Un vis frumos e gata sa se realizeze: Energie «stelară» pentru toată lumea!
Un obiectiv ambiţios al oamenilor de știință a fost realizarea unui reactor nuclear de fuziune, care să poată produce energie în aceeași manieră în care o produce… Soarele. Sau alte stele similare. Noua tehnologie ar putea oferi întregii planete energie în mod nelimitat. O energie nepoluantă! Acum, oamenii de știință anunţă că s-au făcut noi pași în această direcție.
Conform unui material recent publicat în jurnalul Nature Comunications, Wendelstein 7-X, o instalație experimentală germană de obținere a energiei prin fuziune, funcționează exact așa cum a fost anticipat și, prin urmare, ne aflăm pe drumul cel bun pentru obținerea de energie ieftină, curată, pentru toată lumea. Noul sistem, demn de era spațială, este numit și stellarator. Acesta a generat o primă tranșă de plasmă de hidrogen, atunci când a fost pus în funcțiune (la începutul lui 2016). Complexa instalație funcționează într-un mod diferit de un reactor tradițional, de fisiune, care desface elementele grele în părțile lor componente. Wendelstein 7-X este un reactor de fuziune care unește nucleele atomilor ușori, formând atomi grei.
Prin acest proces, care se petrece și în miezul Soarelui (producându-se heliu prin fuziunea atomilor de hidrogen), rezultă imense cantități de energie, fără a rămâne în urmă substanțe primejdioase, deșeuri radioactive. Ce „combustibil” ar fi necesar pentru un astfel de reactor? Hidrogenul, un element găsit la tot pasul, în apă (H2O). Oceanul planetar, mările, lacurile, râurile sunt sursele cele mai la îndemână de hidrogen.
O problemă mai mare a fost ridicată de către temperaturile colosale, care sunt generate pentru a aduce hidrogenul în stare plasmatică. Plasma e atât de fierbinte încât nu există pe Terra vreun material care să-i reziste la un contact nemijlocit. Dar aici intervine spiritul inovator al oamenilor de știință.
Instalația W7-X încorporează o soluție tehnică prin care plasma aflată la 80 de milioane de grade Celsius nu intră în contact direct cu pereții containerului. Se folosesc bobine supraconductoare, pentru a produce câmpuri magnetice ce delimitează plasma de pereții containerului special, în apropierea cărora sunt generate temperaturi extrem de scăzute, vecine cu zero absolut.
W7-X este cel mai mare și mai complex stellarator din lume, fiind deservit de către Institutul Max Planck pentru Fizica Plasmei (Germania). Pentru continuarea proiectului este necesară o largă colaborare internațională.
În program s-au implicat și cercetătorii americani. Unul dintre aceștia, pe nume David Gates, susține că, dacă sunt utilizate în mod adecvat, reactoarele de fuziune pot furniza tuturor consumatorilor de pe Terra o energie curată, sigură și, cel mai important, inepuizabilă. Numai resursele de hidrogen ale Terrei ne-ar furniza suficient „combustibil” cât să ne ajungă zeci de mii de ani. Singura substanță ce rezultă de pe urma producției de energie prin fuziune este heliul, un gaz inert.
Toate națiunile de pe planetă ar putea avea acces la o astfel de energie, dacă proiectul se va desfășura bine, fără dificultăți neașteptate care ar surveni pe parcurs, dar este necesară o vastă colaborare internațională, pentru a fi materializat acest deziderat. Vi se pare prea frumos ca să fie adevărat?
Vestea cea nouă e de natură să-i bucure pe toți oamenii obișnuiți. Dar ar fi interesant de știut, de exemplu, cum sunt receptate astfel de noutăți la nivelul marilor operatori din domeniul extracției și procesării combustibililor fosili sau a operatorilor economici care mențin în funcțiune termocentrale.
Un mic amănunt: Germania are planuri serioase de închidere a centralelor nucleare clasice, mai ales după ce s-a întâmplat la Fukushima în 2011. O centrală nucleară nemțească înființată în 1981 a fost deja închisă. Este urmărită trecerea pe energii regenerabile.
Citiţi şi:
Tehnologia Keshe – o posibilă cale de a revoluţiona umanitatea (I)
Tehnologia extraterestră şi secretele guvernamentale (I)
Bizara «îngropare» a invențiilor de tipul free energy și sfârșitul suspect al câtorva cercetători geniali
yogaesoteric
6 martie 2017
Also available in: English