Wuhan. Autoritățile forțează cetățenii să nu comunice cu anchetatorii OMS. Mită și amenințări

Mită sau intimidare: autoritățile chineze exercită presiuni asupra familiilor victimelor covid pentru a le descuraja să intre în contact cu anchetatorii OMS din Wuhan, spun rudele decedaților.

La mai bine de un an de la apariția noului coronavirus în metropola din China, o echipă din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a sosit la Wuhan pe 14 ianuarie, pentru a investiga originea pandemiei.

Beijingul încearcă să convingă publicul că epidemia nu a apărut pe teritoriul său și a fost, de fapt, importată.

Denunțătorii concediați

În acest context, rudele victimelor acuză regimul comunist că a încercat să le descurajeze să comunice cu experții internaționali. Mai multe familii s-au reunit anul trecut pentru a cere sancționarea oficialilor locali, care au minimizat epidemia în urmă cu un an și i-au pedepsit pe medicii care au dat alarma.

Mulți au încercat să meargă în instanță, dar susțin că plângerile lor au fost considerate inadmisibile de la bun început. De la sosirea experților OMS, presiunile autorităților au crescut, spun ei.

Aproape 100 de rude ale victimelor au comunicat pe platforma WeChat, foarte populară în China, dar grupul lor de discuții a fost ulterior blocat de autorități, relatează pentru AFP Zhang Hai, unul dintre conducătorii mișcării.

Acest fapt arată că (autoritățile) sunt foarte nervoase. Se tem că familiile vor intra în contact cu experții OMS”, a declarat pentru AFP bărbatul în vârstă de 51 de ani, al cărui tată a murit la începutul anului, moartea nefiind legată oficial de covid, din lipsa testelor, la acea vreme.

Când OMS a sosit la Wuhan, grupul a fost demontat cu forța. Ca urmare, am pierdut contactul cu mulți membri”. La fel ca alte rețele sociale din China, WeChat, administrat de gigantul Tencent, blochează în mod regulat conținutul considerat sensibil de către autorități.

„Același cântec”

Epidemia a ucis oficial 3.900 de persoane în Wuhan, dintr-un total de 4.636 de decese înregistrate oficial în China. Țara a reușit să oprească în mare măsură pandemia încă din primăvară, deși recent au mai apărut focare minore.

Cu mai puțin de 90.000 de infectări conform cifrelor oficiale, China rămâne foarte departe de bilanțurile înregistrate în restul lumii, cu peste 100 de milioane de persoane infectate la nivel global.

Mulți apropiați ai victimelor spun că se îndoiesc de aceste cifre, menționând că mulți dintre ei au murit înainte de a putea fi identificați oficial ca bolnavi de coronavirus.

O pensionară, care crede că fiica ei a fost ucisă de virus în ianuarie 2020, a declarat pentru AFP că a fost convocată de autorități, care i-au ordonat să nu „vorbească cu mass-media și nici să nu se lase manipulată”.

După aceea, au venit la mine acasă, mi-au cântat aceeași melodie și mi-au dat 5.000 de yuani (640 euro)”, mărturisește ea.

„Curaj”

Primăria din Wuhan nu a răspuns întrebărilor legate de această „strategie”. În ceea ce-l privește pe Zhang Hai, el a cerut experților OMS să aibă „curajul” de a se întâlni cu familiile, altfel „vor fi mințiți de autorități sau vor fi blocați în ancheta lor”.

Mărturiile familiilor cu privire la izbucnirea epidemiei din Wuhan ar putea lumina anchetatorii internaționali, deoarece Beijingul încearcă să nege orice responsabilitate, spune Hai.

Conform primelor elemente furnizate de anchetatorii chinezi la începutul anului 2020, virusul ar fi fost transmis de un liliac unui alt animal, înainte de a trece la oameni. Contaminarea ar fi pornit dintr-o piață din Wuhan, unde animale sălbatice vii, inclusiv pangolini, erau vândute.

O altă teorie, răspândită în special de fostul președinte american Donald Trump, dă vina pe laboratorul de virusologie din Wuhan, unde oamenii de știință cercetau coronavirusuri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More