Ucraina vs. Israel. Pe cine sacrifică America?
Interesant cum o organizație ca Hamas a reușit să dinamiteze toată scena geopoliticii internaționale în urma atacurilor din 7 octombrie. Ce vedem acum pe hartă e un șah dat Occidentului ‒ Israelul are nevoie de sprijinul SUA pentru a face față unei bătălii cu rezistența Palestinei (și aliații săi tradiționali), dar pentru armele americane va concura direct cu Ucraina, țară prin intermediul căreia Washingtonul duce un război (proxy) cu Federația Rusă.
Cum și pentru puternica industria de armament din State e aproape imposibil să alimenteze la foc continuu două fronturi grele, se naște întrebarea, legitimă, pe cine va sacrifica America?
Două fronturi simultane, în zone geografice diferite
În a treia zi după ce Hamas a lansat o ofensivă fără precedent împotriva Israelului, lovind pe uscat, de pe mare și din aer, de la Tel Aviv s-a transmis un singur mesaj, scurt, dar eficient ‒ America este necesar să trimită arme suplimentare. Și deja primele avioane Hercules zburau cu încărcătura cerută!
Citând un înalt oficial al Pentagonului, Politico a anunțat că „Administrația Biden a trimis sisteme de apărare aeriană și muniții ca răspuns la cererile urgente ale Israelului. Avioanele au decolat deja”.
În mijlocul acestei crize în creștere, nu puțini sunt cei care gândesc astfel ‒ oare pot SUA să susțină un angajament ferm față de două conflicte semnificative, existențiale pentru națiunile implicate? Două fronturi simultane și în zone geografice separate. Răspunsul este nu, cel mai probabil.
Occidentul râde de Zelenski ‒ „Armata de amputați a Ucrainei”
Conștient că nu are la Casa Albă proptelele Israelului, Volodimir Zelenski a pornit în „Turneul disperării” prin Europa, cu speranța că va îndupleca Occidentul să-i finanțeze pe mai departe hârjoneala cu Rusia.
În același timp, „cneazul” de la Kiev trimite bezele și poporului evreu (din care chiar el se laudă că face parte), doar-doar alde Netanyahu și Mossad nu vor începe să pună întrebări despre cum a ajuns Hamas să atace în Israel folosind arme americane; cumva sunt arme ce au fost trimise din State în Ucraina?!
Știm că Washingtonul a alocat Ucrainei mai bine de 100 de miliarde de dolari, în ajutor militar, ca să țină Rusia ocupată, să-i spulbere economia. Dar, în același timp, America se confruntă cu o datorie națională care scapă de sub control, iar situația nu este deloc indicat să rămână așa. Da, rubla e la pământ, dar și dolarul e amenințat, acasă, de o inflație în creștere și, pe plan extern, de planurile rivalilor de a „dedolariza” piața comerțului global.
Cumva, Casa Albă este necesar să aleagă. După 19 luni, războiul din Ucraina a devenit unul de uzură. Mai rău încă, victoriile contraofensivei Kievului se măsoară acum în centimetri. „Credem că ucrainenii au pierdut undeva la 350.000 de mii de oameni, poate chiar mai mulți. Și sunt sute de mii de răniți”, este ultima estimare făcută de colonelul (r) american Douglas Macgregor.
Această realitate sumbră i-a determinat pe jurnaliștii BBC să numească trupele lui Zelenski „armata de amputați a Ucrainei”. În șase luni din 2023, în spitalele din Ucraina au ajuns mai mulți răniți decât a avut Marea Britanie în șase ani de luptă în cel de-al Doilea Război Mondial, arată BBC!
Zelenski nu mai are nici pe cine să trimită „carne de tun” pe front, nici arme pentru trupele rămase.
În același timp, amiralul Rob Bauer (NATO) a fost primul care a transmis un semnal ‒ „se vede fundul sacului” ‒ legat de continuarea aprovizionării cu arme a Ucrainei. La 11 octombrie, a venit confirmarea oficială și de la Casa Albă ‒ „ajungem la capătul funiei”.
Când vine vorba de lobby, evreii dau ora exactă
Astfel fiind situația, este puțin probabil ca Zelenski să fie capabil să anuleze eforturile lui „Bibi” Netanyahu privind transformarea Israelului într-o prioritate a Casei Albe. Când vina vorba de lobby, evreii dau ora exactă.
Pe de altă parte, experții sesizează și altceva în toată această poveste. Faptul că Israelul a ajuns să ceară arme din SUA la doar trei zile după ce a fost lovit de Hamas și Jihadul Islamic Palestinian (PIJ) este alarmant. Ori Tel Avivul nu e atât de puternic pe cât s-a crezut, iar asta poate fi de rău, mai cu seamă că niciunul dintre ceilalți aliați tradiționali ai Palestinei ‒ Hezbollah, Siria, Ansarallah și Iran ‒ nu au intrat încă în mod oficial în conflict, ori… Ei bine, celălalt „ori” nu poate însemna decât că urmează a se petrece ceva de nivel apocaliptic în Golful Persic și de asta a fost cerută acolo prezența americană.
Tactic, dacă Hezbollah va intra în luptă, strategii israelieni se așteaptă ca din nordul Libanului să se tragă până la 4.000 de rachete pe zi, plus câteva mii de trupe de elită să fie trimise în Israel pentru a ataca bazele militare din orașele de graniță. Iar situația va deveni cu adevărat explozivă abia atunci când Iranul se va alătura conflictului; Teheranul se bazează pe cea mai puternică armată din regiune, are stocuri substanțiale de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, capabile să atingă nu doar Tel Avivul, ci și bazele americane din regiune și chiar ținte din Europa!
Citiți și:
Cine și ce câștigă de pe urma războiului palestiniano-israelian
Declarație Bombă la Casa Albă: „Ucrainei i s-a apropiat funia de par” ‒ Lepădat de Biden, muribundul Zelenski e luat în cârcă de Iohannis ‒ Ce ascunde Parteneriatul Strategic cu Ucraina?
yogaesoteric
18 noiembrie 2023