Unele pericole nebănuite ale fertilizării in vitro
de Rafael Matei
Una dintre excentricitățile prezentului este fertilizarea in vitro (FIV), prin intermediul căreia au fost aduși pe lume în ultimii 20 de ani peste cinci milioane de copii. Această practică intens promovată de unele cadre medicale, rămâne totuşi controversată. Numeroase cercetări medicale arată că fertilizarea in vitro prezintă unele pericole nebănuite atât pentru mamă și pentru copiii concepuți în acest mod, cât și pentru cuplu.
Rata mare de pierdere a sarcinilor și chiar de deces a fătului – 90% dintre embrionii implantați nu supraviețuiesc – poate genera veritabile șocuri psiho-emoționale celor doi părinți. Mamele urmează tratamente masive cu hormoni artificiali care le dereglează puternic echilibrul somatic şi psihic, ajungându-se până la depresii severe.
În numeroase cazuri, copiii rezultaţi prin fertilizare in vitro prezintă tulburări cerebrale, cardiace, întârzieri de creştere, malformaţii genitale precum şi alte anomalii, inclusiv genetice. În plus, chiar dacă acești bebeluși ajung să supraviețuiască, starea lor de sănătate este precară pe termen lung, fiind predispuși la infecţii, boli respiratorii, inflamatorii şi tulburări neurologice. De asemenea, faptul că au fost concepuți în „eprubete” nu îi scutește de moștenirea problemelor de infertilitate ale părinților.
Cele mai multe clinici în care se realizează FIV prezintă extrem de sumar sau chiar omit să amintească pericolele pentru sănătate pe care metoda le implică, astfel că ea devine foarte tentantă pentru cuplurile care au probleme de procreere. Pe de altă parte, destul de mulți își doresc cu disperare un copil al lor și ar face orice să îşi îndeplinească visul, chiar dacă acesta presupune să își asume riscuri serioase. În consecință, așa cum a evidențiat un studiu publicat în 2014 în Jurnalul Medical Britanic, procedeul FIV este „supra utilizat”, cu toate că înainte de a recurge la această metodă femeile ar trebui să se asigure că aceasta este ultima lor posibilitate de a avea copii.
La o primă privire am putea spune că această tendință respectă legea cererii și ofertei, deși problemele legate de sănătatea oamenilor nu ar trebui să fie tratate niciodată ca un subiect comercial. Absența unei informări adecvate asupra implicațiilor procedeului FIV arată că cel puțin o parte a lumii medicale speculează dorințele intense ale cuplurilor în scopul obținerii de profituri financiare substanțiale. Lipsa de moralitate a unor cadre medicale se combină cu orgoliul nebunesc al cercetătorilor materialiști, care își imaginează că viața se rezumă la o serie de procese biologice pe care ei le pot manipula și controla după cum consideră de cuviință.
Derapajele științei sunt departe de a fi sancționate de societatea bolnavă în care trăim. Speculând situații cu impact emotional puternic asupra maselor, guvernanții din mai multe țări urmăresc să introducă legi extreme de permisive care deschid practic calea tuturor posibilităților în materie de concepție artificială.
Numeroase cercetări avertizează asupra sănătăţii precare a copiilor concepuţi artificial
Un raport surprinzător de negativ din partea Consiliului pentru Cercetări Medicale din Anglia (MRC – Medical Research Council) a ajuns la concluzia că în ciuda a ceea ce se considera în mod obișnuit, sănătatea pe termen lung a bebeluşilor FIV este „relativ slabă” în comparaţie cu cea a copiiilor concepuți cu ajutorul altor tehnici medicale. Se pare că unii pacienţi sunt „gata să fie supuşi oricărui gen de tratament care ar putea să îi ajute să conceapă”, fără să considere implicaţiile pe termen lung. „Datorită faptului că adesea cuplurile doresc să meargă oricât de departe în dorinţa de a avea un copil, devine de maximă importanţă supravegherea sănătăţii acestor copii din momentul în care sunt concepuţi şi până atuci când sunt suficient de maturi încât să îşi întemeieze propriile familii.” afirmă MRC.
