Viktor Orban, politicianul momentului. După vizitele din Kiev și Moscova, premierul ungar a mers să caute pace la Xi Jinping

Nu poți să faci pace dintr-un fotoliu confortabil la Bruxelles. Chiar dacă președinția rotativă a UE nu are mandat pentru a negocia în numele UE, nu putem sta pe loc și să așteptăm ca războiul să se încheie în mod miraculos. Vom servi ca un instrument important în a face primii pași către pace. Despre aceasta este misiunea noastră de pace”, a transmis Orban pe X, pe 5 iulie.

Orbán a efectuat marți 2 iulie o vizită surpriză la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Liderul maghiar i-a propus lui Zelenski o încetare imediată a focului, dar președintele nu a comentat public planul.

Purtătorul de cuvânt al lui Orbán, Kovács, a declarat reporterilor că premierul știe că nu are dreptul să vorbească cu Zelenski în numele Consiliului European și a spus că a întreprins vizita la Kiev „în numele său”.

Dar în două ore, un rezumat al conținutului conversației și al punctului de vedere maghiar a fost deja distribuit în Consiliu”, a spus el. „Deci la asta ne referim: respectăm regulile și asta oferă un spațiu de manevră pentru statul membru. Nu mergem doar pe calea obișnuită de a negocia acorduri.

Convorbirea cu președintele rus

Premierul ungar Viktor Orban a ajuns, vineri 5 iulie, la Moscova, la doar câteva zile după prima sa călătorie în Ucraina de la începutul războiului, a anunțat biroul de presă al lui Orban. Acesta s-a întâlnit cu președintele rus, Vladimir Putin.

Vizita sa a înfuriat liderii UE de la Bruxelles. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat joi, 4 iulie, că Orban nu are niciun mandat de a discuta cu Rusia în numele UE, în condițiile în care Ungaria deține președinția rotativă a Uniunii Europene.

Putin a declarat vineri în prezenţa premierului ungar Viktor Orban, aflat în vizită la Moscova, că îl primeşte nu doar ca partener al Rusiei, ci şi ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, informează EFE.

Stimate prim-ministru, dragi colegi, bine aţi venit la Moscova. Înţeleg că de data aceasta aţi ajuns nu doar ca vechi partener al nostru, ci şi ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene”, a declarat Putin la începutul întâlnirii de la Kremlin, transmisă în direct de televiziunea de stat rusă.

Sper să avem ocazia să facem un schimb de opinii cu privire la relaţiile bilaterale în această situaţie dificilă. Şi, bineînţeles, să vorbim despre perspectivele de rezolvare a celei mai mari crize europene, mă refer la Ucraina”, i-a transmis Putin lui Orban.

Şeful de la Kremlin a apreciat că Orban cunoaşte deja propunerea rusă de încetare a focului în Ucraina şi l-a invitat pe premierul ungar „să dezbată nuanţele acesteia”.

Putin a mai declarat că este gata să asculte poziţia premierului ungar asupra Ucrainei şi să fie pus la curent de către Orban cu privire la opiniile altor parteneri europeni.

La rândul său, la întâlnirea de la Kremlin cu Putin, premierul Ungariei a apreciat că ţara sa este una dintre puţinele care se află în prezent în situaţia de a media între Rusia şi Ucraina.

Numărul ţărilor care pot vorbi cu ambele părţi este redus drastic, iar în curând Ungaria ar putea deveni singura care poate face aceasta”, a susţinut Orban la începutul întâlnirii cu şeful statului rus.

Premierul ungar i-a mulţumit lui Putin pentru că a acceptat să-l primească „în condiţii atât de grele pentru Federația Rusă” şi a amintit că întâlnirea anterioară a avut loc în februarie 2022, cu puţin timp înainte de începerea invaziei ruse din Ucraina.

Aş dori să profit de această ocazie pentru a discuta cu dumneavoastră o serie de probleme importante. Şi aş dori să ştiu poziţia dumneavoastră cu privire la o serie de probleme importante pentru Europa”, i-a transmis Orban lui Putin.

Scrisoarea secretă a lui Viktor Orban, trimisă liderilor UE după întâlnirea cu Vladimir Putin

Premierul ungar Viktor Orban a scris o scrisoare președintelui Consiliului European, Charles Michel, și liderilor UE după vizita sa în Rusia, care conține un „rezumat” al discuțiilor sale cu liderul rus Vladimir Putin, potrivit pravda.ua.

Premierul ungar insistă în scrisoare că „nu a făcut nicio propunere și nu a formulat nicio opinie în numele Consiliului European sau al Uniunii Europene” în timpul vizitei și că orice declarații contrare sunt „neîntemeiate”.

Vorbind despre conversația sa cu Putin, Orban a spus că atitudinea liderului rus față de situația din prima linie „diferă substanțial de cea a președintelui Zelenski”.

Putin nu a făcut nicio referire la pierderile rusești. În ceea ce privește pierderile ucrainene, partea rusă estimează pierderile lunare ale forțelor ucrainene între 40-50 de mii de soldați, care s-au intensificat și mai mult în ultimele săptămâni. Prin urmare, Rusia a fost surprinsă de faptul că președintele Ucrainei a respins o încetare temporară a focului”, a spus el.

