Vă supără „Cuties”? Dar cum rămâne cu „Frozen”?

Am văzut mai multe critici care circulă pe internet în legătură cu noul film Netflix „Cuties”, dar abia ieri am apucat să văd câte secvențe. Pe trendul Twitter #CancelNetflix apăreau și clipuri din film. Ceea ce am văzut înainte de a opri filmulețele era, ca să nu spun mai multe, șocant.

Dacă e să mă iau după comentarii, și alții au fost la fel de șocați. Potrivit The New York Post mulți oameni comentau pe rețelele sociale indignați că Netflix a dat un film care prezintă o imagine atât de sexualizată a copiilor.

Alții, însă, nu erau atât de scandalizați. Editorialista Washington Post Alyssa Rosenberg i-a criticat pe cei care au condamnat filmul fără să-l vadă până la capăt, susținând că filmul nu este atât despre dansuri foarte incitante și poze care circulă pe internet, cât despre „greutatea de a deveni o fată când modelele tale te poartă de la o extremă la alta”.

Vă las pe voi să decideți câtă dreptate are Rosenberg în această privință. În schimb aș dori să mă concentrez pe răspunsul indignat al publicului în această privință.

În ceea ce mă privește, cred că protestele sunt foarte justificate. Puținele scene pe care le-am văzut nu s-ar fi cuvenit să le vadă niciun copil și chiar niciun adult. Sunt senzuale și provocatoare, oferindu-le copiilor niște modele de imitat groaznice.

Din nefericite, mulți dintre cei care au deplâns sexualizarea din „Cuties” au închis ochii la alte filme care propun copiilor aceleași modele senzuale. Un exemplu este Elsa, personajul extrem de popular din „Frozen”.

Când am văzut prima oară, în urmă cu mai mulți ani, videoclipul celebrului cântec și dans al Elsei „Let it go”, am căscat ochii mirată. În timp ce la debutul melodiei, Elsa mergea liniștită prin zăpadă, după, se transformă într-o femeie care se unduiește pe tocuri, cu o rochie foarte mulată și sugestivă. Mi-am dat seama dintr-odată de ce atât de multe dintre fetițele de grădiniță și de clasele primare cu care am lucrat de-a lungul anilor mergeau ca niște mici prostituate. Nu știau ce fac, ci doar o copiau pe prințesa lor favorită în momentele lor de „girl power”.

Din nefericire, astfel de exemple apar nu doar în filmele cu prințese, ci în afișe, în modelele de vestimentație și în acțiunile adulților care nu reușesc să își dea seama că ochii micuților privesc fiecare mișcare – senzuală sau nu.

Suntem scandalizați – așa cum ar trebui să fim! – de filme precum „Cuties” care fac din copile dansatoare la bară. Dar când identificăm astfel de filme indecente ca acesta, suntem pregătiți să analizăm ceea ce am acceptat de-a lungul anilor? Închizând ochii la senzualități mai subtile inserate în filmele pentru fetițe, în haine și în alte manifestări, nu am pregătit oare terenul pentru filme precum „Cuties”? Nu este oare mai probabil ca un film precum „Cuties” să nu facă altceva decât să facă un salt prea mare, lăsându-ne într-o stare nu chiar desensibilizată de șoc?

A ridica astfel de obiecții împotriva unor filme adorate de copii îți aduce în mod normal eticheta de puritan. Dar înainte de a aplica această etichetă v-aș ruga să vă uitați pe câteva dintre obiectivele comuniste aflate pe o listă din 1958 a „Comunistului Dezbrăcat”. Parte din războiul psihologic împotriva SUA, punctele 24 -26 sună foarte familiar:

24. Eliminați toate reglementări care controlează obscenitățile numindu-le «cenzură» și încălcare a dreptului la liberă exprimare și a presei libere.
25. Distrugeți standardele de moralitate, promovând pornografia și obscenitățile în cărți, reviste, filme, la radio și TV.
26. Prezentați homosexualitatea, perversitatea și promiscuitatea ca fiind normale, naturale, sănătoase.”

Bineînțeles că este important să cerem în continuare canalului Netflix să renunțe la film. Dar este necesar să mergem dincolo de „Cuties” și să vedem dacă nu este ceva în neregulă cu filmele și eroinele noastre favorite. Le permitem în mod neintenționat să distrugă standardele de moralitate pe care le dorim pentru noi și copiii noștri?

Autor: Annie Holmquist

Citiţi şi:
Sărut lesbian între adolescente la un program BBC pentru copii de 6 ani
Prof. Tudorel Butoi, despre educația sexuală în școli: Există nevoia de atragere a copiilor spre zonele LGBT, ale traficului de persoane…

 

yogaesoteric
25 aprilie 2021

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More