Un studiu medical recent, la care au participat 15 experţi, a evidențiat că bebelușii concepuţi prin FIV pot avea presiune arterială ridicată, obezitate, diabet şi mult mai des disfuncţii vasculare generalizate în comparaţie cu copiii concepuţi pe cale naturală. „Până când aceste îngrijorări vor fi rezolvate, FIV ar trebui utilizată cu prudenţă atunci când beneficiile sunt nesigure sau atunci când şansele concepţiei naturale sunt încă rezonabile”, afirmă autorii studiului.
Tessa Rosenboom, cercetătoare la Spitalul universitar din Amsterdam (AMC) a concluzionat în urma unor cercetări asupra copiilor FIV că ei au „o sănătate puțin mai precară, pentru care pe moment nu există o explicație”.
Autoritatea pentru Fertilizare Umană şi Embriologie a cerut MRC să cerceteze potenţialul pericol pentru sănătate a tehnologiei pentru reproducere. Studiul MRC, derulat pe durata a doi ani, a evidenţiat existența unor riscuri mai mari în cazul metodei de implantare a mai multor embrioni, subliniind faptul că şi sarcinile rezultate de pe urma implantării unui singur embrion sunt „mult mai predispuse, în comparaţie cu sarcinile naturale, să dezvolte complicaţii şi rezultate nesatisfăcătoare atât pentru mamă cât şi pentru făt.” În mod curios, studiul MRC s-a intitulat „Reproducerea asistată: un viitor sigur şi luminos”. Rezultate similare au fost obținute și în urma altor cercetări, dar ele nu au ajuns aproape deloc la cunoștința publicului.
Un alt studiu medical, efectuat de Universitatea din California, a ajuns la concluzia că, copiii născuţi prin FIV sunt mult mai predispuşi să fie diagnosticaţi cu autism, cancere în copilărie şi paralizie cerebrală. Cercetătorii au utilizat peste 19 000 de dosare medicale pentru a compara bebeluşii aduși pe lume de femei fertile cu cei ai femeilor care au conceput după tratamente de fertilitate şi cu cei care au fost concepuți natural după o perioadă lungă de infertilitate. Printre altele au descoperit că bebelușii născuţi de femeile infertile erau cu 40% mai predispuşi de a avea tulburare hiperactivă de deficit de atenție (ADHD, o tulburare din spectrul autismului) şi 20% mai predispuşi de a se naşte cu o greutate sub medie.
Potrivit unui studiu suedez, copiii FIV sunt de trei ori mai predispuşi în comparaţie cu cei concepuţi natural să facă paralizie cerebrală indiferent că sunt copii unici, gemeni sau tripleţi.
Un studiu Australian publicat în prestigiosul The New England Journal of Medicine a descoperit că bebelușii FIV sunt de trei ori mai predispuşi să fie diagnosticaţi cu defecte de naştere multiple în primul lor an de viaţă în comparaţie cu copiii procreaţi natural. De asemenea, incidența afecţiunilor cardiovasculare, genitourinare, cromozomiale şi musculare este mai ridicată în cazul lor.
Un studiu recent din Marea Britanie a concluzionat că bebelușii FIV prezintă un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta sindromul Beckwith – Wiedemann, o afecţiune genetică caracterizată de creştere exagerată, anormalităţi ale rinichilor şi predispoziţie în a dezvolta tumori. Dat fiind această posibilitate, autorii au precizat că acești copii ar trebui să fie atent monitorizaţi pe parcursul primului an de viaţă.
