Trădare de țară – Ticăloșii momentului scot la vânzare CEC, Eximbank şi Hidroelectrica

CEC, Eximbank şi Hidroelectrica vor fi primele companii naţionale care vor fi scoase la vânzare. Aceasta se va petrece în baza Ordonanţei trădării naţionale, Ordonanţa prin care Guvernul Orban a modificat legea care interzicea vânzarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale.

Vânzarea CEC, Eximbank şi Hidroelectrica a fost anunţată la începutul lunii octombrie 2020, de preşedintele PSD Marcel Ciolacu. Acesta a criticat decizia Guvernului de a permite vânzarea participaţiilor statului la companiile naţionale, avertizând că bunurile vor fi înstrăinate la preţuri mult mai mici, în condiţiile în care valoarea acestora scade în perioada de pandemie.

Iată declaraţia liderului PSD Marcel Ciolacu:
„Acum câteva luni am luat o decizie politică şi am trecut un proiect de lege – la fel ca şi alte state europene mult mai dezvoltate economic decât România, şi aici dau exemplu Germania, Franţa sau Polonia – prin care timp de doi ani interziceam vânzările de acţiuni la companiile proprietate a statului român. Este normal, când este o pandemie, când acţiunile nu valorează aşa de mult, să se interzică aceasta.

Guvernul Orban a emis o Ordonanţă mascata sub scandalul furturilor de la alegeri în Bucureşti şi a redeschis posibilitatea de vânzări de active la nişte preţuri ridicole. Şi aici vreau să enumăr: Hidroelectrica, CEC sau Eximbank.”

Ordonanţa trădării naţionale

Amintim faptul că guvernul condus de premierul Ludovic Orban a adoptat Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Legii nr. 173/2020, privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică.

Este vorba despre modificarea legii care interzicea vânzarea participaţiilor statului la companiile româneşti timp de doi ani, lege iniţiată de senatorul PSD Şerban Nicolae şi alţi 13 parlamentari PSD.

Astfel, aşa cum Lumea Banilor a dezvăluit în exclusivitate în vară, Parlamentul României a adoptat Legea 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, actul normativ fiind promulgat în august de preşedintele României, Klaus Iohannis.

Legea stabilea următoarele:
„Art.1. – La data intrării în vigoare a prezentei legi, se interzice, pentru o perioadă de doi ani, înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută.

Art.2. – (1) Se suspendă, pentru o perioadă de doi ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la societăţile la care statul are calitatea de acţionar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi.”

Guvernul a dat liber la privatizare mascată

Măsurile sănătoase introduse prin lege, pentru protejarea intereselor României, nu au fost însă pe placul Guvernului. În acest sens, la scurt timp de la promulgarea legii de către Iohannis, Guvernul a iniţiat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică.

Ordonanţa de Urgenţă a fost introdusă pe ordinea de zi a Guvernului din 3 septembrie 2020, însă adoptarea ei a fost amânată pentru şedinţa din 1 octombrie 2020. Dată la care a şi trecut de Guvern.

Ordonanţa de Urgenţă modifică art. 1 şi 2 din Legea 173/2020, în sensul în care va fi interzisă doar înstrăinarea acţiunilor statului, deci nu şi a participaţiilor statului la companiile naţionale. Or, participaţii înseamnă inclusiv activele deţinute de stat. Iar prin permiterea vânzării participaţiilor se dă liber practic la înstrăinarea activelor. O privatizare mascată.

Iată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului:
„Legea nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 736 din 13 august 2020, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. Articolul 1 se modifică şi se completează şi va avea următorul cuprins: La data intrării în vigoare a prezentei legi se interzice, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută.

2. Articolul 2, alin (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: Se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea acţiunilor UET deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la alte societăţi la care statul are calitatea de acţionar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi.”

Citiţi şi:

Exploziv: România îşi vinde banca – Planul pentru înstrăinarea CEC Bank 

Zuckerman şi primăria Bucureştiului, sau cum se pun la cale afaceri de zeci de milioane de euro

yogaesoteric

7 decembrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More