Scrisoarea spune, însă, că Putin este pregătit să ia în considerare o posibilă încetare a focului care să „nu servească relocării și reorganizării ascunse a forțelor ucrainene”.

Premierul ungar a adăugat că Rusia – potrivit lui Putin – este pregătită doar să accepte condițiile stabilite în timpul discuțiilor de la Istanbul din aprilie 2022, „în special al 5-lea paragraf al documentului care precizează garanțiile de securitate internațională care urmează să fie acordate Ucrainei”. Aceasta se referă la veto-ul referitor la așa-zise garanții de securitate pentru Ucraina în cazul utilizării forței împotriva acesteia, iar Rusia a vrut să fie printre acești garanți.

Scrisoarea continuă spunând că Moscova este pregătită să facă „schimb de opinii” cu privire la așa-numita propunere de pace prezentată de China și Brazilia. Această „propunere” are în vedere „discuții de pace” între Ucraina și Rusia și nu menționează necesitatea restabilirii integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei.

Orban a dedicat restul scrisorii repetării argumentelor sale conform cărora Europa are nevoie de pace pentru prosperitate economică și că șansele de pace sunt în scădere deoarece „căile diplomatice sunt blocate și nu există un dialog direct între părți”.

Anterior, după călătoria sa la Moscova, Viktor Orban a spus că a ținut aceste planuri ascunse de aliații săi occidentali până de curând și a promis mai multe „întâlniri surpriză” în viitorul apropiat.

Între timp, ambasadorii statelor membre UE intenționează să ridice problema vizitelor lui Orban în Ucraina cu autoproclamata sa „misiune de pace” la următoarea reuniune a Comitetului Reprezentanților Permanenți al UE.

Vizita în China

Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit luni 8 iulie cu președintele chinez Xi Jinping pentru a discuta despre un potențial acord de pace în Ucraina, efectuând o vizită neașteptată la Beijing, la câteva zile după ce discuțiile sale cu Vladimir Putin i-au înfuriat pe liderii Uniunii Europene, scrie Reuters.

Orban și Xi s-au întâlnit la Casa de oaspeți de stat Diaoyutai din Beijing, a raportat presa de stat chineză, pentru ceea ce Orban a descris ca fiind a treia etapă a unei „misiuni de pace” pe care a întreprins-o fără girul Comisiei Europene sau al Ucrainei.

În timp ce Ungaria tocmai a preluat președinția rotativă a UE în această lună, Orban s-a întâlnit deja cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev și a fost primit de Kremlin, o călătorie care i-a atras o mustrare puternică din partea aliaților săi.

Misiunea de pace 3.0.”, a declarat Orban, un critic al ajutorului militar occidental acordat Ucrainei și liderul UE cu cele mai calde relații cu Xi și Putin, pe contul său oficial X, în momentul aterizării la Beijing.

China, care are legături strânse cu Rusia, a promovat un plan de pace în șase puncte pe care l-a emis împreună cu Brazilia în luna mai, propunând o conferință internațională de pace „la momentul potrivit” și solicitând participarea egală a Ucrainei și a Rusiei.

Ucraina spera să obțină un sprijin global larg pentru propunerile sale privind modalitățile de încheiere a războiului cu Rusia, înainte de a începe discuțiile cu Putin, organizând luna trecută în Elveția un mare summit internațional, la care Moscova nu a fost invitată.

Dar obiectivul Kievului de a ostraciza Rusia întâmpină rezistență. China nu a participat la reuniunea din Elveția și a obținut sprijinul Moscovei pentru propriul său plan de pace. Prim-ministrul indian Narendra Modi este așteptat să viziteze Rusia la sfârșitul acestei săptămâni, iar Ucraina se va afla probabil pe ordinea de zi.

Comunitatea internațională ar fi necesar să creeze condiții pentru reluarea dialogului direct și a negocierilor între cele două părți și să ofere asistență”, i-a spus Xi lui Orban, potrivit presei de stat chineze.

Este în interesul tuturor părților să caute o soluție politică pentru încetarea rapidă a focului”, a adăugat el.

Orban a declarat că China este „o putere-cheie în crearea condițiilor pentru pace în războiul Rusia-Ucraina”, acesta fiind motivul întâlnirii sale cu Xi, la doar două luni după ce liderul chinez a vizitat Budapesta.

Călătoria lui Orban în China are loc cu câteva zile înainte de summitul NATO de la Washington D.C., care va aborda acordarea de sprijin suplimentar Ucrainei și la care el ar urma să participe.

Citiți și:
După președintele Serbiei, Viktor Orban afirmă fără îndoială că Europa va fi în război: „Noi nu vom participa. Nici cu bani, nici cu arme, nici cu militari”. Doar Donald Trump „mai poate opri trenul”
Viktor Orban: „Se exercită presiuni colosale asupra noastră din partea a 31 de țări membre NATO pentru a ne schimba poziția dinspre una a păcii, spre război”

 

yogaesoteric
10 iulie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More