Un regat pentru un „Genschman”!

Bună ziua, mișcare pentru pace! Vă rugăm să veniți!

Președintele francez vrea să trimită soldați în Ucraina [1]; canalul de televiziune german ZDF folosește o propagandă infantil-subtilă pe canalul său pentru copii, cu scopul de a promova bombardarea Rusiei cu rachete Taurus [2], în timp ce generalii din Bundeswehr discută despre cum s-ar putea face aceasta într-o teleconferință neprotejată [3], astfel încât să poată fi auziți. Care ar fi răspunsul Rusiei după un atac asupra podului din Crimeea? Armele hipersonice rusești funcționează, iar noi nu avem nicio apărare aeriană de care să vorbim. [4] Nu suntem jucători de șah cărora nu le pasă de următoarea mutare a adversarului nostru – ne comportăm ca și cum acesta nu ar avea alte piese pe tablă în afară de rege.

Milioane de turiști traversează podul spre Crimeea în fiecare an, așa cum călătoreau odată germanii spre Marea Adriatică. Și ce s-ar petrece dacă Rusia ar arunca în aer, în schimb, podul Golden Gate din San Francisco – sau ar distruge tunelul de sub Canalul Mânecii ca răspuns la aruncarea în aer a conductelor Nord Stream? Astfel de gânduri sunt dincolo de imaginația noastră. De ce? Combinatorii confundă adesea reținerea cu incompetența. Rusia este „o benzinărie deghizată în țară” [5], a declarat senatorul american McCain în 2014, iar expresia „benzinărie cu rachete nucleare” este, de asemenea, des postată. [6] Ajustată în funcție de puterea de cumpărare, economia Rusiei este acum mai puternică decât cea a Germaniei și probabil că va depăși în curând Japonia, care se află chiar în fața ei, în timp ce Germania a căzut pe locul 7 conform acestei statistici, între Indonezia și Brazilia. Primele trei locuri sunt ocupate de China, SUA și India. [7] Aroganța merge bine în cortul de bere, la masă cu prietenii sau în camerele de ecou de pe internet. Întotdeauna au fost rostite sloganuri tranșante; ceea ce este nou este că factorii de decizie politică le iau acum ca atare.

Citește Oblomov”, mi-a spus Anastasia, din extremitatea estică a Siberiei, care acum face cercetare la GSI din Darmstadt, la o petrecere organizată de unul dintre tinerii noștri colegi de apartament. Cartea este despre un nobil care crește la țară, răsfățat și ținut departe de orice activitate:

Viața trecea pe lângă ei ca un râu liniștit; ei nu aveau decât să rămână pe malurile acelui râu și să privească fenomenele inevitabile care se ridicau pe rând, fără chemare, în fața unuia și a fiecăruia dintre ei.” [8]

Mai târziu se mută la Sankt Petersburg, trăiește din veniturile de pe moșia sa și moțăie toată ziua pe canapea. Noi nu suntem așa. Vrem ca economia noastră să crească, așa că suntem în permanență în căutare de noi experiențe, lovituri și achiziții. Carnea este vioaie, dar spiritul este leneș. Ne place să credem ceea ce ni se spune: Ceilalți sunt niște fiare stupide, iar noi suntem nobili cavaleri superiori. Bingo! Astfel dotați cu conștiința curată, ne lăsăm confortabil pe canapelele noastre ca Oblomov.

Intelectualii se mândresc cu intelectul lor și, prin urmare, cred că sunt obiectivi și imparțiali. Greșit! John Pilger, jurnalistul și documentaristul australian de renume mondial, a întâlnit-o într-o colibă din Kenya, în anii 1970, pe Leni Riefenstahl, care a fost o componentă importantă a propagandei lui Hitler cu filme de conferință de partid, precum „Triumful voinței”. „Mesajele patriotice” din filmele ei, i-a spus ea, nu depindeau de ordinele venite de sus, ci de „vidul supus” al poporului german.

Asta includea și burghezia liberală și luminată?”, a întrebat Pilger. „Da, mai ales ei”, a răspuns Riefenstahl [9].