Doctorul Wolf Reik, unul dintre autorii studiului, a adăugat că unele cercetări au sugerat un risc crescut pentru copiii FIV de a dezvolta sindromul Angelman, o afecţiune genetică complexă care afecteză în primul rând sistemul nervos. „Desigur că majoritatea copiilor FIV se nasc sănătoşi şi fericiţi dar părinţii ar trebui să fie informaţi asupra riscurilor potenţiale care există. Consider, de asemenea, că lumea medicală nu a luat în considerare necesitatea monitorizării sănătăţii pe termen lung a acestor copii. De exemplu, eu nu cunosc despre exsitenţa niciunui studiu asupra ratelor de cancer la copiii FIV. Cercetări pe această temă sunt extrem de necesare.” – a afirmat dr. Reik.
Colegiul Imperial din Londra a realizat un studiu asupra a 900 de băieţi şi fete care au fost tratați pentru viermi intestinali, infecţii ale urechilor, răceli şi infecţii. O treime dintre acești copii fuseseră concepuţi prin FIV. S-a descoperit că în cazul lor unele afecţiuni ale creierului erau mult mai frecvente și, de asemenea, ei erau mult mai predispuşi la infecţii, astm, artrită reumatoidală – afecținui legate de sistemul imunitar. Studiul a arătat totodată că aceşti copii au fost spitalizaţi mult mai des decât ceilalţi copii de aceeaşi vârstă. Marjo-Riitta Jarvelin, doctorul pediatru care a coordonat cercetările a afirmat: „De cele mai multe ori totul pare să fie în regulă. Dar este foarte important să oferim informaţii exacte şi să spunem familiilor că pot exista şi unele riscuri, despre care e posibil să nu ştim încă nimic.”
Un pionier al terapiilor de concepție asistată, profesorul Lord Robert din Marea Britanie a avertizat că la ora actuală „norii au început să apară” asupra acestor metode; practic copiii şi femeile sunt utilizaţi acum într-un „experiment în masă” de către comunitatea medicală, care utilizează tehnici înainte ca acestea să fie cercetate cu atenţie.
Potrivit a două studii medicale care au apărut în SUA există un risc crescut de a face cancer ovarian pentru femeile care apelează la metode artificiale de inducere a ovulaţiei. Pericolul este mai mare pentru femeile care apelează la FIV şi nu rămân însărcinate şi pentru cele care utilizează medicamentul citrat de clomifen (pentru stimularea artificială a ovulaţiei) pentru mai mult de 12 luni.
Injectarea intracitoplasmatică de spermatozoizi este unul dintre cele mai periculoase procedee FIV
Injectarea intracitoplasmatică cu spermă (ICSI) este cel mai popular tratament de fertilizare artificială din Anglia, fiind utilizat în 52% din cazuri. Metoda este indicată atunci când problemele de fertilitate ale cuplului se datorează bărbatului, și constă în injectarea unui singur spermatozoid într-un ovul. Însă în felul acesta mecanismele naturale ale trupului de a selecta spermatozoizii sunt ocolite, existând riscul utilizării unei sperme cu o calitate genetică slabă.
Un studiu efectuat în urmă cu doi ani de o echipă de cercetători din Marea Britanie a condus la rezultate șocante: femeile care apelează la ICSI sunt de două ori mai predispuse să conceapă copii cu defecte de naştere decât restul populaţiei. Cercetările au inclus 300 000 de nașteri, evidențiind că un copil din zece concepuţi prin ICSI are un defect – dublu faţă de nivelul general al populaţiei. În urma publicării acestor rezultate, numeroşi experţi au afirmat că ICSI ar trebui să fie utilizată doar în cazul în care nu mai există nicio altă alternativă medicală şi au cerut să fie constituită o bază naţională de date a copiilor născuţi prin FIV pentru a uşura cercetările asupra efectelor pe termen lung a tratamentelor de fertilizare artificială.
