Tillerson, despre «amurgul democrației americane»

Vorbind în fața tinerilor ofițeri americani, fostul secretar de Stat Rex Tillerson a transmis un avertisment sumbru privind „criza tot mai mare a eticii și integrității” în democrația americană, arătând că incapacitatea de a trece peste dilema actuală va conduce Statele Unite către „anii amurgului” lor.

Americanii trebuie să-i combată pe liderii care induc electoratul în eroare sau promovează „realități care nu se mai bazează pe fapte”, a spus Tillerson la ceremonia de absolvire de la Institutul Militar din Virginia, la Lexington. „Dacă liderii noștri încearcă să ascundă adevărul sau noi acceptăm realități alternative care nu se mai bazează pe fapte, atunci noi, ca americani, suntem pe cale să renunțăm la democrația noastră”, a spus Tillerson. În schimb, americanii ar trebui să dorească o societate bazată pe realități, nu una „bazată pe profeții autoîmplinite și să spere la rezultate croite pe promisiuni vagi”. „Dacă nu vom combate criza eticii și a integrității din societate, din rândul liderilor sectorului public și privat – uneori și din rândul liderilor sectorului nonprofit – atunci democrația americană este pe cale să intre în anii amurgului ei.”

În discursul său, Tillesron, fost președinte al companiei petroliere ExxonMobil, nu a menționat deloc numele președintelui Trump, însă presa anti-prezidențială, în frunte cu CNN, The New York Times și The Washington Post, a exultat la săgețile trimise de fostul secretar de Stat la adresa fostului său șef de la Casa Albă.

Tillerson a criticat politica SUA față de aliații europeni, amenințați de Trump cu tarife pentru aluminiu și otel, cu penalizarea companiilor europene care fac afaceri în Iran și avertizați să ofere minimum 2% din PIB pentru Apărare și pentru investiții în tehnică militară americană. SUA nu trebuie să considere că loialitatea aliaților tradiționali este un dat, ci trebuie să rezolve divergențele comerciale și de securitate națională, a spus Tillerson.

„Nu trebuie să căutăm prea mult exemple despre prețul plătit de indivizi și societate atunci când integritatea e sacrificată pentru realizări personale. Asta subminează încrederea în instituții din partea oamenilor și organizațiilor care trăiesc și funcționează respectând regulile.”

În timpul scurtului său mandat, Tillerson a fost consecvent cu puține dintre ideile exprimate în Virginia. Într-adevăr, el a condus diplomația americană după reguli, însă acestea au fost mai degrabă regulile unei corporații, precum ExxonMobil, unde Tillerson a rămas celebru pentru permanente restructurări și reduceri de personal la vârful piramidei. Rezultatul, scria chiar presa care acum laudă discursul său anti-Trump, a fost un adevărat haos la Departamentul de Stat. Oficiali citați de The New York Times declarau că Tillerson nu a reușit să acopere posturile politice pe zone esențiale și că asta produce „un dezastru”. Noul secretar de Stat Mike Pompeo a luat ca primă măsură la Departamentul de Stat încetarea înghețării angajărilor care a durat în toate cele 16 luni de mandat ale lui Tillerson, fapt salutat de mai mulți oficiali.

Apoi, Tillerson va rămâne cunoscut pentru acțiunile sale de a transforma ambasadele SUA în adevărate centre de vânzare de armament american, în urma unei circulare care arăta că diplomații trebuie să fie mult mai agresivi în acest sens.

Donald Trump l-a demis pe Rex Tillerson în martie, invocând o problemă de „chimie” între ei, punând astfel capăt unei relaţii tensionate de 13 luni. Mandatul lui Tillerson a fost marcat de o serie de confruntări politice cu preşedintele Trump.


Citiți și:
SUA este, de fapt, țara unui singur partid, acela al afacerilor de tot felul și al marilor corporații
/moved_content.php?lang=RO&item=9296
Un studiu al Universității Princeton arată că SUA nu mai este, de fapt, o democrație!
/moved_content.php?lang=RO&item=9175
Guvernările americane, cele mai corupte din istorie. Cum l-au ucis americanii de două ori pe bin Laden. Mai este acum SUA o democraţie funcţională?
/moved_content.php?lang=RO&item=14913

 

yogaesoteric
26 iulie 2018

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More