Teoria constipației

Existența personală mincinoasă, neautentică, este precursoarea totalitarismului social.” ‒ Victor Frankl

Toate adevărurile faptice care urmau a se petrece într-un timp relativ scurt erau denumite, în urmă cu ceva timp, „teoria conspirației”. Scopul, desigur, era de a ridiculiza medievalii, dușmanii progresului.

Dacă este nevoie de o igienă în termeni, precizez că folosesc cuvântul „constipat” în sens figurat, de constipat intelectual, sens care definește, potrivit DEX, un om cu vederi înguste, lipsit de orizont. În sensul folosit, constipat răspunde la sinonimele astupat, încuiat.

Constipatul este cel care pune rapid etichete, ridiculizează sau folosește alte tehnici sofistice împotriva a orice nu se potrivește cu gândirea lui îngustă. Dușmanii lui sunt, într-un sens autentic bolșevic, toți cei care nu gândesc ca el și toți cei care gândesc mai mult decât el, cea din urmă nefiind o sarcină chiar atât de grea. Iar explicația pentru acest tip de gândire trunchiată este cât se poate de banală – constipatul nu și-a asumat niciodată responsabilitatea pentru propria sa viață, pentru eșecuri, pentru neajunsuri, preferând calea simplă de a emite teorii mincinoase prin care oricine altcineva este vinovat, mai puțin el (victima), adică teorii ale constipației. Probabil că asta i-a permis să-și întrețină în conștiință o imagine bună despre propria persoană, dar una mincinoasă. Și orice om care trăiește în minciună va fi izbit puternic de realitate, moment în care va deveni, inevitabil, plin de ură, de ranchiună, de resentimente.

Dacă un asemenea om, confruntat cu surparea templului minciunii în care a trăit, se află într-o poziție din care își poate răni semenii, o va face fără pic de remușcare. Fiindcă așa procedează un narcisist psihopat. Acesta este sensul citatului de la începutul articolului, aparținându-i lui Victor Frankl, pe care nu l-am ales întâmplător. Victor Frankl, psihiatru și supraviețuitor al lagărului nazist, a scris cartea Omul în căutarea sensului vieții, pe care o recomand. Vocea sa, ca și cea a lui Soljenițîn (recomand și Arhipelagul Gulag), este una puternică deoarece oamenii aceștia au experimentat oroarea pe propria lor piele. Iar apoi au urmărit să ne transmită modalitățile prin care să nu mai ajungem într-o nouă epocă de oroare totalitaristă și domnie a constipaților.

Însă Frankl și Soljenițîn sunt departe de a fi singurele conștiințe cu profunzimea necesară în a corela minciuna personală, falsa imagine narcisistică despre sine cu totalitarismul social. Dostoievski a descris aproape chirurgical vremurile bolșevice cu jumătate de secol înainte de a se instala. Nietzsche, adeseori interpretat greșit, a prevăzut cu aceeași claritate vremurile pe care le trăim, cele în care Dumnezeu a murit. Freud credea, la rândul său, că refularea adevărului contribuie într-o manieră importantă la dezvoltarea bolilor psihice. Kierkegaard face referire la persoanele neautentice care nu vorbesc cu propria lor voce. Jung identifica tot neadevărul ca sursă a problemelor morale îndurate de pacienții săi. Exemplele pot continua. Cert este că toți acești oameni au subliniat importanța covârșitoare a adevărului, atât în relația cu propria conștiință, cât și cu ceilalți oameni. „Căci ce-i folosește omului să câștige lumea întreagă dacă-și pierde sufletul?

Într-o lume normală, în care adevărul și comunicarea onestă reprezintă regula, constipatul, posedatul de sloganuri, narcisistul psihopat își găsește loc doar într-un sanatoriu de boli psihice. Teoria constipației sale intelectuale devine, cel mult, un subiect de râs la o cafea. Chiar și acolo pot fi găsite glume mult mai bune.

Deocamdată suntem la etapa în care îi votăm în funcții publice. Mincinoși patologici, impotenți, falsificatori de adevăr și frumos, frustrați plini de ranchiună care zilnic vor să îți vândă teoria constipației lor intelectuale. Deschide ochii! Sunt cei care se consideră deopotrivă victime și eroi – cei ce nu sunt responsabili pentru nereușitele lor în timp ce își arogă reușitele altora. Sunt cei care, în lipsa unor competențe reale, vor să îți vândă lumea lor imaginară în care se luptă cu zmei, dragoni și mafioți. Sunt cei care vor să îți restrângă drepturile azi pentru un eveniment apocaliptic imaginar din viitor. Sunt cei care vor să îți modifice limbajul ca să nu jignești bolnavii psihic. Sunt cei care îți spun că un bărbat are menstruație și poate să nască. Sunt cei care combat „dezinformarea” pentru că nu pușcă cu minciunile lor. Sunt imaturii, puerilii care se plimbă zilnic prin fața ta cu sloganuri pentru o lume mai bună, dar ei încă nu au deprins legatul șireturilor. Sunt convins că mulți gândesc acum că mă refer la globaliști. Fiți pe pace, atrocități s-au cerut și s-au făcut și în numele naționalismului. O monedă, două fațete. Poate ar fi bine să recitim avertismentul lui Huxley.

Cum te pui la adăpost în fața acestor narcisiști extremiști? Simplu, trăiește în adevăr! Comunică cu onestitate! Ploaia este ploaie și nu schimbare climatică. Bărbatul e bărbat, femeia e femeie, nu ai nevoie de teorii ale constipației care să-ți redefinească termenii. Privește realitatea din jurul tău – nu s-a modificat nimic! Doar percepția ta este supusă contorsionării prin intermediul teoriilor sofistice ale constipației. Conștientizează faptul că cei descriși mai sus sunt o minoritate insignifiantă umflată artificial în media și spațiul virtual.

Ia problemele vieții așa cum vin și rezolvă-le, asumă-ți răspunderea pentru propria viață, nu e nimeni altcineva de vină pentru ce ți se petrece. Carpe diem, scăldarea în hedonism, viața fericită plină de sentimente colorate, pozele de pe Instagram cu zâmbetele largi înghețate pe față sunt pentru infantili. Fă diferența între marketing și viața reală. Fericirea și suferința, reușita și eșecul fac deopotrivă parte din viața reală. Lasă vanitatea în seama constipaților. Doar acceptându-le pe ambele, învățând din ambele, accepți realitatea. Iar când accepți realitatea, respingi implicit minciuna, refuzi închinarea la chipuri cioplite. Asumă-ți propria maturizare! Pune limite sănătoase în viața ta, față de părinți, de alți oameni, de media, de tehnologie.

Ești o persoană credincioasă? Te felicit! Poți să-ți explici și de ce ești o persoană credincioasă? Te felicit înzecit! Reperul fundamental este liniștea sufletească, iar ea vine dintr-o relație bună și sinceră cu propria ta conștiință. Moșu’ cu barbă nu e între nori ci acolo, în conștiința ta!

Autor: Alexandru Mușătoiu

Citiți și:
Imbecilizarea speciei, trecerea la idiotizare
Trăim timpuri aculturale, despiritualizate, desacralizate
Ce este teoria conspirației?

 

yogaesoteric
20 decembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More