Studiul a stârnit o alertă majoră după ce a dezvăluit că tratamentul ICSI, folosit de către aproximativ 23 000 de femei pe an în Marea Britanie, înregistrează o probabilitate foarte mare de a avea un copil cu anomalii genetice și serioase probleme de sănătate (incluzând afecţiuni ale inimii, ale plămânilor, ale creierului şi ale sângelui).
Coordonatorul studiului, profesorul Michael Davies de la universitatea din Adelaide, a afirmat: „Cunoaştem în urma studiului că metoda FIV clasică este sigură dar în acelaşi timp am descoperit că ICSI are o curbă de risc «până la cer».” „Aceasta este o tehnologie care operează la limitele absolute ale cunoaşterii actuale şi este necesar să ne întrebăm cât de repede ar trebui să fie implementate astfel de metode?”
Cercetători olandezi au descoperit că bebelușii concepuți prin această metodă prezintă o disponibilitate de 5-7 ori mai mare de a dezvolta o formă rară de cancer la ochi în comparaţie cu cei procreaţi natural.
Utilizarea intensivă a ICSI a ridicat suspiciunea că unele clinici ar recurge la ea pentru a-și creşte profiturile, în condițiile în care procedura este mult mai costisitoare decât FIV-ul clasic.
***
Katy şi David Shiers au apelat la ICSI pentru conceperea fiicei lor Grace. După un ciclu de FIV care nu a dat rezultate pozitive, cuplul din Waterlooville, Hampshire, au apelat la metoda ICSI, în cadrul Clinicii de Fertilitate Wessex din Southampton. Grace, acum în vârstă de trei ani, s-a născut prematur, la 26 de săptămâni și a dezvoltat un chist pe creier şi probleme la rinichi. Doamna Shiers a fost nevoită să se dedice exclusiv îngrijirii lui Grace. „Atunci când Grace se afla la secţia neonatală intensivă aş spune că peste 80% dintre bebeluşii de acolo fuseseră concepuţi artificial. Aş fi fost mult mai fericită dacă cineva mi-ar fi spus despre riscurile care există. Nu îmi amintesc ca vreun doctor să fi făcut asta atunci. Atunci când cineva este atât de disperat să aibă o familie aşa cum eram noi, cineva poate să îţi spună că se va naşte cu trei capete şi nu ţi-ar păsa. Dacă vreun doctor ar fi zis că există un risc scăzut ca bebeluşul să fie handicapat eu m-aş fi gândit că există o şansă mare ca acesta să fie sănătos. Aş susţine 100% orice acţiune de a pune în gardă părinţii care recurg la FIV despre problemele care ar putea apărea pentru a evita şocul pe care noi l-am trăit.”
Implicaţiile morale ale FIV
În contextul problemelor medicale – multe, așa cum am arătat, insuficient cunoscute și dificil de estimat – pe care metodele de fertilizare in vitro le implică, realitatea ne arată că situația poate deveni chiar halucinantă. În prezent, pe lângă cuplurile de homosexuali care văd în această metodă șansa lor de a avea copii proprii (cel puțin pe jumătate), au apărut și cupluri de bunici care își doresc nepoți concepuți în eprubetă!
Procurorul general de Stat din Israel a autorizat un cuplu de bunici să folosească sperma congelată a fiului lor, decedat într-un mod tragic la vârsta de 27 de ani, pentru a obține, cu ajutorul unei mame purtătoare, nepotul atât de dorit. „Am donat organele lui, de ce nu am putea să îi folosim și sperma?”, întreabă cu inocență Mali și Dudi Ben-Yaakov, ca și cum generozitatea lor ar trebui să fie recompensată. Ea a şi fost răsplătită, cu acordul procurorului general, un anume Yehuda Einstein, după a cărui părere este justificată folosirea spermei congelate a fiului decedat, pentru că aceasta reprezintă „aspirația de a-și împlini dorințele cele mai profunde și fundamentale ale omului.” Pe scurt, procurorul urmăreşte să ne convingă că a refuza ajutorul de a procrea acestui cuplu de viitori bunici ar fi o crimă împotriva umanității.
