Un mic dejun reîntineritor şi delicios
de Alexandra Neda
Dejunul Kollath este probabil cel mai cunoscut preparat natural care este realizat pe bază de făină completă de grâu. Apreciat în mod deosebit de către nutriţioniştii (specialişti în alimentaţie, dietetică şi nutriţie) din întreaga lume, dejunul Kollath contribuie din plin la menţinerea unei stări optime de sănătate a organismului uman. Printre numeroşii nutrienţi ai dejunului Kollath putem enumera proteinele vegetale, carbohidraţii, lipidele nesaturate, vitaminele, mineralele şi enzimele. Dejunul Kollath stimulează procesele naturale de detoxifiere, revitalizare şi regenerare având şi un puternic efect antioxidant.
În prima jumătate a sec XX, nutriţionistul şi doctorul în medicină Werner Kollath a descoperit metoda de a face ca grâul să fie digerabil fără a fi necesară fierberea sa. Astfel, prin intermediul preparării dejunului Kollath, făina devine asimilabilă în întregime.
Reţeta de bază este simplă, putând însă fi completată după gustul fiecăruia. Dejunul Kollath constă în principal din făină completă de grâu, înmuiată în prealabil pentru mai multe ore şi amestecată cu diverse seminţe, nuci, fructe crude sau fructe uscate, după preferinţe.
Modalitatea de preparare
Ingrediente pentru o porţie:
2-3 linguri făină completă de grâu, proaspăt măcinată
3-5 linguri de apă
1-2 linguri zeamă de lămâie
15-20 g fructe uscate, eventual mărunţite
100 g de mere, rase în momentul folosirii
orice alte fructe de sezon, bine coapte
pentru un plus de savoare putem adăuga morcov ras şi nuci crude
Punem făina la înmuiat peste noapte la temperatura camerei într-un vas încăpător, preferabil din sticlă. Nu vom prepara niciodată această reţetă utilizând lapte în loc de apă. Dimineaţa, vom descoperi că cerealele s-au umflat, devenind o pastă semifermă, uşor fermentată cu o valoare dietetică importantă. Într-un alt vas se pun la înmuiat pentru câteva ore fructele uscate şi mărunţite. În momentul în care vom dori să luăm micul dejun vom turna peste făina înmuiată fructele şi apa în care acestea au fost lăsate. Vom adăuga două linguri de suc proaspăt de lămâie şi cele 100 g mere proaspăt rase, orice alte fructe de sezon bine coapte şi zdrobite, sau morcovi daţi pe răzătoarea mică. Pudrăm apoi amestecul obţinut, cu nuci, migdale, sau seminţe crude care ne plac (susan, floarea soarelui, etc).
Pentru a crea o oarecare variaţie se poate adăuga opţional fie frişcă proaspătă, fie o lingură de miere. Trebuie să avem în vedere că acest dejun este bine să fie siropos dar, totuşi, nu lichid.
Unele efecte minunate ale dejunului Kollath
– Pentru o perioadă de cel puţin patru ore de când am mâncat dejunul Kollath, ne vom simţi plini de energie şi fericiţi. Va dispărea senzaţia de foame falsă specifică dimineţilor şi senzaţia de greutate în stomac.
– Greutatea trupului se va armoniza de la sine. Cei supraponderali se vor simţi sătui şi nu vor mai mânca atât de mult la următoarele mese, iar digestia şi pofta de mâncare a celor slabi se vor ameliora de la sine.
– Dejunul Kollath este foarte indicat pentru combaterea constipaţiei.
– Eficienţa fizică şi intelectuală sunt mult îmbunătăţite.
– Atenţia şi concentrarea, rezistenţa la stres şi mulţumirea interioară sunt mult amplificate.
– Dr. Kollath a descoperit că în multe cazuri, hrănirea regulată cu acest regim a oprit albirea părului şi a favorizat revenirea la culorea naturală a firelor de păr albe.
– De asemenea, dr. Kollath a observat multe cazuri în care paradontoza (pentru care nu există remedii nici până în prezent), nu numai că a fost oprită dar chiar a înregistrat ameliorări considerabile. Vă dorim poftă bună!
Citiţi şi:
Sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă
Antioxidanţii şi secretele lor
yogaesoteric
5 octombrie 2012
Also available in: Français