Vremuri grele pentru timpane!

Vă place să ascultaţi muzica dată la maximum? Dacă da, înseamnă că vă premeditaţi singuri deteriorarea ireversibilă a auzului. Depinde însă şi în ce fel o faceţi.

O trecere în revistă a unei cercetări realizate în 2010 a constatat faptul că nu există suficiente probe audiometrice directe care să poată spune că auzul se deteriorează strict prin ascultarea muzicii la căşti, precizează Mediafax. Astfel, The MRC Institute of Hearing Research a lansat un studiu online pentru a vedea dacă poate găsi dovezi care să lege pierderea auzului de playerele audio personale.

Participanţii au fost rugaţi să asculte muzică la volum foarte ridicat şi apoi să facă un experiment de ascultare. MRC afirmă că nu se ştie, cu toate acestea, cât de tare ascultă oamenii muzică la căşti sau cât de des fac acest lucru. Ceea ce ştim este că playerele audio personale pot ajunge la un volum între 95 şi 105 decibeli (dB).

Campania The Dangerous Decibels realizată de Universitatea de Sănătate şi Știinţă din Oregon susţine că auzul ar fi trebuit să fie afectat după 15 minute de ascultat muzică la nivel maxim. Aceasta, deoarece zgomotele puternice provoacă pierderea auzului prin deteriorarea stereocililor: firele micuţe de păr care stau pe partea de sus a celulelor din urechea internă. Mai mult, zgomotul provoacă vibraţii – modifică tensiunea din celulele păroase – şi apoi trimite mesaje chimice prin nervi la creier, tot acest proces afectând auzul.

Volumul puternic este foarte periculos pentru auz şi de aceea, recomandarea specialiştilor este să luăm pauze frecvente atunci când ascultăm muzică la căşti. Există unele cercetări care arată faptul că vitaminele antioxidante, cum ar fi vitamina C, au abilitatea de a preveni pierderea auzului. Astfel, ori de câte ori ascultăm muzică la căşti, putem consuma un măr sau o portocală, pentru a acumula vitamina C.

Concluzia cercetătorilor este că ascultatul muzicii la căşti constituie un factor care poate determina probleme de auz. Dacă avem căşti de calitate şi ascultăm la un volum normal, muzica la căşti nu este chiar atât de periculoasă, totuşi pauzele sunt esenţiale, la fel ca evitarea căştilor atunci când acestea nu sunt necesare.


Citiți și:

Problema gravă de sănătate – ce este adeseori nebănuită – pe care o au cei care lucrează la birou

Chiar şi numai 15 minute de convorbiri ce sunt efectuate la telefonul mobil pot să afecteze dramatic nu numai structura, ci și funcționarea creierului

Un studiu trage semnalul de alarmă: Aproape 5 miliarde de oameni vor avea probleme de vedere până în 2050

 

yogaesoteric
27 ianuarie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More