Un medicament pe bază de talidomidă a cauzat peste 10.000 de avorturi spontane și multe decese la nou-născuţi şi sugari în Marea Britanie

 

Scandalul talidomidei a scos la iveală existenţa a peste 10.000 de avorturi spontane, naşteri de fetuşi morţi şi decese la nou-născuţi şi sugari în Marea Britanie. Aceste date au fost oferite de fostul director al trustului care supervizează plăţile către sute de oameni incapacitaţi datorită faptului că mamele lor au luat talidomidă în timpul sarcinii.

Martin Johnson a afirmat că mulți părinți nu au ştiut că copiii lor au fost afectaţi de această substanță medicamentoasă.

„Practic niciuna dintre femeile care au suferit avort spontan nu a ştiut cauza şi aceasta este valabil şi pentru cele 90% dintre femeile care au născut copii morți. Cazurile acestor bebeluși au fost ascunse şi nu a existat niciun registru pentru malformaţii la naştere”, a declarat Johnson – fostul şef al Thalidomide Trust – pentru Sunday Times.

El consideră că aproximativ 6.000 de avorturi spontane, 2.000 de naşteri de fetuşi morţi şi alte 2.000 de decese de nou-născuţi sau sugari ar fi apărut din această cauză (pentru că mamele au luat talidomidă). Aceste date provin dintr-un număr de studii la scară mică şi din comparaţii cu alte substanțe medicamentoase similare cu talidomida din punct de vedere chimic.
„Nu a existat niciun proces în Marea Britanie, iar Enoch Powell (ministrul englez al Sănătăţii între 1960-1963) a refuzat clar o investigație publică în acest sens”, a mai afirmat Johnson.

Talidomida, care a mutilat în întreaga lume un număr de aproximativ 20.000 de copii şi a ucis 80.000, a fost utilizată extensiv în Marea Britanie între anii 1958 – 1962 ca remediu minune împotriva greţurilor de dimineaţă. Pastilele, care determinau însă malformaţii congenitale severe la făt sau chiar moartea, erau fabricate în Germania.

Thalidomide Trust a ajutat 531 de victime, dintre care 64 au murit. Un film documentar despre acest scandal – Attacking the Devil – şi serialul BBC intitulat Call the Midwife (Cheamă Moaşa), au adus în prim-plan greşelile făcute în acest caz, al talidomidei, mult mai mult decât au fost ele evidențiate în urmă cu 50 de ani.

Talidomida: cum au scăpat de justiție persoanele care au afectat viaţa a mii de oameni

Beneficiarii actuali ai Thalidomide Trust sunt persoane cu vârste între 51 şi 57 de ani. Se pare că alți 16 oameni au contactat trustul de la începutul anului 2016, urmărind să afle dacă au fost și ei afectaţi de acest medicament.

Trustul a fost înființat în 1973, ca parte a unei înţelegeri legale între compania Distillers – care a distribuit talidomida sub forma medicamentului Distaval – şi copiii handicapaţi ai căror mame au luat talidomidă în timpul sarcinii.

Acest lucru s-a petrecut în urma unei serii de dezvăluiri din Sunday Times, al cărui redactor-șef era Sir Harold Evans, care a condus la faptul că Distillers a crescut considerabil pachetul de susţinere a celor afectaţi de talidomidă. Fondurile sunt acum furnizate de Diageo, compania formată prin fuziunea dintre Grand Metropolitan şi Guiness, care au preluat Distillers în 1990.

Cele patru guverne ale Marii Britanii (din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord) furnizează de asemenea fonduri care sunt distribuite prin intermediul trustului.

Compania care distribuia medicamentul în Marea Britanie aflase de cumplitele efecte secundare ale talidomidei cel puțin cu şase luni înainte de a retrage substanța de pe piaţă, se spune într-o carte scrisă de avocatul care a apărat victimele australiene. El afirmă că directorii executivi ai companiei au fost avertizaţi de doctori că substanța se asociază cu apariţia de malformaţii la copii.

