Tratatul de la Lisabona reintroduce pedeapsa cu moartea
de Mihai Vasilescu
În toate ţările europene, pedeapsa cu moartea este astăzi abolită. Tratatul de la Lisabona, noua Constituţie europeană, pe care tehnocraţii masoni din fruntea UE încearcă să o impună cu orice preţ, în ciuda respingerii ei de către cetăţenii Europei, reintroduce pedeapsa capitală.
Un grup de jurişti germani şi austrieci au avut supriza să descopere această prevedere sub forma unei notiţe, care trimitea la rândul ei la o altă notiţă. Profesorul Albrecht Schachtschneider, unul dintre cei patru jurişti care au realizat analize asupra Tratatului de la Maastricht şi a diferitelor forme ale Constituţiei europene, a explicat cum ratificarea Tratatului de la Lisabona atrage după sine şi acceptarea Cartei Uniunii Europene. Aceasta stipulează că pedeapsa cu moartea este abolită, dar face o trimitere la o notiţă din josul paginii unde scrie cu litere mici: „cu excepţia situaţiei de război, dezordine socială şi insurecţie”.
„Acest mod de a strecura în Constituţie o prevedere de o asemenea importanţă şi gravitate reprezintă o încălcare a tuturor principiilor juridice,” arată Albrecht Schachtschneider. „În plus nu sunt definite infracţiunile care pot fi pedepsite cu pedeapsa supremă. Cine stabileşte că dezordinea socială a atins un asemenea grad încât se poate abroga prevederea care interzice pedeapsa cu moartea şi aplica această notă de subsol? Ce tribunale o vor acorda? Tribunale speciale, întrunite pentru stări de urgenţă? De la ce punct un protest în masă va începe să fie considerat insurecţie, pasibilă de pedeapsă cu moartea?” se întreabă juristul german.
Chiar şi formularea „situaţie de război” devine suspectă în contextul Tratatului de la Lisabona. Conform acestuia, prin clauza de solidaritate, fiecare naţiune europeană este obligată să participe la acţiunile militare atunci când este vorba să lupte împotriva unor „acte de terorism”. Noţiunea de „acte de terorism” este vag definită, astfel încât i se pot atribui diferite semnificaţii, în funcţie de context.
Alături de aceasta, mai există şi alte prevederi abuzive în Tratatul de la Lisabona, care explică de ce se încearcă ratificarea sa pe ascuns, ocolind organizarea de referendumuri. În Germania, atrage atenţia politicianul independent Helga Zepp-LaRouche, textul acestuia nu a fost nici măcar tradus şi publicat, nu a fost supus unor dezbateri publice pentru ca cetăţenii germani să afle ce li se pregăteşte. Oricum modul în care acesta este redactat, plin de expresii juridice greoaie şi de trimiteri la numere de lege peste numere de lege îl descurajează de a-l mai studia până la capăt şi pe cel mai perseverent şi bine pregătit jurist. Totuşi Albrecht Schachtschneider şi profesorul Hans Klecatsky, unul dintre specialiştii care au contribuit la actualizarea Constituţiei Austriei, au avut răbdare să îl studieze în engleză. Efortul lor a fost „recompensat” prin faptul că au descoperit multe prevederi abuzive în textul Tratatului de la Lisabona, dar spun ei, numai datorită unei mari şanse, au descoperit notiţa referitoare la reintroducerea pedepsei capitale în noianul de prevederi.
Citiţi şi:
Oficialii europeni par decişi să nu ţină cont de voinţa locuitorilor Europei
Irlanda a votat NU! Constituţia UE a fost respinsă pentru a treia oară de cetăţenii Europei
yogaesoteric
24 iulie 2008
Also available in: Français