, a lui Albert Bourla și a societăților Pfizer și BioNTech în legătură cu negocierea contractelor de achiziție de vaccinuri împotriva covid-19, pentru „ingerință în funcțiile publice, distrugere de documente publice, corupție și dobândirea ilegală de interese”.

I s-au alăturat mai întâi „Les Patriotes” (Patrioții), apoi alte partide politice europene, două state membre ale UE, Polonia și Ungaria, precum și colectivul „Les Navigants Libres” (Navigatorii liberi) și peste 500 dintre membrii săi, pentru care transparența este o necesitate pentru asigurarea siguranței cetățenilor. Frédéric Beltra, președintele asociației Verity France a victimelor vaccinului anti-covid-19, care și-a pierdut fiul, s-a alăturat de asemenea plângerii. El consideră că, dacă dna von der Leyen ar fi dat dovadă de transparență și ar fi permis accesul publicului la contractele în litigiu, el și familia sa ar fi putut face o altă alegere decât vaccinarea.

După luni de anchetă efectuate de judecătorul de instrucție Frenay de la Tribunalul din Liège, o primă audiere a avut loc la 17 mai 2024, amânând data pledoariilor la 6 decembrie 2024. La audierea din 6 decembrie au participat aproximativ o sută de părți civile, o premieră pentru instanța din Liège.

Frédéric Baldan și Diane Protat au susținut o conferință de presă pe 7 decembrie 2024. Peste 200.000 de persoane au vizionat deja înregistrările video ale diferitelor mass-media prezente. O conferință de presă marcată de absența presei franceze mainstream! Omerta și cenzura din jurul acestei plângeri sunt încă în vigoare, după cum a denunțat France-Soir în mai 2024.

Rezumatul conferinței de presă

Într-un moment în care transparența și etica ocupă un loc central în discuțiile europene, Frédéric Baldan și Diane Protat au pus în lumină problemele de justiție și etică din cadrul Uniunii Europene. Conferința a ilustrat eșecurile sistemului de justiție din Europa și încercarea EPPO de a o proteja pe von der Leyen. O interferență. A fost o adevărată oportunitate pentru cei aproximativ douăzeci și cinci de jurnaliști prezenți și pentru participanți să asculte analiza doamnei Protat și întrebările lui Frédéric Baldan cu privire la rolul Uniunii Europene în ce privește justiția și integritatea administrativă.

Frédéric Baldan și Diane Protat i-au invitat apoi pe jurnaliști să reflecteze la propriile practici și la rolul lor în societate.

Plângerea  împotriva lui Kövesi

Transparența, etica și gestionarea carierei lui von der Leyen au făcut, prin urmare, obiectul unor acuzații, critici și controverse, deși niciuna dintre acestea nu a avut până acum câștig de cauză.

În plus, Baldan și Protat au subliniat încă o dată rolul obscur jucat în această afacere de Laura Kövesi, șefa EPPO. De asemenea, aceștia au pus sub semnul întrebării acțiunile jurnaliștilor, sau mai degrabă inacțiunea lor, în fața diferitelor declarații făcute de Kövesi care, după doi ani de anchetă, a declarat că „nu a găsit niciun suspect în acest caz”. În cadrul conferinței de presă, Frédéric Baldan și Diane Protat, răspunzând la întrebarea France-Soir, au declarat că au depus o plângere împotriva lui Kövesi, care se prezintă ca o figură a integrității și a luptei împotriva corupției.

Dna Protat a subliniat că EPPO deținea un dosar de anchetă, pe care nu a fost niciodată autorizată să îl consulte! Prin urmare, era logic ca Frédéric Baldan și dna Protat, care pun la îndoială rolul jucat de Kövesi și de EPPO, să depună o plângere împotriva EPPO pentru „conspirație cu oficiali în vederea comiterii unui act arbitrar, care încalcă drepturile și libertățile garantate de Constituție”.

France-Soir a contactat EPPO de două ori cu privire la posibile plângeri împotriva Laurei Kövesi. Tine Hollevoet, directorul de comunicare al EPPO, a ignorat întrebarea. Când vine vorba de a răspunde la întrebări importante despre șefa sa, transparența și etica se aplică doar altora? De ce EPPO nu pune aceste informații pe site-ul său, de dragul transparenței?

Citiți și:
Cum pregătea mafia securistă de aproape 3 luni anularea prezidențialelor dacă nu „convine” rezultatul alegerilor. Vizați: George Simion și Călin Georgescu
În Europa, Democrația este moartă și îngropată

 

yogaesoteric
17 decembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More