O asemenea decizie nu este nici neașteptată, nici șocantă pentru legislația din această țară: odată admis principiul că orice femeie, chiar dacă a trecut de vârsta la care poate să rămână însărcinată, are dreptul să obțină o inseminare, odată admis principiul că orice cuplu, chiar și infertil de la natură, are dreptul să poată beneficia de un ajutor pentru a se reproduce, ar fi „nedrept” să li se refuze un copil unor bunici care au fost privați de acest drept al lor de un eveniment tragic.
În România, un caz care a stârnit multă vâlvă la vremea respectivă, este cel al Adrianei Iliescu, femeia care la vârsta de 66 de ani a „făcut” un copil prin metoda fertilizării in vitro. Atât Adriana cât şi doctorul Bogdan Marinescu care a ajutat-o să „conceapă” au intrat cu acea ocazie în cartea recordurilor. Mass-media, atât cea din ţară cât şi cea de peste hotare au prezentat cu aplomb ştirea senzaţională a femeii care, grație progreselor științei, a reuşit să aibă un copil la vârsta senectuții. În timp ce la noi în ţară doctorul Marinescu nici nu a catadicsit să anunţe comunitatea medicală de intenţiile sale, în ceea ce priveşte legislaţia din alte ţări, această situaţie grotească ar fi fost considerată un experiment ilegal. Dincolo de aceasta, ne întrebăm ce fel de om va deveni fetiţa Adrianei Iliescu, în condiţiile în care este crescută de o bunică septuagenară care o va lăsa în curând singură pe lume?
Utilizarea excesivă a metodelor FIV și presiunea exercitată în unele țări pentru a adopta legi permisive în materie de procreere, conturează din ce în ce mai clar tendinţa actuală de a distruge familia tradiţională şi identitatea sexuală a fiinţelor umane. În talmeș-balmeșul societății actuale, cuplurile de homosexuali, a căror căsătorie este recunoscută legal în tot mai multe state, devin egale oricărui alt cuplu normal.
În Franța, solicitanții cărții de familie numeroasă trebuie să indice în formular „părintele nr. 1” și „părintele nr. 2” și în plus „tatăl” și „mama”. Ca o excentricitate supremă, un cuplu care să zicem că ar fi compus dintr-un bărbat și o femeie căsătoriți, având trei copii născuți cât de se poate de natural, se văd prin urmare forțați să facă ingrata alegere prin care sau tatăl sau mama să fie părinte nr. 1, respectiv nr. 2; așteptând părintele nr. 3, care ar putea fi o mamă purtătoare sau, de ce nu, o bunicuță singură.
Ceea ce legea a permis „cuplurilor” homosexuale, nu are cum să nu permită și oricărei alte persoane care își dorește un copil sau, de ce nu, un bebeluș.
Atunci când ovocitele unei femei perfect sănătoase, care nu și-a găsit un soț sau un moment oportun pentru reproducere, sunt vitrificate și stocate pentru ca să le poată folosi ulterior, în „zile mai bune”, atunci când i se permite unei femei să i se spună „părinte” pentru copiii unei alte femei, sub pretextul că acestea trăiesc împreună, atunci când începem să dezbatem asupra legitimității folosirii de mame purtătoare pentru a le oferi la doi bărbați iluzia că sunt părinți și când în paralel discutăm despre modalitățile care trebuie adoptate pentru a facilita și mai mult avortul putem să ne așteptăm la toate aberaţiile – în numele „dorințelor celor mai profunde ale omului”, evident.
Citiţi şi:
Dezvăluirea câtorva dintre noile stratageme perfide, malefice de manipulare a opiniei publice, care s-au extins deja în sfera sănătăţii oamenilor
Despre ravagiile nebănuite ale industriei farmaceutice contemporane
yogaesoteric
20 martie 2015