Ziarul Ziua atacă din nou MISA
Către Ziua
În atenţia redactorului şef Roland Cătălin PENA
În urma articolelor „Mecanismele de înrobire MISA” şi „Criza identitară şi EVADAREA”, semnate Valeriu Frunteş şi publicate în data de 9 august 2008, Biroul de Presă MISA solicită acordarea dreptului la replică.
DREPT LA REPLICĂ
Ziarul Ziua atacă din nou MISA la numai câteva zile după începerea Simpozionului Internaţional de Yoga Costineşti, 2008
În urma articolelor „Mecanismele de înrobire MISA” şi „Criza identitară şi EVADAREA”, semnate Valeriu Frunteş şi publicate în data de 9 august 2008, Biroul de Presă MISA solicită acordarea dreptului la replică, pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră.
Articolele în cauză conţin o serie de minciuni şi calomnii, menite să aducă grave prejudicii de imagine şcolii de Yoga MISA şi cursanţilor acesteia, exact în perioada în care la Costineşti a început să se desfăşoare Simpozionul Internaţional de Yoga.
Articolele reiau şi continuă atacul lansat de ziarul Ziua în luna martie 2008. La acea vreme, au fost publicate sub semnătura Mirunei Munteanu, calomnii similare la adresa MISA şi a lui Gregorian Bivolaru, care îl aveau ca sursă pe acelaşi Valeriu Frunteş. Deloc întâmplător, acest atac fusese declanşat exact după lansarea în cadrul Salonului de carte şi presă a celor două volume ale lucrării „Noi semnale şi ordine francmasonice secrete ce sunt transmise prin mass-media”.
V-am solicitat cu acel prilej un drept la replică în care subliniam că Valeriu Frunteş nu poate fi considerat o sursă credibilă de informare în ceea ce priveşte MISA, întrucât, aşa cum singur susţinea, a frecventat pentru o perioadă de timp cursurile acestei şcoli, în urmă cu mai bine de…13 ani şi tot atunci a plecat şi din ţară. Cum poate atunci un ziar să îl considere o sursă viabilă de informare, atunci când vorbeşte despre evenimente petrecute recent?
În plus, o serie de aspecte la care el face referire nu au avut loc niciodată în cadrul MISA (transformarea yoghinilor în sclavi, munca neretribuită, izolarea de societate, aservirea mentală, sexul etc.) şi sunt propriile lui invenţii. Alte aspecte, cum ar fi gratuitatea pentru prima lună de curs în anul I, au fost introduse în organizarea MISA, la mult timp după ce acesta susţine că a părăsit cursurile.
Materialul lui Valeriu Frunteş ar putea avea cel mult valoarea unui eseu literar sau filozofic, şi aceasta discutabilă, însă nu are şi o valoare de adevăr. El şi–ar fi găsit poate locul pe un forum de discuţii sau în cadrul unei dezbateri filozofice, în care fiecare îşi poate exprima părerile personale, însă nu are ce să caute într-un ziar de talia Ziua, cu rol de informare a opiniei publice şi aflat sub incidenţa Codului deontologic al profesiei de jurnalist.
Pentru a vă da seama de lipsa de credibilitate a sursei Valeriu Frunteş, este suficient să intraţi pe blogul lui. Ca jurnalişti şi persoane cu simţ estetic veţi fi cu siguranţă neplăcut surprinşi de limbajul pe care Valeriu Frunteş îl utilizează acolo la adresa lui Gregorian Bivolaru, a şcolii de Yoga MISA şi a şcolii de Yoga NATHA. Acest limbaj nu îi face în niciun caz cinste şi este complet inadecvat pentru un psihiatru şi psihoterapeut, care se presupune a fi o persoană echilibrată.
Pe acelaşi blog, Valeriu Frunteş promovează intens forumurile anti-MISA, care sunt de fapt finanţate de serviciile secrete. El însuşi utilizează în articolele pe care le-aţi publicat, atunci când se referă la cursanţii şcolii de Yoga MISA, apelativul „misan”, care face parte din limbajul de lemn al forumurilor anti-MISA. Doar acest fapt ar fi suficient pentru a dovedi că şi el, ca şi toţi cei care îi preiau fantezistele afirmaţii, fac jocurile acestor forţe ce urmăresc să îi distrugă imaginea lui Gregorian Bivolaru şi să discrediteze MISA. Asocierea lui Frunteş cu aceasta campanie anti-MISA de pe internet, precum şi publicarea de către el a unor informaţii privind activitatea cursurilor de YOGA după ce a părăsit aceste cursuri, dovedesc că el este foarte probabil doar unul dintre agenţii plătiţi de serviciile de informaţii pentru a alimenta această campanie.
Faptul că aţi publicat aceste articole sub semnătura unei persoane care nu face parte din redacţia Ziua – astfel de cazuri sunt considerate excepţii în presă – nu scuteşte redacţia Ziua de asumarea răspunderii pentru conţinutul acestora. Conform codului deontologic al ziaristului aveţi obligaţia de a nu publica minciuni (Articolul 1), de a fi imparţiali şi obiectivi (Articolul 3), de a prezenta şi punctul de vedere al şcolii de yoga MISA (Articolul 5), de a verifica informaţiile din două surse (Articolul 2).
Întrucât nu aţi publicat dreptul la replică pe care vi l-am trimis în luna martie şi aţi continuat să promovaţi informaţii similare, provenite din aceeaşi sursă, considerăm că este necesar să vă reamintim şi conţinutul articolului 10: „Ziaristul şi redacţia au datoria de a face corecţiile necesare în cazul în care, din vina lor, vor fi date publicităţii informaţii inexacte. În asemenea cazuri, instituţia respectivă de presă are obligaţia de a publica/difuza, în termen de 5 zile de la primire, pentru publicaţiile cotidiene, agenţiile de ştiri, posturile de televiziune şi radio dreptul la replică al reclamantului, ca formă esenţială de reparare a prejudiciului adus acestuia.” Sperăm ca de această dată să respectaţi prevederile Codului deontologic şi să încetaţi a mai publica informaţii din surse dubioase.
Biroul de Presă MISA
25 septembrie 2008