Dacă Distillers ar fi luat în considerare aceste avertizări pe care le-a primit în iunie şi iulie 1961, atunci nu mai puţin de 1.000 de copii nu s-ar mai fi născut cu afectări severe, cum ar fi lipsa membrelor, iar alți 1.000 de copii nu ar fi murit la scurt timp după naştere, se spune în carte.

Silent Shock (Şocul silenţios), scrisă de avocatul Michael Magazanik, pare să clarifice o dispută pe termen lung referitoare la momentul la care a aflat compania că talidomida era extrem de periculoasă.

Distribuitorii au afirmat de fiecare dată că au oprit vânzările medicamentului în noiembrie 1961, pretinzând că abia atunci atât ei, cât și fabricantul german Grunenthal, au primit informaţia din Australia şi, respectiv, Germania, că talidomida provoacă grave diformităţi la făt.

Magazanik a fost avocatul principal în cazul Lynettei Rowe, din Australia, care s-a născut fără mâini și picioare după ce mama sa a luat această substanță medicamentoasă în timpul sarcinii.
În timpul pregătirii pentru acest caz, în 2012, Magazanik a intervievat foşti lucrători de la filialele Distillers din Australia, inclusiv un reprezentant de vânzări Hubert Woodhouse, cunoscut sub numele de Woody.

Woodhouse a semnat o declaraţie sub jurământ şi a fost de acord să existe şi o înregistrare video a acestei mărturii care arată că la nivelul cel mai de sus al conducerii companiei din Australia se ştia că existau rapoarte consistente asupra pericolului talidomidei încă din iunie 1961.

Obstetricianul australian William McBride a spus că în acea lună (iunie 1961) a sunat la Distillers pentru a avertiza compania că trei sugari aflaţi în îngrijirea sa au fost născuţi cu anormalităţi catastrofale după ce mamele lor au luat talidomidă în timpul sarcinii. Reprezentanții companiei Distillers au spus că ei nu au primit niciodată acest telefon, sau că poate acel doctor a vorbit cu un director fără experiență care a ignorat avertizarea. Conducerea companiei nu a luat nicio măsură la momentul acela, ulterior spunând că nu ştia nimic despre aceste îngrijorări semnalate de medic.

Totuși Woodhouse i-a spus lui Magazanik că directorii cu vechime ai Distillers din Australia – inclusiv Bill Poole, care conducea compania – ştiau de avertizările lui McBride încă din a doua jumătate a anului 1961. În ciuda acestui fapt, ei au continuat vânzările medicamentului într-un mod agresiv, ca fiind sigur şi eficace, şi au continuat lobby-ul pentru talidomidă la nivelul guvernului australian pentru a-l include în programul de beneficii farmaceutice, care subvenționa medicamente.

„Nu ştiu cum a aflat Bil Poole despre îngrijorările lui McBride, dar cu siguranţă ştia de ele”, i-a spus Woodhouse lui Magazanik. „Bill Poole aflase ce credea McBride (despre medicament) la mijlocul anului 1961.”
Woodhouse a spus că el se alătura adesea grupului de management senior al companiei pentru un pahar cu whisky după lucru, unde erau discutate avertizările lui McBride.

„Uneori conversaţiile erau lungi, iar Poole exprima în mod special mari îngrijorări referitoare la posibilitatea ca McBride să aibă dreptate”, a spus Woodhouse. „Poole credea şi afirma că viitorul companiei atârna de aceasta: dacă ceea ce a spus McBride era adevărat sau fals.” Woody a mai spus că Poole ştia cât de serioase erau avertizările, spunându-i că nu trebuia să discute cu nimeni despre relatările lui McBride.

Dr. William McBride

Dr. William McBride susține că în iunie 1961 a sunat la Distillers pentru a avertiza compania asupra celor trei copii aflaţi în îngrijirea sa care au fost născuţi cu malformaţii catastrofale după ce mamele lor au luat acel medicament în timpul sarcinii.
Nu este clar dacă ramura australiană a companiei a transmis îngrijorările lui McBride mai departe, sediului din Marea Britanie, la momentul respectiv, deşi Woodhouse a presupus că s-a făcut aceasta.

