Urme de «viaţă» «la bordul» unui meteorit
Urme de acid formic, o moleculă aflată la baza originilor vieţii terestre, au fost identificate într-o cantitate record pe suprafaţa unui meteorit care s-a prăbuşit în apele lacului canadian Tagish în anul 2000.
Temperaturile scăzute ale lacului au împiedicat volatilizarea rapidă a substanţei chimice. 850 grame de material au fost recuperate din meteoritul scufundat şi supuse unor analize amănunţite. În urma investigaţiilor, specialiştii au detectat o cantitate de acid formic de patru ori mai mare decât în cazul oricărui alt meteorit prăbuşit pe Pământ.
Conform cercetătorilor, care au tratat chestiunea într-o şedinţă a Uniunii Americane de Geofizică, acidul formic este de natură extraterestră. Substanţa este considerată o componentă organică, deoarece este bogată în carbon.
Izotopii de hidrogen care se găsesc în acidul formic sugerează că acesta s-ar fi format, cel mai probabil, în regiunile foarte reci ale spaţiului, chiar înainte de existenţa sistemului nostru solar. Oamenii de ştiinţă cred despre acidul formic că este o substanţă primordială a vieţii, ce ar fi putut contribui şi la transformarea ARN-ului primitiv în ADN. Descoperirea ridică noi semne de întrebare cu referire la posibilitatea existenţei formelor de viaţă în afara planetei noastre.
Citiţi şi:
O civilizaţie antică pe Marte? Rămăşiţele acesteia sunt ascunse de NASA. O nouă controversă de proporţii FOTO+VIDEO
Vedere din centrul Universului (II)
yogaesoteric
6 septembrie 2016