Trei sute de oameni frânează corecta taxare a companiilor străine

Premierul, ministrul de Finanțe, ministrul Justiției, șeful ANAF, șeful Consiliului Concurenței, șeful DNA, șeful SRI, șeful SIE, șeful DIICOT, șeful Senatului, șeful Camerei Deputaților, șefii comisiilor economice și oamenii lor de încredere

A apărut o listă cu companii-mamut care nu plătesc impozit pe profit în România. Sunt corporații multinaționale, dar sunt și mari companii de stat unde partidele și-au instalat cumetriile politice. Statul nu îndrăznește să se atingă de aceste companii – nici de cele străine, nici de cele românești. Când spunem „statul“ spunem, în special, „guvernul“, dar mai sunt și alte instituții timorate.

Lista celor care mor de frică în fața corporațiilor străine îi conține pe prim-ministru, ministrul de Finanțe, ministrul Justiției, șeful ANAF, șeful Consiliului Concurenței, șeful DNA, șeful SRI, șeful SIE, șeful DIICOT, șeful Senatului, șeful Camerei Deputaților, șefii comisiilor economice și oamenii lor de încredere.

Cu totul, cam trei sute de oameni frânează corecta taxare a companiilor străine. Cam aceiași trei sute de oameni protejează și companiile de stat care sunt pe pierdere în timp ce directorii și membrii CA încasează salarii de zeci de mii de euro pe lună.

În cazul companiilor de stat, motivația este alta. Frica lasă locul datoriei politice, șpăgii, nepotismului, abuzului în serviciu, corupției. Însumate, pagubele fiscale produse de netaxarea corporațiilor străine și a companiilor de stat acoperă o bună parte a găurii din colectare. Cu alte cuvinte, ar salva deficitul. Și în cazul corporațiilor, și în cazul companiilor de stat, oamenii care conduc România practică cele mai jenante scheme de hoție bugetară, de furt al căciulii cu propriile mâini în paguba definitivă și nepedepsită a statului.

Să luăm un exemplu. OMV, compania care a făcut profituri uriașe în 2022 ca urmare a creșterii uriașe a prețurilor la carburanți și la gaze, îi datorează statului român dividende de aproape două miliarde de lei. Fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, a cerut, însă, doar 480 de milioane – într-un moment în care, să nu uităm, profitul OMV a explodat istoric. Ca să nu bată la ochi prea tare, OMV i-a mai dat statului, cu aerul că-și face o pomană, un dividend special de 560 de milioane de lei. I-a dat cu totul un miliard din cele două datorate legal.

Ei bine, în august, OMV a cumpărat obligațiuni de stat de 800 de milioane de lei. A investit, chipurile, în credibilitatea statului român. În realitate, a împrumutat statul cu o dobândă de 7%. Statul avea nevoie de acești bani, ca dovadă că a scos la vânzare obligațiuni, dar putea lua banii de la populație. A preferat, însă, să-i împrumute de la OMV cu dobândă, când putea să-i ia de tot și pe degeaba, fiindcă statul mai avea de luat un miliard de lei dividende.

Pierderea este, așadar, totală. România este păcălită universal, în toate direcțiile și în toate felurile. Pierde banii care i se cuvin, plătește dobânzi unui mare datornic căruia i-a încredințat pe termen nelimitat, fără măsură și la un preț de nimic resursele de petrol și gaze. Statul român nu îndrăznește să taxeze corect și echitabil această companie, care, colac peste pupăză, este atotputernică în statul austriac, cel care ține România la poarta Schengen.

Între timp, Guvernul se pregătește să suprataxeze micile companii românești și categoriile profesionale din sectorul privat care dau în brânci să-și plătească dările. Progresul, e clar, atinge culmi tot mai adânci.

Citiți și:
Șmecheria prin care OMV a scăpat de taxă. Ministerul Energiei știa!
Începe exploatarea gazelor din Marea Neagră. OMV dă în judecată România pentru a scoate tot gazul de pe piața internă

 

yogaesoteric
23 septembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More