Un studiu îngrijorător arată că, din cauza digitalizării, tinerii din Generația Z își pierd capacitatea de a scrie de mână, abilitate pe care umanitatea o are de 5.500 de ani, și de a formula texte complexe

Cercetătorii de la Universitatea Norvegiană din Stavenger au descoperit că tinerii din Generația Z își pierd capacitatea de a scrie de mână. Umanitatea posedă această abilitate de 5.500 de ani, potrivit neuro360.

Au fost examinați 585 de elevi din 33 de școli. 40% dintre elevi și-au pierdut capacitatea de a scrie texte de mână din cauza digitalizării.

Simultan, profesorii din Turcia au avut experiențe similare cu elevii din această generație.

Într-un articol publicat în Türkiye Today, profesorul Nedret Kiliceri vorbește despre faptul că tinerii nu cunosc regulile de bază de scriere. Aceștia s-au născut într-o lume digitală și le lipsește practica în a scrie texte de mână.

Scrisul elevilor este fie înclinat în jos, fie în sus, iar scrisul lor de mână este adesea ilizibil. Ei erau mai obișnuiți să scrie cu pix pe hârtie, dar astăzi sunt expuși la ecrane și tastaturi de la o vârstă fragedă. Drept urmare, scrisul lor de mână are de suferit, mai ales în liceu și universitate”, a spus el.

De asemenea, tinerilor din Generația Z le lipsesc capacitățile de a formula idei complexe în cadrului unui text. Ei scriu doar propoziții simple, de cele mai multe ori sub 10 cuvinte.

Ei preferă propoziții individuale, de sine stătătoare, în locul paragrafelor care reunesc propoziții coerente.

Elevii de astăzi preferă să transmită informații de bază în doar câteva cuvinte. Caută să rezume ideile în mai puțin de 10 cuvinte”, a explicat profesorul.

Citiți și:
Irina Bazon: Digitalizarea școlii și alinierea învățământului românesc la agenda tehnocratică și transumanistă
Prof. Nina Vasile: Cu cât urcă gradul de digitalizare, cu atât scad competențele cognitive ale elevilor. Scrisul de mână se uită, greșelile gramaticale devin normă

 

yogaesoteric
15 februarie 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More