Toți sunt oripilați de manipulările via USAID, dar cad în continuare pradă „USAID”-ului autohton

Toți sunt oripilați de manipulările via USAID, dar cad în continuare pradă „USAID”-ului autohton, care inoculează de ani și ani aceleași gogorițe, menite să aducă beneficii mediului privat (care ar vrea să distrugă concurența de la stat / anumite servicii să fie externalizate, pe bani mulți) sau unor grupuri de interese.

Toate astea și cu largul concurs al unor politicieni, care încearcă să fie populari prin decizii facile – asupra unui mediu pe care-l controlează mai ușor (angajați / instituții de stat).

Iată trei teme picurate zilnic, lansate ca să profite unii:

1. Angajații de la stat sunt leneși si proști.

Temă taman bună ca să intre pe piață unii șmecheri din privat.

Realitatea? Cei mai mulți sunt buni profesioniști și cu o fișă a postului mult mai complexă decât a celor „de la patron”. Dimpotrivă, de multe ori cei din privat nu fac față profesional când vor să se angajeze la stat.

CNAS, de exemplu, deși oferă salariu de 3.900 euro net, nu găsește IT-ist. Din „cinci posturi scoase la concurs (…), în primă fază au existat trei persoane care au promovat acest concurs şi din acestea trei am rămas cu două persoane. O persoană a renunţat imediat după promovare, luând contact cu activitatea de la Casa Naţională, care nu este una uşoară deloc.

De ce e nociv atacul permanent asupra celor de la stat? Pentru că în loc să-i aduci pe cei din privat la un nivel ridicat de competență, îi tragi în jos pe ceilalți.

2. Auzim că e de rău ca cei aflați în funcții publice să-și aducă în aparatul propriu prieteni sau colaboratori mai vechi (cunoscuți).

Uneori da, sunt angajări fără un temei profesional.

Dar de mult mai multe ori opțiunile sunt justificate. E normal să colaborezi cu cei pe care-i cunoști, pe care i-ai testat în timp și cu care te înțelegi. Poate să vină cel mai mare specialist, dacă nu poți să faci echipă cu el / nu are același stil, degeaba.

De ce nu-i bună abordarea? Pentru că e de-un fariseism total, ca orice judecată generalizată, fără nuanțe.

3. Pentru orice, de la secetă la alegeri, auzim că sunt de vină rușii.

Or fi în unele situații, posibil, dar unde nu sunt probe clare, este necesar să fie spus cu „probabil”.

De ce e o tâmpenie? Pentru că, bazându-se fix pe tipul ăsta de superficialitate, mulți profită și-și fac de cap, pornind de la siguranța că românii dau repede vina pe ruși și nu verifică. Au fost niște „deștepți” care au zis și de coif că e mâna rușilor. Dacă se lua cineva după ei, nici nu mai demara vreo anchetă, stăteau polițiștii și urmăreau ruși verzi pe pereți.

Citiți și:
INS: În 2022, aproape 30% dintre angajații români lucrau în multinaționale controlate din străinătate
Cu ochii pe statistică, dar cu inima îndoită: România performantă sau România păcălită?

 

yogaesoteric
20 februarie 2025

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More