Washington Post: Cu Orban în China și Modi în Rusia, ordinea multipolară a lui Putin prinde contur
Vizita lui Viktor Orban la Beijing și a lui Narendra Modi la Moscova sunt semne că lumea multipolară a președintelui rus Vladimir Putin prinde contur, a scris publicația americană Washington Post.
Și, ca un semn al noii dimensiuni multipolare a geopoliticii, vizita premierului ungar la Beijing a avut loc cu doar câteva ore înainte ca premierul indian Narendra Modi să ajungă la Moscova într-o vizită de stat, prima după începerea războiului din Ucraina, în februarie 2022.
Într-o declarație dată înainte de a părăsi New Delhi, Modi l-a salutat pe cel pe care l-a numit „prietenul meu Vladimir Putin” și „parteneriatul strategic special și privilegiat dintre India și Rusia”. După ce a aterizat, presa rusă și indiană l-au arătat pe Modi, îmbrăcat într-o vestă turcoaz strălucitoare, ajungând la hotelul său din Moscova și fiind întâmpinat de dansatori indieni și de binevoitori care fluturau steaguri indiene.
Achizițiile indiene de petrol rusesc, care au crescut de 20 de ori din 2021, au ajutat Moscova să reziste sancțiunilor economice occidentale dure, impuse ca răspuns la conflictul din Ucraina.
Prin vizita sa la Moscova, Modi, care a fost reales luna trecută, și-a semnalat autonomia, chiar dacă administrația Biden a lucrat asiduu pentru a-l curta pe liderul indian.
„Dl Putin va dori să transmită publicului: India este un prieten, toate aceste discuții despre izolarea Rusiei sunt vorbe goale, nu toată lumea este sub influența Occidentului condus de SUA, iar lumea asimetrică, dar multipolară, a sosit”, a declarat Nandan Unnikrishnan, director al programului eurasiatic la Observer Research Foundation, un think tank din New Delhi. „India ar fi de acord că este o lume multipolară, chiar dacă [India] este ușor orientată spre Vest”.
Vizita lui Orban în China a reprezentat un triumf diplomatic pentru Putin, care a pledat mult timp pentru o astfel de ordine mondială multipolară, non-occidentală. Putin a insistat asupra faptului că Occidentul – în special Statele Unite și Marea Britanie – este responsabil pentru prelungirea războiului din Ucraina.
La aterizarea în China, Orban a postat o fotografie cu el pe X cu titlul: „Misiunea de pace 3.0 #Beijing”.
La întâlnirea cu Orban de la Beijing, Xi a declarat că apreciază eforturile liderului maghiar de a aduce o soluție politică la conflictul din Ucraina.
„China și Ungaria împărtășesc aceleași poziții de bază și lucrează în aceeași direcție”, a spus el.
„Numai atunci când toate puterile majore își vor exercita energia benefică, mai degrabă decât energia nefastă, pot apărea cât mai curând zorii unei încetări a focului în acest conflict”, a declarat Xi, potrivit radiodifuzorului chinez CCTV. China, a adăugat Xi, a „îndemnat în mod activ la pace și a susținut discuțiile în felul său”.
China, alături de Brazilia, a prezentat propria sa propunere de pace, în șase puncte, pentru care oficialii chinezi au susținut că au obținut sprijinul a zeci de țări din lumea în curs de dezvoltare.
Din punctul de vedere al Beijingului, țările occidentale au reprezentat un impediment pentru a determina Rusia și Ucraina să se așeze la masă și să negocieze direct, a declarat Cui Hongjian, cercetător în domeniul relațiilor internaționale la Universitatea de Studii Externe din Beijing. Beijingul consideră că „este necesar să își facă auzită vocea și să aibă o poziție”, a spus Cui.
Xi și Putin s-au întâlnit la începutul lunii în Kazahstan, unde Putin a vorbit despre progresul către o „ordine mondială echitabilă și multipolară” în timpul reuniunii anuale a Organizației de Cooperare de la Shanghai, una dintre numeroasele grupări multilaterale pe care cele două puteri le-au folosit pentru a-și extinde influența.
La acea reuniune, Putin a sugerat reluarea negocierilor care au avut loc la Istanbul în 2022, la scurt timp după declanșarea conflictului, când Ucraina se afla într-o poziție slabă.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat recent că Moscova este în favoarea eforturilor diplomatice.
„Președintele Vladimir Putin este un susținător convins al preferabilității eforturilor politice și diplomatice pentru a găsi o soluție la conflictul ucrainean”, a declarat Peskov.
Citiți și:
Noul sistem mondial multipolar și sfârșitul unei ere
Cele trei mesaje cheie de la Sankt Petersburg către Majoritatea Globală
yogaesoteric
19 iulie 2024