Au existat motive pentru intervenția rusă în Ucraina, de la posibila desfășurare de rachete nucleare la doar câteva minute de zbor de Moscova, până la miile de civili uciși de unitățile ucrainene din Donbas. Dar aceasta nu era o problemă pentru noi. Nici măcar nu suntem în măsură să recunoaștem suferința altora, pentru care nu poate exista decât o singură „soluție”: „Ardeți în iad, nenorociților”.[10] În „cea mai bună Germanie din toate timpurile”, primești „Premiul pentru pace al comerțului german de carte” și „Premiul Hannah Arendt pentru gândire politică” dacă gândești așa. Nu a existat nicio „demonstrație împotriva dreptei”, ci aplauze din partea „burgheziei luminate și liberale”. Dar de ce se comportă ei așa? Încrederea neînfricată în știință și autoritate joacă un rol major. Omul este capabil să provoace o durere insuportabilă altuia dacă un om de știință în halat alb îi spune să facă asta, așa cum au demonstrat în mod impresionant experimentele lui Milgram.

Dar mai este ceva. Oamenii sunt pregătiți să accepte o anumită alocare de roluri, ca un cadru pentru gândirea lor. Acest fapt este demonstrat în mod impresionant de o relatare a evanghelistului Matei care, probabil, reflectă propria sa atitudine și nu este tipică pentru activitatea lui Iisus. Atunci când o femeie neevreică îi cere să o vindece pe fiica ei, El refuză:

Eu am fost trimis doar la oile pierdute ale casei lui Israel… Nu este drept să luați pâinea copiilor și să o aruncați la câini”. Ea îi răspunde: „Da, Doamne, dar câinii mănâncă firimiturile care cad de la masa stăpânilor lor”.[11]

Așa că el o ajută. Femeia nu se plânge, ci este recunoscătoare pentru firimiturile primite și, în disperarea ei, se supune pentru a-și ajuta fiica. Numai această descriere a devotamentului canin ne permite să înțelegem în adevărata lor măreție idealurile de libertate, egalitate și fraternitate cu care a început Revoluția Franceză.

Din nefericire, am pierdut aceste idealuri și ne comportăm ca aristocrația franceză decadentă, chiar înainte de căderea ei: ne gândim doar la propriile profituri și privilegii. Secretarul american al Apărării, fost director executiv al companiei de armament Raytheon, crede că NATO „va lupta cu Rusia dacă Ucraina pierde.”[12] Și atunci?[12] Ce urmează? Al treilea război mondial sau sinuciderea colectivă a ultimului contingent al Kievului? Pentru ce? Pentru acționarii de la Raytheon sau Rheinmetall? Pentru managerii de active occidentali care pun mâna pe solul fertil al acestei țări maltratate?[13] Ar fi bine ca acaparatorii să îi împiedice pe realiști să facă pace acolo fără să le ceară socoteală supraveghetorilor lor din NATO? Cât de jos am ajuns în ultimii 30 de ani! Promisiunile unei vieți libere și pașnice au fost cele cu ajutorul cărora Occidentul a învins comunismul stasist, nu poveștile deocheate în interesul super-bogaților și al fanteziilor lor de omnipotență.

Lacheii lași în slujba celor puternici au fost mereu cei care s-au agitat pe margine în timp ce cei curajoși au murit. Nici Macron, nici Scholz, nici Zelenski, nici Biden nu și-au servit țara ca soldați. Președinții cu experiență reală de război, precum John F. Kennedy, George Bush Sr. sau Dwight Eisenhower, au fost mai prudenți – la fel ca și politicienii germani care au experimentat războiul, precum Helmut Schmidt, Hans-Dietrich Genscher și Willy Brandt, sau au fost recunoscători pentru „harul nașterii târzii”, precum Helmut Kohl. Astăzi, veterani precum Douglas Macgregor[15], comandant de tancuri în războiul din Irak, sau fostul general Harald Kujat sunt cei care cer soluții diplomatice [16], în timp ce politicienii urlă peste mormintele celor căzuți pentru tot mai multe arme, precum hienele. Genscher a străbătut lumea fără oprire, căutând în permanență o soluție diplomatică. Ziarul satiric Titanic l-a numit „Genschman” în 1989, făcând aluzie la supereroul de benzi desenate „Batman”[17], în mod batjocoritor și admirativ în același timp. Ce avem astăzi? Baer, Bock și Zimmermann. Nu poți decât să strigi:

Un regat pentru un Genschman!

