Văzută din faţă, pare o locuinţă normală dar privind-o din lateral vei constata că este o casă cu totul aparte!
Privită din faţă, pare să fie o casă obişnuită, construită din cărămidă. Dar această casă reprezintă o versiune, la scară mai mare şi cu o faţadă obişnuită, a unei căsuţe din poveşti, a unei locuinţe de hobbit. După ce o priveşti din lateral, te vei lămuri numaidecât în ce fel a fost construită. Imobilul se află în zona Clinton, Maryland şi dispune de trei dormitoare şi două băi, fiind destul de spaţios.
Deşi sunt foarte rare în ziua de azi, casele (semi)îngropate nu constituie o noutate. Acest mod de construire a locuinţelor a fost practicat, până în urmă cu câteva secole, şi pe teritoriul ţării noastre. Bordeiele semiîngropate pe care le utilizau strămoşii noştri aveau avantajul că puteau fi încălzite foarte uşor şi ofereau confort termic atât iarna, cât şi vara, cu eforturi mici din partea proprietarului.
„Casa hobbiţilor” din Maryland este atât de bine izolată de către stratul de pământ ce acoperă cea mai mare parte din suprafaţa pereţilor şi din cea a acoperişului, încât costurile cu încălzirea sunt cu 90% mai reduse decât în cazul unei locuinţe normale, cu aceeaşi suprafaţă şi situată în aceeaşi zonă climatică.
În partea superioară, stratul de pământ care acoperă casa are o grosime de 1 metru, în vreme ce părţile sale laterale sunt izolate de exterior prin maximum 7 metri de pământ. Pe lângă aspectul său interesant, „de poveste”, foarte importante sunt economiile pe care le aduce o astfel de casă, prin limitarea cheltuielilor necesare pentru asigurarea unor temperaturi interioare optime, atât în sezonul rece, cât şi în cel estival.
Citiţi şi:
Un cuplu a construit o altfel de «casă verde». Se încălzesc iarna şi au legume pe tot parcursul anului
Un milionar lituanian a construit «Orașul soarelui» după ce a cumpărat 3000 hectare de pădure!
yogaesoteric
16 martie 2017