Virusul Zika se răspândește deja și poate ajunge în curând în Europa. Efectele malefice teribile pe care le generează

 

Din ce în ce mai mulți copii se nasc cu virusul Zika, în America Latină. Autoritățile braziliene au anunțat că 4000 de copii s-au născut cu deformări ale capului, cauzate de virusul Zika, din luna octombrie 2015. Acestea mai spun că este vorba de o epidemie, în condițiile în care în anul 2014, doar 150 de copii au fost afectați.

În Columbia au fost raportate peste 13000 de cazuri, iar în Bolivia a fost găsită prima femeie, însărcinată, infectată cu acest virus. Autoritățile din zonele afectate au sfătuit populația să înceapă să amâne sarcinile.

Centrul pentru Diagnosticare și Prevenire a Bolilor din SUA a confirmat mai multe cazuri de infecție cu virusul Zika, inclusiv nașterea unui copil afectat.

Autoritățile au emis o atenționare de călătorie pentru mai multe țări din America Latină, inclusiv pentru cele mai populare destinații de vacanță. Avertizarea este valabilă pentru: Brazilia, Columbia, El Salvador, Guiana Franceză, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinica, Mexic, Panama, Paraguay, Surinam, Venezuela și Puerto Rico.

În contextul în care virusul a fost semnalat în peste 15 țări din America Latină, principala teamă este ca acesta să nu provoace malformații ale fetusului sau complicații neurologice la persoanele contaminate.

Virusul a fost reperat prima oară în Uganda, în 1947, la o maimuță. De altfel, numele îi vine de la cel al unei păduri din apropierea capitalei ugandeze, Kampala. Zika aparține aceleiași familii Flaviviridae ca și virușii febrei dengue și febrei galbene.

Primul caz uman de febră Zika a fost semnalat în 1968, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). La fel ca dengue și chikungunya, alte două infecții tropicale, Zika se transmite prin pișcături de țânțari de tipul Aedes aegypti și țânțari tigru (Aedes albopictus). Insectele pișcă o persoană bolnavă, iau virusul și contaminează apoi oameni sănătoși.

În marea majoritate a cazurilor (70-80%), infecția trece neobservată. Când se manifestă, simptomele sunt de tip gripal (febră, dureri de cap), cu erupții cutanate. Infecția cu virusul Zika se poate manifesta și printr-o conjunctivită sau o durere în spatele ochilor, precum și prin edeme pe mâini sau picioare.

Au fost puse în evidență două tipuri de complicații grave: neurologice și malformații ale fetușilor unor femei bolnave. Însă nu s-a stabilit deocamdată legătura cauzală între virus și complicații. În Brazilia și în Polinezia Franceză au fost înregistrate complicații de tipul sindromului Guillain-Barre, boală autoimună care se manifestă printr-o slăbiciune și chiar paralizie progresivă a membrelor. În aceleași țări au fost observate microcefalii (dimensiuni anormal de mici ale craniului) și anomalii ale dezvoltării cerebrale la fetuși și nou-născuți de mame care fuseseră însărcinate în timpul epidemiilor de Zika.

Un studiu realizat de cercetători brazilieni sugerează că cele mai mari riscuri de malformații la bebeluși se înregistrează când infecția apare la mame în primul trimestru de sarcină.

Organizația Panamericană a Sănătății (OPS) precizează însă că deocamdată nu există „nicio dovadă că Zika ar putea provoca moartea”.

Pentru moment nu există remediu specific împotriva acestui virus. Singurele îngrijiri care se pot acorda bolnavilor sunt calmante pentru scăderea durerilor. Ca mijloc de protecție împotriva pișcăturilor de țânțari se recomandă purtarea unor haine ample, care să alunge insectele.

Îndeosebi femeile însărcinate trebuie să fie atente, precizează OPS. O persoană care este deja bolnavă trebuie să se ferească să mai fie pișcată, pentru a opri ciclul de transmitere a bolii.

Citiți și:
Aşa-zisa epidemie cu virus Zika este o făcătură
Epidemia cu virusul Zika este posibil să fi fost provocată de țânțarii modificați genetic de compania britanică biotech Oxitec!
Suma uriaşă cu care Obama vrea ca SUA să finanţeze lupta împotriva virusului Zika

yogaesoteric
16 aprilie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More