Totul ar putea fi atât de simplu. Timp de 20 de ani, Vladimir Putin a întins mâna către Occident pentru cooperare, începând cu marele său discurs din Bundestag-ul german în septembrie 2001. El s-a prezentat ca un absolvent ambițios al unei universități de elită la primul său interviu de angajare, a curtat investițiile cu rate de impozitare scăzute, a subliniat valorile comune în limba germană, a vorbit despre „fabuloasele traduceri rusești ale autorilor germani” care au păstrat „ritmul, atmosfera și frumusețea originalelor”, cum ar fi „traducerea lui Boris Pasternak din Faust”.[18]

Erau perle aruncate în fața porcilor. Aparatcikii au aplaudat energic, dar condescendența lor nu putea fi trecută cu vederea. Ei nu înțeleseseră nimic. În 2010, Putin a propus în Süddeutsche Zeitung o „comunitate economică de la Lisabona la Vladivostok”[19], iar în iunie 2021 o „zonă de cooperare și securitate comună, de la Atlantic la Pacific” în ZEIT.[20] Care a fost răspunsul? Din 2020, NATO a lansat bombardiere B52 echipate cu arme nucleare la doar câțiva kilometri de frontiera rusă. Cercetătorii în domeniul păcii numesc aceasta „declarații pe față”[21]. De asemenea, Putin a făcut campanie de susținere în SUA și în Marea Britanie, de exemplu, într-un articol lung în publicația The National Interest[22], sau în 2019 într-un interviu de 90 de minute cu Financial Times[23], care este semnificativ mai plin de substanță decât recentul interviu de două ore cu Tucker Carlson. [24] Nimic din toate acestea nu a ajutat. RAND Corporation, un influent think tank, a dat cursul de acțiune pentru SUA:

– Să ofere ajutor letal („letal aid”) Ucrainei;
– Să sprijine rebelii sirieni;
– Să promoveze schimbarea regimului din Belarus;
– Să exploateze tensiunile din Caucazul de Sud;
– Să reducă influența Rusiei în Asia Centrală;
– Să conteste prezența rusă în Moldova. [25]

Care este rezultatul? NATO va pierde războiul. Ucraina ajunsese la o soluție bună cu acordul de la Istanbul la sfârșitul lui martie 2022 și cu un milion de morți și răniți mai puțin decât astăzi. Olexandr Cealîi, un diplomat experimentat, care a fost prezent de partea ucraineană, afirmă în retrospectivă:[26]

A fost decizia personală a lui Putin de a accepta acest comunicat, care era foarte departe de propunerile inițiale ale Rusiei de la Minsk. El a reușit să găsească un compromis foarte real. Putin își dorea cu adevărat un acord pașnic cu Ucraina. Este foarte important să ne amintim asta.

A plecat. Acum nu poate fi decât mai rău. Nu ne dorim un război total. Nu va duce doar la prăbușirea Ucrainei, ci și la pierderea coeziunii sociale în Europa, la un catharsis comparabil doar cu capitularea Germaniei în 1945 – și, în cel mai rău caz, la un schimb de lovituri nucleare. Marile și importantele baze americane, precum Ramstein, Wiesbaden și baza de arme nucleare de la Büchel, se vor număra probabil printre țintele preferate.

Bună ziua, mișcare pentru pace! Vă rugăm să veniți! Dacă steagul alb nu va fi arborat în Berlin în curând, îmi voi arde public cartea de identitate militară, făcând referire la articolul 26 din Legea fundamentală. O revoltă a foștilor „cetățeni în uniformă”, a sute de mii de bărbați cu experiență, tați și bunici, ar fi un semnal clar pentru haita de idioți fără scrupule, care ne vor târî în abis cu sloganurile lor lapidare, dacă nu-i oprim.

În Oblomov al lui Goncharov, așa cum nu este neobișnuit în romanele rusești, există un german care reprezintă „perseverența”, „munca grea, câștigarea laborioasă a banilor […] manierele”, precum și „grosolănia, încrederea în sine și aroganța […] prin intermediul unui mileniu de drepturi civile elaborate”. Poate că acestea nu sunt cele mai plăcute virtuți, dar cu siguranță nu sunt nici cele mai rele. Ar fi bine să reflectăm din nou asupra lor.

