Un macerat la îndemâna oricui ameliorează oboseala cronică, scleroza multiplă, artrita și unele afecțiuni ale glandei tiroide
Cimbrul este o plantă nativă din regiunea mediteraneană și din sudul Europei, care a fost utilizată în mod tradițional ca remediu domestic în cazul problemelor toracice și problemelor respiratorii, cum ar fi gripa, congestia în piept, răcelile comune, tusea, bronșita etc.
Această plantă tratează în mod eficient bolile respiratorii, întărește sistemul imunitar, previne bolile cronice și infecțiile fungice, reduce stresul, stimulează fluxul de sânge și sprijină funcția cardiacă.
Cimbrul a fost utilizat în mod tradițional într-o formă zdrobită pentru a accelera vindecarea rănilor și pentru a preveni infecțiile.
Această plantă benefică este bogată în vitaminele C, A, complexul B și acid folic. Mai mult decât atât, el abundă în calciu, fier și potasiu, astfel încât susține producția de globule roșii, reglează tensiunea arterială și susține distribuția antioxidanților în organism.
Este o sursă bogată de bioflavonoide și uleiuri volatile, cum ar fi timolul, care oferă efecte antioxidante puternice. Terpenele, cum ar fi acizii rozmarinic și ursolic, au puternice proprietăți anti-cancer.
Studiile au arătat că utilizarea frecventă a cimbrului crește cantitatea de DHA în rinichi, creier, și membranele celulare ale inimii, iar DHA este un acid gras omega-3 vital.
Uleiul esențial de cimbru are puternice efecte antifungice, antivirale, antiseptice, anti-parazitare și anti-reumatice, și este extrem de util în cazurile de lupus, scleroză multiplă, fibromialgie, tinitus, vertij, sindromul oboselii cronice, artrita reumatoidă și tiroidita Hashimoto.
Mai mult decât atât, cimbrul are proprietăți puternice expectorante și antispasmodice bronșic, care sunt utile în cazul afecțiunilor precum astm, laringită, tuse, bronșită acută și cronică, inflamația gurii, gingivită, infecții și iritații în gât.
Frunzele proaspete sunt folosite pentru aromatizarea şi condimentarea preparatelor culinare, având şi efect terapeutic – ajută digestia, stimulează funcţia hepato-biliară, sprijină funcţia pancreatică.
Ceaiul sub formă de macerat la rece se prepară din 1-2 linguriţe de plantă uscată şi mărunţită la 250 ml apă pură de izvor sau apă plată, care se lasă la macerat timp de 4-6 ore, apoi se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi. Sub formă de gargară poate fi administrat în amigdalite, faringite, laringite.
Tinctura se prepară din frunze şi inflorescențe (culese la soarele amiezii) puse într-o sticlă peste care se toarnă alcool de 60-70 de grade, se închide ermetic şi se lasă la macerat timp de 15 zile. Se administrează câte 20 de picături de 3 ori pe zi pentru dischinezii biliare, dispepsii gastro-intestinale, viermi intestinali, enterocolite, tuse, bronșite.
Până în prezent nu se cunosc efecte adverse ale cimbrului, dar utilizarea excesivă nu este recomandată. În sarcină şi alăptare este recomandat un consum moderat. Uleiul esenţial de cimbru este indicat să fie folosit doar sub supraveghere medicală.
Citiți și:
Rozmarinul ajută la vindecarea cancerului de sân cauzat de excesul de estrogen
Ştiinţa magică a aromoterapiei de-a lungul veacurilor (1)
yogaesoteric
27 iunie 2019
Also available in: Français