Una dintre cauzele depopulării României: adoptarea stilului de viață occidental, bazat pe muncă și plăcere, neglijarea familiei

România este una dintre cele mai îmbătrânite țări din Europa, dar va deveni și mai bătrână în următorii ani, arată datele Diviziei specializate a ONU publicate în iulie 2024. Anul acesta am urcat pe locul al 12-lea, iar în câțiva ani intrăm în top 8 al celor mai bătrâne națiuni din lume, precizează Hotnews.

Pe primul loc este Japonia, unde aproape 30% din populație depășește 65 de ani. Este urmată de Italia, Portugalia, Grecia și Germania, care din „locomotiva” Europei a ajuns „pacientul” ei, precizează sursa citată.

Dezastrul României vine într-un context special: în 1989, țara era în creștere demografică și un număr crescut de tineri. În doar 30 de ani, situația s-a inversat dramatic. Una dintre cauze este copierea stilului de viață occidental.

Situația României este oarecum diferită. Ieșită de o generație din comunism, țara s-a grăbit să recupereze decalajele față de Occident, importând modelul acestora: amânarea căsătoriilor, scăderea ratelor de fertilitate (femeile preferând să-și creeze un confort financiar înainte de conceperea primului copil, prioritizând cariera ș.a.m.d.). De asemenea, emigrarea a avut un important cuvânt de spus”, precizează Hotnews.

Hotnews se referă la decalaje economice, dar ignoră realitatea că Occidentul era într-o prăbușire demografică la momentul respectiv, aspect „omis” cu abilitate din ceea ce li se spunea românilor despre Europa.

Îmbătrânirea populației duce și la deteriorarea relațiilor familiale, după cum spunea și academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, de la prezidiul Academiei Române.

În ultimii ani asistăm la o degradare a familiei. Această degradare a început odată cu emanciparea femeilor. Această emancipare a adus creșterea rolului lor în viața economică, socială, politică. Un progres foarte important, desigur. Dar pentru ideea de familie a fost o enormă pierdere.

Un alt element care a dus la degradarea familiei a fost revoluția anti-tradiționalistă din anii 1969-1970, urmată de fenomenul hippie, fenomen în cadrul căruia familia a fost înlocuită de cu totul alte forme în care un rol important l-a avut eliberarea sexuală, teribilismul comportamental și vestimentar, dar și cultivarea urii față de tot ce e tradițional.

La aceste două elemente a contribuit și medicina, prin două căi. Prima, apariția penicilinei. Penicilina a eliberat cuplurile de spaima sifilisului. Toate cuplurile erau terorizate de spaima sifilisului. Această spaimă era mult mai mare decât spaima de a avea SIDA în epoca noastră. Iar al doilea pilon al contribuției medicinei a fost apariția anti-concepționalelor, care a permis cuplurilor să-și regleze fertilitatea.

Această degradare a familiei se reflectă în multe locuri, dar poate cel mai important impact l-a avut în scăderea natalității. Nu doar în România, ci în multe țări. Din păcate, acest aspect este foarte grav și se datorează faptului că tinerii nu se mai căsătoresc sau o fac prea târziu ca să aibă timp să facă copii. Iar când fac copii, fac unul sau doi. Problema celui de-al treilea copil, care este salvatorul demografiei, aproape că nu se mai pune.

Citiți și:
Dr. Geanina Hagimă: Depopularea în ritm accelerat a României a continuat „pașnic” prin scăderea natalității în 2022-2023. Cui îi mai pasă?
Pentru prima dată în istorie, populația României a crescut pe baza imigranților veniți la muncă

 

yogaesoteric
7 octombrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More