Trump: Urmează împărțirea Ucrainei. Călin Georgescu a avut dreptate la Ion Cristoiu. CNA a vrut să cenzureze emisiunea
„Cred că vom avea destul de curând o încetare completă a focului [în Ucraina], iar apoi vom avea un contract. Și contractul este în curs de negociere, contractul în ceea ce privește împărțirea teritoriilor etc., etc. Este în curs de negociere în timp ce vorbim” ‒ „as we speak” ‒ a spus jurnaliștilor președintele Americii, Donald Trump, pe 21 martie, în Biroul Oval.
Pentru această afirmație, făcută de candidatul prezidențial independent Călin Georgescu pe 29 ianuarie, în cadrul unui interviu-eveniment cu Ion Cristoiu, reputatul jurnalist a fost „cercetat” de instituția totalitaristă CNA, unde a fost reclamat chiar de o membră sinecuristă a organului orwellian, o ex-ziaristă de la fostul ziar UASCR-ist ieșean Opinia Studențească, Dorina Băeșu, devenită Rusu după căsătoria cu politicianul liberal prieten cu Dinu Patriciu, Horia Rusu, acum decedat.
Ion Cristoiu, potrivit Dorinei Rusu, susținută de Mircea Toma, trebuia amendat ‒ poate și emisiunea sa ștearsă de pe internet, după cum ordonă în șarje, la fiecare ședință, după bunul plac, instituția cenzurii din România ‒ dacă nu se împotrivea un alt membru CNA, istoricul Georgică Severin.
Iată că tot ceea ce a spus atunci Călin Georgescu în ceea ce privește Ucraina ‒ rețineți, finalul lunii ianuarie ‒ s-a împlinit și se împlinește punct cu punct.
Să recapitulăm din articolul ActiveNews „Urmează împărțirea Ucrainei ‒ Călin Georgescu a spart toate tiparele la Ion Cristoiu”, înainte de a continua știrea zilei, venită de la publicația din Washington DC, The Hill:
„Vorbind despre noua împărțire a lumii, care urmează să fie dictată de Casa Albă, Georgescu a spus că urmează împărțirea teritoriilor ucrainene după încheierea păcii și că România ar putea să aibă beneficii în urma unui astfel de proces.
„Se schimbă lumea, se vor schimba frontiere. Mai mult decât atât, dacă se modifică frontiere, unde suntem noi? Deci, avem Bucovina de Nord ‒ interes. Avem Bugeacul, avem Maramureșul de Nord ‒ corect? Din fosta Transcarpatia. Ce mai rămâne și pe la unguri……. Lvovul, care o să rămână la polonezi și Malorusia…….” ‒ a declarat Georgescu (în „dezbaterea” „cazului” la CNA, Rusu și Toma au susținut că Georgescu s-a referit peiorativ cu privire la Ucraina, comparând-o cu Malorusia, poziție aiuristică contrazisă cu un punct de vedere istoric de Georgică Severin).
Întrebat dacă este încrezător că va avea loc o împărțire a Ucrainei, Călin Georgescu a răspuns afirmativ:
„Sută la sută va fi asta. Ei n-au altfel cum, nu există! Drumul este inevitabil către așa ceva. Ucraina este un stat inventat ‒ Republica Sovietică Socialistă Ucraina. Despre asta vorbim!” ‒ a afirmat Călin Georgescu.
Războiul este pierdut
„Războiul este pierdut, nu există altă variantă. Știu asta și vor să iasă demni din această situație. De aceea, este o mișcare foarte inteligentă a lui Trump – să o ia înainte, să iasă basma curată și foarte elegant. Gândiți-vă ce s-a petrecut cu Afganistan, Iran, Irak (…….).
America nu va mai negocia prin Bruxelles. Este o șansă pentru noi să lăsăm politica bizantină și să negociem direct. Noi vom negocia direct cu cel mai important partener dintotdeauna: America. Totul se face prin America. (…….)”, a spus Georgescu, susținând că România este necesar să-și asume direct poziția de partener strategic al SUA.
Negocieri de pace la București
În acest context, președintele ales susține că Bucureștiul este necesar să își redefinească poziția strategică în regiune, ținând cont de „realitățile istorice” și de evoluțiile de pe frontul de est.
