Văduva neagră, super computerul care spionează viaţa americanilor

de George Preda

Cray, super computerul NSA (Agenţia Naţională de Securitate din SUA) sau „Văduva neagră”, cum mai este supranumit, scanează şi stochează milioane de convorbiri telefonice şi e-mail-uri pe oră. Văduva neagră are capacitatea de a realiza sute de trilioane de calcule pe secundă, pentru a identifica cuvinte cheie şi a detecta patternuri de comunicare în mai multe limbi.
În luna iulie 2008, George W. Bush a aprobat un amendament care modifică legea FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) şi acordă NSA puteri sporite, sub pretextul identificării unor patternuri comunicaţionale, care sugerează legături cu grupările teroriste.

Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU) a contestat în justiţie acest amendament, care încalcă dreptul constituţional la viaţă privată: „Guvernului i se permite acum să realizeze o supraveghere intruzivă, fără a cere permisiunea unui judecător, fără a specifica pe cine intenţionează să spioneze, în ce scop şi pe baza cărei ilegalităţi comise de cel vizat. ”

Această lege acordă imunitate corporaţiilor de telecomunicaţii, care şi până acum au înregistrat convorbirile, în cadrul unor programe ultrasecrete de interceptări. Noua lege rezolvă astfel o problemă spinoasă pentru administraţia americană, cea a proceselor intentate de cetăţenii care au descoperit că sunt interceptaţi ilegal.

Existenţa acestor programe ultrasecrete este atestată nu doar de aceste numeroase plângeri, ci şi de persoane care au lucrat în companiile de telecomunicaţii şi au văzut cu ochii lor cum sunt copiate informaţiile. Spre exemplu, Mark Klein, un tehnician care a lucrat pentru AT&T (Compania americană de telegraf şi telefon) a dezvăluit cum a descoperit în sediul din Chicago, o cameră secretă în care se aflau cablurile şi dispozitivele prin care NSA intercepta datele. „Nu este vorba doar de datele din reţeaua AT&T”, a mai arătat el. „AT&T este conectată şi cu  alte reţele mari, cum ar fi Sprint, Qwesr, Global Crossing, UUNET etc. Pentru ei este foarte simplu să ia datele cu totul, fără să facă o selecţie. Pur şi simplu au un „splitter” (dispozitiv care distribuie în două sau mai multe magistrale de comunicaţii aceleaşi date).”

În cartea sa „Fabrica din umbră” (The Shadow Factory), James Bamford abordează acelaşi subiect şi îl citează pe John Michael McConnell, director al serviciilor secrete americane în timpul administraţiei Bush, care a declarat că „înregistrarea convorbirilor este doar unul dintre multele programe ultrasecrete aprobate de George Bush după evenimentele din 11 septembrie 2001.”  McConnell a mai adăugat şi că „NSA realizează o interceptare permanentă.”

Citiţi şi:

Uniunea Europeană decisă să fie deschizător de drum pentru implementarea unui sistem de supraveghere fără precedent: web 3.0

Super poliţie cu puteri extinse de supraveghere în Germania



yogaesoteric
8 martie 2009

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More