Tu ce vei face când angajatorul îţi va cere să dai imediat jos crucea de la gât?
Curtea Europeană de Justiţie a hotărât că este legală interzicerea de simboluri religioase la locul de muncă
Curtea Europeană de Justiţie a hotărât că este legală interzicerea de simboluri religioase la locul de muncă, informează OrtodoxInfo, citând digi24.ro.
Angajatorii au dreptul să le interzică angajaţilor să poarte „simboluri religioase sau politice vizibile” la locul de muncă, inclusiv văl, a decis Curtea Europeană de Justiţie, potrivit BBC News. Decizia a venit după ce două femei musulmane din Franţa şi Belgia au sesizat Curtea că au fost concediate pentru că au refuzat să îşi dea jos vălul.
„Curtea a adăugat că trebuie să existe un regulament intern al companiei prin care să fie o cerinţă pentru toţi angajaţii să se îmbrace neutru”. Nu se poate solicita unui angajat să nu mai poarte un simbol religios sau politic la cererea unui client, a adăugat CEJ.
Aceasta este prima hotărâre a CJUE pe tema purtării vălului islamic la locul de muncă.
Cele două femei musulmane care au formulat plângerea lucrau pentru companii private. Ambele obişnuiau să poarte hijab (vălul islamic care acoperă părul şi pieptul nu şi chipul femeii) la locul de muncă şi în ambele cazuri angajatorul a considerat că acest lucru intră în conflict cu politica de neutralitate a organizaţiei. După ce au refuzat să îşi dea jos vălul la muncă, au fost concediate.
Decizia este una cu miză importantă, deoarece nu există o politică comună la nivelul Europei cu privire la vălul islamic în toate formele sale, de la hijab, la burka (care acoperă tot corpul), până la niqab (care lasă doar ochii femeii la vedere). Problematica vălului face parte dintr-o dezbatere mai largă cu privire la multiculturalism în Europa.
Vălul islamic este o problemă controversată în mai multe ţări din Europa, cu precădere în Franţa, unde partidul de extremă dreaptă Frontul Naţional este în creştere şi unde se acordă o foarte mare importanţă principiului separării statului de biserică, scrie Reuters.
Curtea a evaluat cazul unei femei din Belgia care lucra ca recepţioneră la G4S Secure Solutions, companie care a interzis purtarea de simboluri religioase sau politice vizibile.
Avocatul general al Curţii a recomandat, anul trecut, să le fie permis companiilor să interzică vălul atât timp când sunt interzise şi alte simboluri religioase.
De asemenea, a fost analizat şi cazul unei consultante IT din Franţa căreia i s-a cerut să îşi dea jos vălul după ce s-a plâns un client. În acest caz, avocatul general al Curţii a spus că interzicerea purtării de simboluri religioase doar atunci când angajaţii intră în contact cu clienţii este discriminare, cu atât mai mult cu cât se aplică doar vălului islamic.
Opinia avocatului general nu îi constrânge pe magistraţi, dar de cele mai multe ori decizia Curţii coincide cu recomandarea făcută de avocatul general.
Citiţi şi:
SMINTEALA ȘI PROSTIA ÎȘI DAU MÂNA: Lidl a dat jos crucile de pe ambalajele iaurturilor grecești
Ce este insidiosul ateism militant şi cine sunt acum exponenţii lui în România
Statuile din marmură albă sunt rasiste
yogaesoteric
16 noiembrie 2017