Va modifica sau nu Italia legea vaccinării?
Chiar dacă vaccinarea copiilor este obligatorie prin lege în Italia, legea nr. 891/1939, n. 292/1963, n. 51/1966 şi n. 165/1991, eficacitatea limitată a sistemului de sancţionare şi modificările introduse de legea constituţională italiană nr. 3/2001 au fost terenul fertil pe care s-au generat şi dezvoltat în ultimii ani noile politici vaccinale, în mod radical diferite de cele ce erau în vigoare: multe Regiuni, pe baza a ceea ce s-a decis în 2005 – din experienţă – de către Conferinţa Regiunilor Statului, au decis să abolească obligativitatea vaccinării şi/sau să oprească impunerea de sancţiuni administrative părinţilor necomplianţi.
În plus, de atunci, există o tendinţă de opoziţie faţă de vaccinare datorită neîncrederii părinţilor în companiile farmaceutice şi în politicile de sănătate. De aceea, recent, guvernul italian a decis să lanseze o ordonanţă de urgenţă (nr.73/2017) în direcţia impunerii vaccinurilor. Partidul Democrat a adoptat legea privind obligativitatea vaccinurilor în iunie 2017, ca răspuns la declinul vaccinărilor în Italia. Pentru aceasta democrații s-au folosit inițial de un focar de rujeolă drept combustibil pentru aprobarea ordonanţei.
Anul trecut (2018) ministerul Sănătăţii, condus de un membru al Mişcării Cinci Stele, unul dintre partidele coaliţiei de guvernare, a adoptat o măsură temporară pentru a permite copiilor să meargă la şcoală atât timp cât părinţii lor confirmau că erau vaccinaţi. O adeverinţă de la medic nu mai era cerută. Prin votul de 148 la 110 din partea superioară a parlamentului, Italia a adoptat temporar o hotărâre care modifica aplicarea legii privind vaccinurile obligatorii, propunându-şi să fie „mai incluzivă”.
Liderul Ligii de Nord (Lega Nord), Matteo Salvini, a numit vaccinurile obligatorii ca fiind „inutile” și a spus că acestea sunt „în multe cazuri periculoase, dacă nu dăunătoare”.
În martie 2019, măsura temporară adoptată în 2018, care determina o aplicare mai relaxată a cerinţelor privind vaccinarea, a expirat şi cerinţele mai stricte ale legii au revenit în forţă. Astfel, aproximativ 300 de copii din Bologna nu au fost admişi la grădiniţă în prima săptămână a lunii martie. Zeci de alţi copii din întreaga Italie probabil au fost afectaţi de aceasta, a spus Mario Rusconi, preşedintele Asociaţiei Directorilor de Şcoli şi a Seniorilor din Conducere, din Lazio – regiune a Romei.
La 1 aprilie 2019, mass-media italiană afirma că autorităţile ar putea elimina cerinţa adresată părinţilor de a aduce dovada pentru vaccinarea copiilor înainte de grădiniţă. Comisia pentru Sănătate a senatului urma să aprobe un amendament care să anuleze obligativitatea. Măsura urmând să fie trimisă spre a fi votată în parlament. Amendamentul a fost semnat de Pierpaolo Sileri, președintele comisiei şi senator al Mişcării Cinci Stele, şi de vicepreşedintele Maria Cristina Cantu, senator al Ligii, de extremă dreapta. Modificarea legii prezente, care opreşte accesul copiilor nevaccinaţi la grădiniţă, a fost redactată, se pare, fără cunoştinţa Giuliei Grillo, ministrul Sănătăţii.
Viceprim-ministrul şi liderul Ligii, Mateo Salvini, i-a notificat recent lui Grillo, cerându-i ca și copiii nevaccinaţi să fie primiţi la grădiniţă, după ce sute dintre ei nu au fost primiţi pentru că părinţii nu au prezentat certificatul de vaccinare de la doctor. Amendamentul nu elimină obligaţia vaccinării, ci doar pe cea de a aduce certificatul.
Obligaţia de a arăta certificatele de vaccinare a reintrat în vigoare la începutul lunii martie 2019, ca parte a legii introduse (2017) de fosta administraţie de centru-stânga, care a stabilit că este necesară vaccinarea copiilor împotriva a 10 boli, inclusiv faţă de rujeolă. Legea este în dezbatere dar, până se vor realiza modificări mai ample, ea rămâne în vigoare. Necunoaşterea acestui aspect a creat confuzie printre părinţi.
La începutul lunii iunie 2019, situaţia era similară – copiilor italieni cu vârstă şcolară li s-a spus să nu se prezinte la şcoală până nu aduc dovada că au fost vaccinaţi corespunzător. Părinţii riscă să fie amendaţi cu 500 de euro dacă îşi trimit copilul nevaccinat la şcoală.
Citiţi şi:
Vaccinarea obligatorie în Italia aduce mamele în pragul disperării: Mai bine avortez, decât să fiu forțată să îmi vaccinez copilul
Mai vreți vaccinare obligatorie? Procuratura din Torino anchetează «substanțe suspecte» din vaccinul hexavalent
yogaesoteric
21 iunie 2019