Un articol de opinie de Stefan Nold

Surse și note:

[1] Fasbender, Thomas (27.2.2024) Geniul a ieșit din sticlă: Macron vorbește despre trupe pentru Ucraina. https://www.berliner-zeitung.de/politik-gesellschaft/geopolitik/frankreichs-praesident-macron-spricht-von-truppen-fuer-die-ukraine-kommentar-li.2191268. Berliner Zeitung: Berlin.

[2] Bianca (28.2.2024) Bianca (28.2.2024) UnLogo: Fără Taurus pentru Ucraina? https://www.instagram.com/p/C32kJuILNX8/ Kinderkanal des ZDF: Mainz.

[3] Maier, Michael (1.3.2024) Înregistrare audio explozivă: Rachete Taurus pentru atacul asupra podului din Crimeea? https://www.berliner-zeitung.de/wirtschaft-verantwortung/brisanter-audio-mitschnitt-taurus-raketen-fuer-angriff-auf-krim-bruecke-li.2192733 Berliner Zeitung: Berlin.

[4] Macgregor, Douglas (29.2.2024) „Nu avem o apărare aeriană integrată la granița estică a Europei de Vest. Cu alte cuvinte: între noi și ruși nu există aproape nicio capacitate de apărare aeriană, de rachete aeriene și de apărare.” Interviu cu Andrew Napolitano. https://www.youtube.com/watch?v=NF5482UbzII

[5] McCain, John (22 aprilie 2014) „Rusia este o benzinărie, mascată ca o țară”. Interviu cu Candy Crowley. https://www.youtube.com/watch?v=r5LyDd4vQPk CNN.

[6] Harari, Yuval Noah (22 martie 2022). „Rusia este o benzinărie cu bombe nucleare. Când petrolul va coborî la 20 USD pe baril, regimul Putin este terminat”. https://twitter.com/harari_yuval/status/1499394963896823819?lang=de

[7] World Economics (mai 2023) Statistici: Economii după mărimea PIB-ului (în paritatea puterii de cumpărare) https://www.worldeconomics.com/Rankings/Economies-By-Size.aspx World Economics: Londra.

[8] Goncharov, Ivan (1859) Oblomov. Traducere germană: Clara Brauner (1980) Partea I, capitolul 9: pp. 162-163, partea a II-a, capitolul 1: pp. 210-211. Ed. a II-a (1987) Manesse: Zurich.

[9] Pilger, John (8.9.2022) Silencing the Lambs. How Propaganda works, https://johnpilger.com/articles/silencing-the-lambs-how-propaganda-works-ed. Original: Festivalul Mondial de la Trondheim, Norvegia, (6.9.2022)

[10] Zhadan, Serhij (2022) Cerul deasupra Harkovului. Traducere de Sabine Stöhr, Juri Durkot și Claudia Dathe. Suhrkamp: Berlin. Citat din: K: Franz Alt (22.10.2022) Friedenspreis für Russenass. https://www.telepolis.de/features/Friedenspreis-fuer-Russen-Hass-7317325.html?seite=all Heise Medien GmbH: Hanovra.

[11] Mt 15, 21-28: Biblia după traducerea lui Martin Luther. Societatea Biblică Germană (1984): Stuttgart.

[12] Austin, Lloyd (29.2.2024): Audierea în plenul comisiei: O analiză a absenței neanunțate a secretarului apărării Austin: „Și, sincer vorbind, dacă Ucraina cade, chiar cred că NATO va lupta cu Rusiahttps://www.youtube.com/watch?v=ZKdg6H71dbo (2:17:25) Comisia pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților a SUAWashington D.C.

[13] Autor invitat și journalististenwatch.com (23 feb 2023) Ucraina este cumpărată fără reținere de investitorii americani https://derstatus.at/welt/selenski-larry-fink-380.html. The Status/ JJMB Media GmbH: Viena.

[14] von der Schulenburg, Michael (17.2.2024) Scenariu spectaculos: Rușii și ucrainenii își încheie singuri războiul? https://www.berliner-zeitung.de/politik-gesellschaft/geopolitik/spektakulaeres-szenario-beenden-russen-und-ukrainer-ihren-krieg-auf-eigene-faust-li.2187507 Berliner Zeitung: Berlin.

[15] MacGregor (1.8.2023) Faceți pace, proștilor! Războiul prin procură al Americii cu Rusia a transformat Ucraina într-un cimitir. https://www.theamericanconservative.com/make-peace-you-fools/ The American Conservative. The American Ideas Institute: Washington D.C.

