Ziariştii influenţeaza deciziile justiţiei, conform unui sondaj realizat de Transparency International
Un articol de Anca Munteanu
418 judecători şi procurori au răspuns unui chestionar conceput de către Transparency International România – Asociaţia Română pentru Transparenţă, comandat de către Consiliul Superior al Magistraturii.
Conform rezultatelor, mass-media este percepută drept principala sursă a amestecului în justiţie, pe motiv că publică articole „pro-parte” în legatură cu anchetele sau procesele aflate în curs de soluţionare şi că transmite declaraţiile şi poziţiile oamenilor politici despre sistemul judiciar. Procentul, ce incrimineaza presa, este zdrobitor, 81% din magistraţi apreciind că mass-media exercită presiuni directe sau indirecte. Studiul spune că independenţa sistemului judiciar este influenţată negativ de presă după părerea a 73, 9 % dintre magistraţi.
În cazul MISA rolul jucat de ziarişti a fost unul cheie. Gregorian Bivolaru a fost prezentat sistematic ca un infractor extrem de periculos încă înainte de a se demara o anchetă şi un proces, singurele apte să stabilească dacă acest lucru este sau nu adevărat. Dacă ar fi să luăm în calcul doar datele sondajului de mai sus, am avea suficiente argumente care să dovedească faptul că justiţia din România nu poate fi nepărtinitoare în cazul MISA Gregorian Bivolaru. Magistraţii recunosc ei înşişi într-un procent covârşitor că sunt influenţaţi de ceea ce scrie presa.
Pe de altă parte chiar cei implicaţi în anchetare şi care acum se plâng de presiuni sunt cei care au furnizat informaţii, documente video sau de alte tipuri presei. Se pare că acum s-a închis cercul şi presa îi..presează chiar pe cei care s-au folosit de ea la început.
12 octombrie
yogaesoteric.net