Totuşi, reprezentanții companiei Distillers au susţinut versiunea lui Poole asupra evenimentelor, şi anume că au acţionat atât de rapid pe cât era posibil imediat ce au aflat de avertismente.
În noiembrie 1961, McBride a raportat din nou că medicamentul se corela cu diformităţi, ceea ce au făcut și medicii germani, iar atunci talidomida fost retrasă de pe piaţă.
Poole, care între timp a murit, a minţit la „scară industrială”, conform afirmațiilor lui Magazanik, pentru a acoperi faptul că Distillers ştia despre pericolele medicamentului.

Cunoaşterea periculozităţii medicamentului de către Distillers

Mama Lynettei Rowe a luat talidomidă după avertizările lui McBride, din iunie 1961, iar Rowe nu s-ar fi născut deformată dacă acel telefon ar fi fost luat în considerare şi s-ar fi acţionat prompt. În 2012, ea a primit o despăgubire de multe milioane de dolari de la Diageo, grupul britanic de băuturi care este deţinătorul legal al Distillers.

Deoarece procesul nu s-a încheiat cu un verdict, pentru că s-a ajuns la o înțelegere, dovada critică adusă de mărturia lui Woodhouse nu a fost făcută publică la momentul respectiv, dar a produs o „enormă diferenţă” în cazul celor care au depus plângeri similare, a spus Magazanik pentru Guardian Australia. În 2013, Diageo a ajuns la o altă înțelegere, oferind 89 de milioane de dolari australieni ca şi compensaţie pentru 100 de victime ale talidomidei din Australia şi din Noua Zeelandă.

„Când apologeții susțin că tot ce s-a petrecut a fost un dezastru inevitabil – astea sunt prostii. Au existat în mod repetat oportunităţi de a opri moartea şi afectarea fiinţelor umane în acest caz”, a spus Magazanik.
„Pentru prima dată, ştim acum cât de dezonorant s-au purtat companiile care vindeau talidomidă. Șeful filialei din Australia a companiei Distillers a băgat la sertar raportul şocant al lui McBride timp de cinci luni, conducând la mii de morţi şi diformităţi care ar fi putut fi evitate în întreaga lume.”

Avocatul a zis că a fost nevoie de curaj şi compasiune din partea lui Woodhouse, care la cei peste 80 de ani ai săi, bolnav fiind, a ieșit în public şi a spus ceea ce ştia.

Deşi compania Distillers a acționat în mod rușinos, nu a fost singura care a pus banii mai presus de viețile omenești. „În Germania, Grunenthal şi conducerea sa au primit rapoarte de malformaţii care se presupunea că erau corelate cu talidomida în 1959, 1960 şi 1961. Compania nu a făcut nimic pentru a investiga aceasta – dar în schimb a vândut medicamentul în cantități din ce în ce mai mari”.

Aproximativ 10.000 de copii din întreaga lume au fost născuţi fără membre din cauza talidomidei. Jumătate dintre ei au murit la scurt timp după naştere.

Chiar dacă avocaţii au câştigat, iar anumite despăgubiri au fost acordate victimelor, calitatea vieţii pe care aceşti oameni ar fi putut să o aibă în lipsa malformaţiilor cu care au fost născuţi din pricina talidomidei, nu va putea fi compensată în vreun fel.
În plus, acest caz șocant ne arată încă o dată perversitatea cu care acționează industriașii din big pharma, ignorând zeci de mii de decese doar de dragul conturilor din bănci, din ce în ce mai grase.


Citiţi şi:

Vaccinarea antipolio – «grija» autorităților de a infecta cu un virus cancerigen zeci de milioane de americani

Este o realitate: anticoncepţionalele Yaz şi Yasmin «care aduc moartea» sunt cele mai recomandate de medicii români

Unele pericole nebănuite ale fertilizării in vitro

 

yogaesoteric
5 iulie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More