[16] Brandt, Peter, Hajo Funke, Harald Kujat și Horst Teltschik (18.8.2023) Încheierea războiului cu o pace negociată https://www.zeitgeschehen-im-fokus.ch/de/newspaper-ausgabe/sonderausgabe-vom-28-august-2023.html Zeitgeschehen im Fokus: CH Dietikon

[17] Hildebrand, Kathleen (2 aprilie 2016) Genschman salvează lumea. https://www.sueddeutsche.de/medien/tod-des-frueheren-aussenministers-genschman-rettet-die-welt-1.2931596 Süddeutsche Zeitung GmbH: München.

[18] Putin, Vladimir (25.9.2001) Discurs în Bundestagul german https://www.bundestag.de/parlament/geschichte/gastredner/putin/putin_wort-244966 Bundestagul german: Berlin.

[19] Putin, Vladimir (25 noiembrie 2010) De la Lisabona la Vladivostok. Pledoarie pentru o comunitate economică. www.sueddeutsche.de/wirtschaft/putin-plaedoyer-fuer-wirtschaftsgemeinschaft-von-lissabon-bis-wladiwostok-1.1027908 Süddeutsche Zeitung: München.

[20] Putin, Vladimir (22 iunie 2021). Invazia Uniunii Sovietice: Să fim deschiși, în ciuda trecutului. https://www.zeit.de/politik/ausland/2021-06/ueberfall-auf-die-sowjetunion-1941-europa-russland-geschichte-wladimir-putin ZEIT online GmbH: Hamburg.

[21] Zwerger, Patrick (8.9.2020) Bomber Task Force: B-52-urile USAF se apropie de peninsula Crimeea. https://www.flugrevue.de/militaer/b-52-der-usaf-naehern-sich-der-halbinsel-krim/ Motor Presse Redaktion Flug-Revue: Stuttgart.

[22] Putin, Vladimir (18.6.2020) Adevăratele lecții ale celei de-a 75-a aniversări a celui de-al Doilea Război Mondial. https://nationalinterest.org/feature/vladimir-putin-real-lessons-75th-anniversary-world-war-ii-162982 The National Interest: Washington DC

[23] Putin, Vladimir (5.7.2019) Interviu cu editorul Lionel Barber și cu șeful biroului din Moscova al FT, Henry Foy. https://www.ft.com/video/d62ed062-0d6a-4818-86ff-4b8120125583 Financial Times: Londra.

[24] Putin, Vladimir (6.2.2024) Interviu cu Tucker Carlson https://tuckercarlson.com/the-vladimir-putin-interview/ TCN Tucker Carlson Network / Last Country Inc: Carson City, Nv. SUA.

[25] Dobbins, James, Raphael S. Cohen et. al. (2019) Extending Russia. Competing from Advantageous Ground. Cuprins vi: Capitolul 4: Măsuri geopolitice p. 95 – 136. https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR3063.html Rand Corp.: Santa Monica.

[26] Chalyj, Oleksandr (5.12.2023) (fost ministru adjunct de externe al Ucrainei) în: Chalyj, Oleksandr (5.12.2023) (fost ministru adjunct de externe al Ucrainei), în Breaking the Stalemate to Find Peace: The Russia-Ukraine War – A Geneva Security Debate: „Iar [comunicatul] de la Istanbul a fost decizia sa personală de a accepta textul acestui comunicat care era total departe de propunerea inițială a Rusiei, propunerea de ultimatum a Rusiei, pe care au pus-o în fața delegației ucrainene la Minsk. Astfel, a reușit să găsească un compromis foarte real. Așadar, Putin a vrut cu adevărat să ajungă la un acord pașnic cu Ucraina. Este foarte important să ne amintim acest aspect.” https://www.youtube.com/watch?v=t2zpV35fvHw  (minutul 24:30 – 29:40). Centrul pentru politica de securitate de la Geneva: Geneva.

(Pagini de internet consultate între 1 martie și 7 martie 2024)

Citiți și:
Adrian Onciu: La arme!
Viktor Orbán anunță un Vișegrad paralel cu Austria, Serbia și Slovacia și sfârșitul hegemoniei Occidentului
Sclavia modernă

 

yogaesoteric
24 martie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More