„Vom vedea cum se vor modifica relațiile între America și Rusia. România este de la Nistru până la Tisa, vom vedea cum va fi pe viitor și vom beneficia, ajungând, cum a zis Eminescu: «de la Nistru pân’ la Tisa». Toate aceste noi frontiere care ni se deschid sunt în avantajul nostru, inclusiv pentru NATO. În primul rând, sunt ale noastre, este incontestabil, istoric”, a mai spus Călin Georgescu exprimându-și speranța unor negocieri de pace chiar la București.
Continuăm știrea The Hill intitulată „Trump afirmă că se redactează un «contract» privind «împărțirea» terenurilor în războiul din Ucraina”, însoțită de filmarea din Biroul Oval:
Președintele Trump a declarat că se negociază „contracte” pentru împărțirea teritoriilor ca parte a unui acord final care pune capăt războiului Rusiei în Ucraina și a reiterat că o încetare a focului ar putea veni „destul de curând”, a transmis The Hill.
„Ei luptă unul împotriva celuilalt”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă. „Cred că vom avea o încetare a focului într-o mulțime de zone și, până acum, totul a ținut foarte bine”.
„În obținerea acestei încetări a focului, au avut o mulțime de arme îndreptate unul spre celălalt. Sunt unii soldați înconjurați, din păcate, de alți soldați”, a spus președintele (ca o aluzie la zvonul privind o trupă de operativi NATO înconjurată de forțe rusești ‒ n.n.). „Ei vor fi ‒ cred că vom avea destul de curând o încetare completă a focului, iar apoi vom avea un contract, iar contractul este în curs de negociere, contractul în ceea ce privește împărțirea terenurilor etc., etc. Este în curs de negociere chiar acum”, adaugă The Hill.
Afirmația lui Donald Trump a fost auzită rapid la Moscova, care a titrat-o prin agenția TASS, fiind preluată de ediția în limba rusă a Moscow Times și, de la această sursă, la noi, de ziarul Libertatea.
Rusia controlează aproape 20% din teritoriul Ucrainei
Administrația Trump a făcut presiuni pentru a obține o încetare parțială a focului între Rusia și Ucraina, care ar implica instalații energetice și infrastructură. Președintele rus Vladimir Putin și-a oferit sprijinul pentru încetarea limitată a focului care implică instalații energetice, dar a respins încetarea focului de 30 de zile propusă de Statele Unite și aprobată de Kiev la începutul acestei luni.
În timpul convorbirii sale din 18 martie cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Trump a propus ca SUA să intre în proprietatea unora dintre centralele electrice ale Ucrainei, ca modalitate de a oferi protecție în viitor.
„Proprietatea americană a acelor centrale ar fi cea mai bună protecție pentru acea infrastructură și sprijin pentru infrastructura energetică ucraineană”, au declarat consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și secretarul de stat Marco Rubio într-o declarație comună după convorbirea de o oră a lui Trump cu Zelenski.
„El a spus că Statele Unite ar putea fi foarte utile în funcționarea acelor centrale cu expertiza sa în domeniul electricității și al utilităților”, au declarat cei doi.
Zelenski nu a menționat propunerea lui Trump privind centralele electrice după convorbirea telefonică cu comandantul suprem, dar a declarat că Ucraina își va continua cooperarea cu Washingtonul și și-a reafirmat sprijinul pentru încetarea parțială a focului.
„Am convenit că Ucraina și Statele Unite ar fi necesar să continue să lucreze împreună pentru a obține un sfârșit real al războiului și o pace durabilă”, a declarat Zelenski. „Credem că împreună cu America, cu președintele Trump și sub conducerea americană, o pace durabilă poate fi obținută în acest an”.
Se pare că dorința lui Trump de a controla unele dintre centralele electrice din Ucraina este legată de sprijinul său pentru acordul Ucraina-SUA privind mineralele, un acord care nu a fost semnat în urma schimbului exploziv de replici dintre președinte și Zelenski la sfârșitul lunii trecute.
„Când va fi pace, președintele dorește ca Ucraina și SUA să aibă un parteneriat care să asigure ambelor națiuni oportunitatea de a-și dezvolta economiile și de a aduce stabilitate în curtea din spate a Europei. Inovația și tehnologia americană pot contribui la realizarea acestui obiectiv”, a declarat Brian Hughes, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, într-o declarație de vineri pentru The Hill.
Citiți și:
Casa Albă transmite oficial că Rusia și Ucraina au acceptat armistițiul la Marea Neagră
Emisarul lui Trump: Rusia „100%” nu vrea să invadeze Europa
yogaesoteric
1 aprilie 2025